Słaby zasięg w jednym pokoju w domu - jak poprawić

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slayne
Użytkownik forum

Słaby zasięg w jednym pokoju w domu - jak poprawić

Post autor: slayne »

Witam

Mam neta z radiówki i do rozprowadzania internetu po domu mam router Techniclan. Taki jak ten: http://www.techniclan.com/WAR-54GS_WLAN ... ,p,83.html

Ogólnie nie ma problemu w domu z zasięgiem. Są trzy laptopy i stacjonarka. Właśnie z tą stacjonarką jest problem. W tym pomieszczeniu gdzie jest jest słaby zasięg. Pokój jest na parterze, nie centralnie pod AP ale jakby pokój dalej. W stacjonarce jest zamontowany TPLINK WN551G. Kupiłem bo czytałem, że ta karta ma dobry zasięg. Niestety w tym pokoju połączenie cały czas zrywa. Nie sprawdzałem jaki jest poziom sygnału. Wg oprogramowania windowsa jest 1 kreska ale wiem, że to nie wiele mówi. System to Windows 7 64bit. próbowałem zmieniać kanały ale nie ma znaczej poprawy. Obie anteny są standardowe.

I teraz pytanie.

Co dokupić, żeby poprawić sygnał. Czy założenie lepszej anteny da jakiś rezultat? Stacjonarka stoki na ziemi. może jak taką antenkę kupię i postawię na biurku to się poprawi. http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A72714.htm. Czy może będzie trzeba też na AP wymienić?

Przeniesienie AP nie bardzo wchodzi w grę bo wszystkie kable są ładnie pociągniete w ścianach lub listwach i jakieś kucie czy wiercenie odpada.

Co polecacie?

EDYCJA:

Witam ponownie

Zainstalowałem Inssider i wychodzi mi, że mam sygnał -84 na standardowej antence od karty. Potem podpiąłem od kolegi panel interline 8 dBi ale ten stary co chyba ma jeszcze biquad w środku z drutu i jak dobrze poszukałem w pokoju miejsca jak wycelować w router bedący na piętrze to najlepszy sygnał jaki udało mi się uzyskać to -73. Przy tym sygnale ping do routera idzie 2-3 ms pakietem 1000 ale zdarza się 2-5% strat. W okolicy wykryłem jedną sieć z sygnałem -90 chodzącą na kanale 1. Moj router jest na kanale 11. Ten panel miał kilka metrów kabla więc wyszedłem na schody prowadzące na piętro i skierowałem na router antene to było - 50. A przez strop jest tak jak widać.

Ps jak w windows 7 ustawić, żeby karta działała w trybie b a nie g. Czy da się coś takiego wymusić czy tylko mogę to zrobić ustawiając na sztywno w routerze. Bo mam lapka z kartą tylko b i na nim nie ma w ogóle strat na pingu. A stacjonarka łączy się 54 mbit i straty takie jak pisałem. Szukałem we właściwościach karty ale tam nie ma.

Ps2. Czy miał ktoś do czynienia z robieniem sieci przez gniazdka energetyczne? Może to by było rozwiązaniem bo w wifi to nie wiem czy coś lepiej się już da.
ODPOWIEDZ