Antena kierunkowa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomo_HKS
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa

Post autor: Tomo_HKS »

Witam,prosiłbym o pomoc w wyborze anteny kierunkowej.Mieszkam około 1,5 km od nadajnika HSPA+.Mieszkam na 3 piętrze,po drodze do nadajnika nie ma większych przeszkód terenowych.Upatrzyłem sobie te dwa modele: http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 albo http://www.telkob.pl/inkontrahent.php?t ... 0&rg=0&sg=
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena kierunkowa

Post autor: ja.michal »

Tomo_HKS, HSPA+ w jakiej sieci? Jak w Cyfrowym Polsacie to nie takie anteny. Jak Orange/Era/Plus/Play to jest ok.

Proponuję tą pierwszą. Firma dobra, a i panel na tą częstotliwość lepszy jest.
Druga antena, yagi, nie była projektowana na wyższe częstotliwości. Będzie działać, ale to nie to. Ten panel co podałeś zdecydowanie lepiej wypada w tym zestawieniu.
Tomo_HKS

Operatorem jest Plus.Czy na tak niewielką odległość jest sens inwestować w antenę o większym zysku,czy będzie mi łapać sygnał nadajników z większych odległości?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jaki masz teraz sygnał? Jak jesteś w terenie zurbanizowanym to można osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego bo sygnał może "skakać" między stacją bliższą i dalszą.

Zobacz sobie czy nie ma jakichś stacji w linii.
http://mapa.btsearch.pl/
Tomo_HKS

W tej chwili mam sygnał -71 dBm.Widzę że dalej za nadajnikiem który mnie interesuje (Jordanowska 12 w Warszawie) w niewielkiej odległości są usytuowane kolejne tzn Biskupia 52 i Szaserów 38.
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

-71 dBi nie jest źle normalnie wystarcza.
Wystaw na próbę Modem za okno i jeśli będzie jeszcze lepiej to kup Antenę patyk za 20 zł. bo to wystarczy moim zdaniem nie są potrzebne dalsze nakłady bo i tak prawdopodobnie nic nie dają.
No chyba ze będziesz celował w inny BTS mniej obciążony ale w Wa-ie chyba i tak nic to nie da.
Ostatnio zmieniony 2010-12-19, 22:36 przez Modem, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomo_HKS

Na zewnątrz jest -65dBM.Widzę że anteny typu patyk,to anteny dookólne.Zależy mi na tym żeby wymuszać na urządzeniu logowanie się do tego nadajnika.Co sądzisz o trochę słabszej panelówce,np o tej: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy takich parametrach najsłabszy panel i nic więcej jak już.
Modem

Tez tak myślę jak ja.michal albo patyk ale ogólnie i tak niewiele to da.
A co chcesz właściwie osiągnąć ?
Tomo_HKS

Korzystam z Galaxy Taba,ustawiając go na parapecie.Najczęściej jestem zalogowany do nadajnika na Jordanowskiej,natomiast dosyć często przelogowuje się do nadajnika HSDPA na ulicy Wydawniczej,gdzie mam dużo słabsze parametry łącza.Chciałbym wymusić ciągłe zalogowanie do BTS-a na Jordanowskiej,no i oczywiście poprawić chociaż trochę transfery i pingi :)
Modem

No to próbuj z kierunkowa.
Zawsze możesz oddać.
Ale jeśli już masz zasięg a Pingi i Transfer są kiepskie to polepszenie zasięgu nie wiele poprawi.BTS-y są zbyt obciążone czego należy się spodziewać po WA-ie.
bylem latem to wiem. :cry:
ODPOWIEDZ