Antena umts i tv na jednym maszcie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Antena umts i tv na jednym maszcie.
Prawdopodobnie zainstaluje antene panelową lub typu yagi na dachu. Nie wiem jeszcze czy to będzie umts900 czy umts2100 bo zależy to od operatora jakiego wybiorę. Najwygodniej było by skorzystać z masztu na dachu na którym może będzie też antena TV do odbioru naziemnej DVB-T. I teraz zastanawia mnie czy antena TV i umts może być na jednym maszcie. Czy antena nadawcza umts nie będzie zakłócać odbioru TV? Jeśli będzie to jaka jest bezpieczna odległość między antenami? Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na ten temat na podstawie własnych doświadczeń?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena umts i tv na jednym maszcie.
Jeśli to będzie 2.1GHz to mogą wisieć nawet jedna na drugiej. Gorzej z 900, bo tu nadawanie jest blisko zakresu TV, ale w polsce i tak ostatnie 10 kanałów TV nie jest używane. Nawet z umts900 nie powinno być większych problemów, chyba że masz antenę TV z kiepskim (przed)wzmacniaczem.Deks pisze:Czy antena nadawcza umts nie będzie zakłócać odbioru TV?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Mam nadzieje że się nie mylisz. Sam się będe musiał przekonać, tylko na razie zima mi nie pozwala na dach wejść. Znalazłem jeszcze specjalne filtry do instalacji tv: http://www.dipol.com.pl/filtr_gsm_tzu_1 ... R49602.htm Więc w razie problemów może to poratuje.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
krystianb, Z tego co pamiętam TV analogowa nadaje do 890MHz, bo miałem na Philipsie ustawianie własnie po MHz a nie po kanałach, i powyżej 750MHz już nic nie było. A jeśli naziemna DVB nadaje na innych częstotliwościach niż stara analogowa TV to na pewno wychodzi poza zakres 150-890MHz.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- wojteks
- *** Administrator ***
Nadaje na tym samym zakresie częstotliwości, nawet podział kanałów jest taki sam.ra-v pisze:A jeśli naziemna DVB nadaje na innych częstotliwościach niż stara analogowa TV
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dlaczego ma wychodzić poza zakres? DVB-T nadaje na innym kanale niż lokalne stacje TV Analogowej (z wiadomych powodów - aby się nie zakłócali nawzajem) ale to wcale nie znaczy, że całkiem na innym paśmie. Pasmo jest to samo co dla TV analogowej. A w przyszłości jak już nie będzie TV analogowej, to pasmo pewnie będzie jeszcze zmniejszone.ra-v pisze:A jeśli naziemna DVB nadaje na innych częstotliwościach niż stara analogowa TV to na pewno wychodzi poza zakres 150-890MHz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Telekomy pewnie by się ucieszyły. Teoretycznie TV można nadawać na kanałach 1-12 i 21-69 ale w Polsce już od dawna nie nadaje się na kanałach 1-5 i 60-69 (z małymi wyjątkami) Ogólnie te wyższe pasmo 60-69 zajmowane jest przez wojsko i inne służby. I to właśnie wojsko będzie się musiało wynieść z tych kanałów, bo mają one zostać przeznaczone na cele telekomunikacyjne.BliSki pisze:to pasmo pewnie będzie jeszcze zmniejszone.
- wojteks
- *** Administrator ***
U mnie będzie mux2 na 61 kanale a z Chorągwicy na 64 kanale czyli 818MHz.krystianb pisze:Ogólnie te wyższe pasmo 60-69 zajmowane jest przez wojsko i inne służby
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czasowo czy na stałe. W tej chwili właśnie chyba któryś jeden jest jeszcze wolny, a też gdzieniegdzie wojsko pozwoliło na użyci któregoś ze swoich kanałów.wojteks pisze:U mnie będzie mux2 na 61 kanale a z Chorągwicy na 64 kanale
- wojteks
- *** Administrator ***
Chorągwica na stałe, Sucha Góra czasowo ale w małopolskim będzie wiele nadajników na 61 kanale na stałe.krystianb pisze:Czasowo czy na stałe.
Nie pomagam na PW!
-
Kiedyś jeden kanał to jeden program.
Teraz jeden kanał to jeden MUX czyli kilka kanałów.
Więc szansa na uwolnienie wg. mnie po całkowitej cyfryzacji jest duża.
Teraz jeden kanał to jeden MUX czyli kilka kanałów.
Więc szansa na uwolnienie wg. mnie po całkowitej cyfryzacji jest duża.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu bym obstawiał kanały 6-12 które nie są planowane dla mux2 i mux3, nie wiem co z mux1.BliSki pisze:Więc szansa na uwolnienie
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Te mają zamiary przeznaczyć na radio cyfrowe. A co z tych zamiarów wyjdzie to nikt nie wie.wojteks pisze:Tu bym obstawiał kanały 6-12
-
Taka jest prawda. Dlatego tu można tylko pogdybać.krystianb pisze: A co z tych zamiarów wyjdzie to nikt nie wie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)