WiFi a zasięg sieci komórkowych
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi a zasięg sieci komórkowych
Chciałbym zapytać, po uprzednim google'owaniu, ekspertów z forum oto czy możliwe jest, iż zasięg sieci komórkowej, i tak słaby, mógł spaść po podłączeniu u sąsiada internetu WiFi?
Prawdopodobnie Internet w technologii 5GHz, dodatkowo sąsiad uruchomił router TP-Link. Od tamtej pory muszę stawać przy oknie, aby móc gdzieś zadzwonić, wcześniej było całkiem ok. Ja osobiście też posiadam ten sam Internet poprzez sieć WiFi. Transfer również przy okazji mi spadł, mimo iż sąsiad nie ściąga praktycznie nic z Internetu.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Prawdopodobnie Internet w technologii 5GHz, dodatkowo sąsiad uruchomił router TP-Link. Od tamtej pory muszę stawać przy oknie, aby móc gdzieś zadzwonić, wcześniej było całkiem ok. Ja osobiście też posiadam ten sam Internet poprzez sieć WiFi. Transfer również przy okazji mi spadł, mimo iż sąsiad nie ściąga praktycznie nic z Internetu.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: WiFi a zasięg sieci komórkowych
Nie - rozne czestotliwosci.yaotzin pisze:Chciałbym zapytać, po uprzednim google'owaniu, ekspertów z forum oto czy możliwe jest, iż zasięg sieci komórkowej, i tak słaby, mógł spaść po podłączeniu u sąsiada internetu WiFi?
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Niby nie, ale tak dla ciekawości napiszę, że u mnie DVB-T na 634MHz - 41 kanał (na antenie pokojowej) wysiada podczas rozmowy przez komórkękey pisze:Nie - rozne czestotliwosci.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wina tragicznego wzmacniacza w antenie, bo komórka która by tak śmieciła to by homologacji nie dostała.BliSki pisze:że u mnie DVB-T na 634MHz - 41 kanał (na antenie pokojowej) wysiada podczas rozmowy przez komórkę
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Niestety antena pokojowa i to bez ekranowanego wzmacniacza.krystianb pisze:Wina tragicznego wzmacniacza w antenie
Nokiakrystianb pisze:bo komórka która by tak śmieciła to by homologacji nie dostała.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Conajmniej dziwne - zaklocenia zawsze ida od pasma w gore, jako harmoniczne pasma.BliSki pisze:Niby nie, ale tak dla ciekawości napiszę, że u mnie DVB-T na 634MHz - 41 kanał (na antenie pokojowej) wysiada podczas rozmowy przez komórkę
Nie pomagam na PW.
-
Mnie też to nieco zdziwiło.key pisze:Conajmniej dziwne
Jedno jest pewne. Muszę wzmacniacz zaekranować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tutaj problemem są zakłócenia pracy wzmacniacza.key pisze:zaklocenia zawsze ida od pasma w gore, jako harmoniczne pasma.
Może to nic nie dać, może dopiero filtr dolnoprzepustowy coś pomóc, albo i to też takie pewne nie jest wszystko przez charakter transmisji gsm z wykorzystaniem szczelin czasowych.BliSki pisze:Jedno jest pewne. Muszę wzmacniacz zaekranować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedź, tak myślałem że tutaj jest małe prawdopodobieństwo, żeby zaszły aż tak duże zakłócenia.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-14, 20:22 ]
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-14, 20:22 ]
A jeszcze dla przypomnienia sieci komórkowe to częstotliwości 900 MHz, 1,8 GHz i 2,1 GHz prawda. Nawet z tą ostatnią nie ma szansy na interferencję WiFi 2,4 GHz? Blisko siebie są jakby nie patrzeć te dwa pasma.yaotzin pisze:Dziękuję wszystkim za odpowiedź, tak myślałem że tutaj jest małe prawdopodobieństwo, żeby zaszły aż tak duże zakłócenia.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
300MHz to blisko? Niezbyt 

-
Co racja to racjaJo_gurt pisze:300MHz to blisko? Niezbyt