Jaki modem (z aktualnie dostępnych) w Play?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem (z aktualnie dostępnych) w Play?
Huawei E5832 HSDPA czy może Huawei E1820 HSDPA albo Huawei E1750C?
Mam w domu kilka AP i dwa routery (FritzBox i TPlink). Czy da się jakoś podłączyć modem do routera żeby rozprowadzić sieć w domu? (kilka urządzeń wifi).
Jestem zupełnie zielony w temacie tego sprzętu i ich parametry nic mi nie mówią.
Planuję zakup play online 10GB (prędkość do 1 Mbit/s)
Mam w domu kilka AP i dwa routery (FritzBox i TPlink). Czy da się jakoś podłączyć modem do routera żeby rozprowadzić sieć w domu? (kilka urządzeń wifi).
Jestem zupełnie zielony w temacie tego sprzętu i ich parametry nic mi nie mówią.
Planuję zakup play online 10GB (prędkość do 1 Mbit/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki modem (z aktualnie dostępnych) w Play?
Fritz teoretycznie potrafia rozprowadzac internet 3G - jaki masz konkretnie model i jaki soft na nim leci?ooggi pisze:Mam w domu kilka AP i dwa routery (FritzBox i TPlink). Czy da się jakoś podłączyć modem do routera żeby rozprowadzić sieć w domu?
Nie pomagam na PW.
-
Mam FritBoxFon Wlan ale bez oznaczenia modelu na obudowie, taki jak ten, posiada 1 wyjście USB do podłączenia drukarki, soft 08.04.26 (ENG).
Czy ten Huaweii E5 (za 99zł w abonamencie) to dobra inwestycja?jak u niego z zasięgiem? A może jest jakiś modem z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej (chyba że to zbędny nic niedający bajer)?
Czy ten Huaweii E5 (za 99zł w abonamencie) to dobra inwestycja?jak u niego z zasięgiem? A może jest jakiś modem z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej (chyba że to zbędny nic niedający bajer)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Stara - nie obsluguje UMTS, ani w oryginalnym sofcie, ani w Freetz.ooggi pisze:FritBoxFon Wlan
Wzglednie. Fajny gadzet gdy potrzebujesz podzielic UMTS w kawiarni. Do domu nie bardzo sie naaje (zasieg, zasilanie).ooggi pisze:Czy ten Huaweii E5 (za 99zł w abonamencie) to dobra inwestycja?
Ten TP-Link to jaki konkretny model?
Nie pomagam na PW.
-
TP-link WR543G.
Jak to zasilanie? Myślałem że normalnie do kompa podłączam przez usb (i w tym czasie ładowaine aku) a jak coś to w kieszeń i z akumulatora leci. Źle myślę?
Czy antena wewnętrzna w E5832 jest gorsza od pozostałych huajwejów? Czy raczej chodziło ci o słaby zasięg WiFi, że w domu to za słabo?
Jak to zasilanie? Myślałem że normalnie do kompa podłączam przez usb (i w tym czasie ładowaine aku) a jak coś to w kieszeń i z akumulatora leci. Źle myślę?
Czy antena wewnętrzna w E5832 jest gorsza od pozostałych huajwejów? Czy raczej chodziło ci o słaby zasięg WiFi, że w domu to za słabo?
- wojteks
- *** Administrator ***
O to chodzi.ooggi pisze: Czy raczej chodziło ci o słaby zasięg WiFi, że w domu to za słabo?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli nastawiać się raczej na zasięg maksymalnie jednej kondygnacji?wojteks pisze:O to chodzi.ooggi pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2010-12-18, 11:52 przez ooggi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Kolego jak chcesz mieć zasięg w całym domu, to najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jakości do ceny w play (według mnie
) jest Huawei E173 za 1zł (salon) + Tp-link TL-MR3220 za 113zł z przesyłką (allegro), modem hsupa z wejściem antenowym działający 900/2100 MHZ mam taki sam i ping (u mnie) około 70 ms. Całość spisuje się super. Ps. chwalę się a nie reklamuje 

-
Teoretycznie można też zrobić tak:
Modem E5 leży sobie i działa, obok AP który przez WiFi odbiera sygnał i po kablu podaje go do rutera WIFI, który następnie rozprowadza sieć na cały dom.
Dobrze myślę?
Modem E5 leży sobie i działa, obok AP który przez WiFi odbiera sygnał i po kablu podaje go do rutera WIFI, który następnie rozprowadza sieć na cały dom.
Dobrze myślę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Można ale policz koszty.ooggi pisze:Teoretycznie można też zrobić tak:
Nie pomagam na PW!
-
jakie koszty? mam już 2 routery + AP z wifi jako pozostałości po necie radiowym + domowej sieci wifi.
P.S.
Zestaw play online odsyłam. Za dużo niejasności tam widzę, a sam modem trochę mnie zawiódł (wygląda na strasznie delikatny).
Problem z połączeniem bezprzewodowym - sprawdzone z psp, pc, laptopem - poprawne połączenie to chyba sprawa losowa.
Ruter i AP wykrywały sygnał E5 ale nie udało mi się połączyć.
Na kabelku natomiast działa świetnie.
P.S.
Zestaw play online odsyłam. Za dużo niejasności tam widzę, a sam modem trochę mnie zawiódł (wygląda na strasznie delikatny).
Problem z połączeniem bezprzewodowym - sprawdzone z psp, pc, laptopem - poprawne połączenie to chyba sprawa losowa.
Ruter i AP wykrywały sygnał E5 ale nie udało mi się połączyć.
Na kabelku natomiast działa świetnie.