Zasięg LTE CP

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasięg LTE CP

Post autor: krystian93p »

Witam.
Na prezentacji CP na Youtube zobaczyłem informację, że efektywny zasięg LTE 1800 to 16 km. Czy to możliwe?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg LTE CP

Post autor: Patryk »

krystian93p pisze:Czy to możliwe?
To bzdura chyba że zastosowaniach czysto stacjonarnych (LOS +antena zewnętrzna).
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

UMTS 2100 przy sprzyjającym ukształtowaniu terenu (dolina, 1-2 miejscowości, nadajnik na obrzeżu miasta od strony użytkownika) efektywny zasięg wyniesie na 100% 12km, na mapie pokazuje 3G na zewnątrz do 13km. Nie wiem jak LTE, jak ma podobne parametry utraty sygnału, to musiałbyś mieć dobre wiatry żeby cos złapać i diabelnie dobry modem lub antenę.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

krystian93p pisze:Witam.
Na prezentacji CP na Youtube zobaczyłem informację, że efektywny zasięg LTE 1800 to 16 km. Czy to możliwe?
LTE dopuszcza stosowanie dedykowanych urządzeń zewnętrznych (jak WiMAX). W wersji z zintegrowana anteną mikro-paskową dwupolaryzacyjną bez problemu uzyskamy zasięg 16km, ale warunkiem jest pełna widoczność optyczna. W wersji z zewnętrzna anteną panelową uzyskuje się zasięgi ok 40 km. Tyle teoria i praktyka, ale nie w naszych realiach. Bo CP nie przewiduje z tego co wiem dystrybucji zewnętrznych urządzeń klienckich, a jedynie odbiorniki w formie modułów na USB. Użyteczny zasięg ogranicza się wtedy do kilku kilometrów.
ODPOWIEDZ