Problem z LAN

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Problem z LAN

Post autor: paweliplus »

Witam. Mam niemały problem z moją radiówką. W domu internet mam po LAN , bo u mnie na dachu jest nadajnik pewnego lokalnego operatora.Wszystko cacy , 2 Mb/s , ping do 20 ms lecz jest mały problem. A może nawet duży. Mimo iż internet się łączy , czy to używając routera czy tylko kablem (PPPoE) to strony nie chodzą . Ping nie dociera. Tak jakby wisiało to połączenie. Dzwoniłem do operatora i on mówi , że widzi , że kilka sesji nałożyło się na siebie . Problem ustepuje np. po kilku minutach albo po 1 dniu. Czasem też nie mogę się zalogować do sieci , pisze cały czas : wprowadzanie nazwy użytkownika i hasła i stoi. Też to samoczynnie przechodzi. Gdzie szukać przyczyny ? Może DNS zmienić ?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z LAN

Post autor: Jaco »

paweliplus pisze:Gdzie szukać przyczyny ?
Jeśli nic nie kombinowałeś to szukaj u swojego dostawcy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

paweliplus pisze:Mimo iż internet się łączy , czy to używając routera czy tylko kablem (PPPoE) to strony nie chodzą . Ping nie dociera. Tak jakby wisiało to połączenie. Dzwoniłem do operatora i on mówi , że widzi , że kilka sesji nałożyło się na siebie .
Może jest tak, że jak podłączasz router to on nawiązuje połączenie, następnie podłączasz kompa i on też chce automatycznie nawiązać połączenie pppoe wtedy zaczyna się "odbijanie piłeczki" przy próbie nawiązania połączenia pppoe przez kompa zostaje zerwane połączenie routera (bo nie mogą działać 2 połączenia tego samego usera), który wtedy od razu próbuje nawiązać połączenie ponownie.

Późniejsze podłączenie samego kompa nic nie daje, bo serwer sam już się gubi. Jak piszesz po pewnym czasie wszystko jest ok.

Rozwiązanie, jak internet działa odłącz kompa podłącz router, a na kompie uruchom linuxa live (co by mieć pewność że komp się nie chce łączyć przez pppoe) Jak zadziała połączenie przez router to mamy odpowiedź. Pozostaje tylko przekopać się przez konfigurację kompa i usunąć automat łączący się po pppoe. Ewentualnie możesz zajrzeć do logów routera.

Drugie podejrzenie, ktoś ma Twoje dane logowania.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
paweliplus

krystianb pisze:Może jest tak, że jak podłączasz router to on nawiązuje połączenie, następnie podłączasz kompa i on też chce automatycznie nawiązać połączenie pppoe wtedy zaczyna się "odbijanie piłeczki
Nie to , że router a potem sam komputer. Chodziło mi o to , że dla sprawdzenia jak już nie chce działać na routerze , dopiero odłaczam go i sprawdzam przy kompie , gdzie problem jest taki sam.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Razzor
Stały użytkownik forum

Post autor: Razzor »

Ile komputerów w sieci?

Problem leży po stronie dostawcy (no, chyba, że coś robiłeś na własną rękę)
Ma on też obowiązek ten problem usunąć, jeśli nie jest spowodowany po stronie infrastruktury.
Pozdrawiam,
Razzor
Awatar użytkownika
paweliplus

W sieci jeden komputer i 2 komórki czasem ale to nic nie wnosi do tematu. Co do dostawcy to u niego jest wszystko ok.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ODPOWIEDZ