dlaczego nie mogę zwiększyć rozmiaru partycji ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dlaczego nie mogę zwiększyć rozmiaru partycji ?
może mi ktoś wyjaśnić dlaczego nie mogę zwiększyć rozmiaru partycji ?

-
- Stały użytkownik forum
Re: dlaczego nie mogę zwiększyć rozmiaru partycji ?
Dlatego, że z pustego to i Salomon nie naleje...
By zwiększyć jakąś partycję musiałbyś mieć na dysku przestrzeń nie przydzieloną. Nie widzę takiej na zrzucie. Możesz jedynie zwiększyć jedną kosztem innej - w tym celu musisz najpierw zmniejszyć inną partycję by utworzyć przestrzeń nie przydzieloną na partycje.

By zwiększyć jakąś partycję musiałbyś mieć na dysku przestrzeń nie przydzieloną. Nie widzę takiej na zrzucie. Możesz jedynie zwiększyć jedną kosztem innej - w tym celu musisz najpierw zmniejszyć inną partycję by utworzyć przestrzeń nie przydzieloną na partycje.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, no jest 10GB na początku, tam pewnie znajduje się recovery.Łukasz pisze:Dlatego, że z pustego to i Salomon nie naleje...
kubapoland Jeśli chcesz wykorzystać ten początek dysku to możesz zwiększyć pojemność tylko dysku C: Tylko najpierw nagraj płyty z recovery.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Trzeba się jej było przyjrzeć dłużej niż 150ms. Jak Ci się spieszy to nie smaruj takich postów. Wyraźnie widać nieprzydzielone 9,77GB.Łukasz pisze:By zwiększyć jakąś partycję musiałbyś mieć na dysku przestrzeń nie przydzieloną. Nie widzę takiej na zrzucie.
kubapoland nie może rozszerzyć woluminu bo nieprzydzielone miejsce znajduje się na początku dysku, a partycja jest na końcu. Partycja nie może być podzielona na dwie części
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki wielkie
Czy Gparted mogę uruchomić z pendrive?
Czy Gparted zrobi to bez usuwania plików/formatowania? Jak statystycznie wypada niepowodzenie i utrate danych przez takie operacje?

Czy Gparted mogę uruchomić z pendrive?
Czy Gparted zrobi to bez usuwania plików/formatowania? Jak statystycznie wypada niepowodzenie i utrate danych przez takie operacje?

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Owszem, będzie Ci potrzebny program Universal USB Installer (800kB). Otwórz w nim obraz z GParted i podążaj za instrukcjami. Oczywiście stracisz dane na pendrive.kubapoland pisze:Czy Gparted mogę uruchomić z pendrive?
Ryzyko jest bardzo niewielkie, ale większe w przypadku odpalania programu z pendrive niż z płyty. Lepiej nagraj na płytę.kubapoland pisze:Czy Gparted zrobi to bez usuwania plików/formatowania? Jak statystycznie wypada niepowodzenie i utrate danych przez takie operacje?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego?Blido pisze:Ryzyko jest bardzo niewielkie, ale większe w przypadku odpalania programu z pendrive niż z płyty.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja polecam do operacji na dyskach Partition Wizard Home Edition. Obsługuje również wersje 64bit.W7.Dyski do 2TB.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A jest darmowy?Modem pisze:Partition Wizard Home Edition
Nazwa na to by wskazywała, że do użytku domowego niby tak, ale różnie to bywa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czyżby EASEUS Partition Master Home Edition nie poradził by sobie z tym?Modem pisze:Ja polecam do operacji na dyskach
Ta aplikacja zrobi ci to bez wyłączania komputera.kubapoland pisze:Czy Gparted zrobi to bez usuwania plików/formatowania? Jak statystycznie wypada niepowodzenie i utrate danych przez takie operacje?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ryzyko utraty danych zawsze istnieje, o statystyce trudno coś powiedzieć. Dobrze być przygotowanym na utratę danych i mieć kopie istotnych danych zrobione na innym dysku czy płytach DVD.kubapoland pisze: Jak statystycznie wypada niepowodzenie i utrate danych przez takie operacje?
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jest darmowy i moim zdaniem najlepszy jaki jest z darmowych.BliSki pisze:A jest darmowy?Modem pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nazwa na to by wskazywała, że do użytku domowego niby tak, ale różnie to bywa.
Ogólnie dostępny w Necie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-16, 17:39 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-16, 17:39 przez Modem, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Takie opinie czytałem na necie. Trzeba wziąć pod uwagę np. problemy z USB czy błędy odczytu z pendrive.Jo_gurt pisze:Dlaczego?GParted i tak łąduje się do RAMu
-
- Stały użytkownik forum
Fakt, jakoś mi to umknęło... Tylko, że problem jest taki, że najpierw trzeba byłoby przesunąć wszystkie partycje by wykorzystać to miejsce.kubapoland pisze:Nie, no jest 10GB na początku, tam pewnie znajduje się recovery.
Panie nieomylny racz zauważyć, że pisałem tego posta po 2 w nocy. Jeśli dodamy do tego to, że byłem zmęczony i miałem gorączkę bo drobne przeziębienie złapałem to prawdopodobieństwo nie zauważenia tego jest całkiem sporeTrzeba się jej było przyjrzeć dłużej niż 150ms. Jak Ci się spieszy to nie smaruj takich postów.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pod warunkiem, że taką opcję wybierze się przy starcie.Jo_gurt pisze:Dlaczego?GParted i tak łąduje się do RAMu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hm, IMO jednak o wiele większe (ze względu na mechaniczny charakter) są błędy odczytu z CDBlido pisze:Trzeba wziąć pod uwagę np. problemy z USB czy błędy odczytu z pendrive.

No raczej musi się załadować do RAMuŁukasz pisze:Pod warunkiem, że taką opcję wybierze się przy starcie.