Podział Neo na 2 domy - ocencie prosze moja koncepcje. :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Podział Neo na 2 domy - ocencie prosze moja koncepcje. :)
Witajcie,
sytuacja jest taka:
- 2 domy w odleglosci ok. 100m
- zadnych przeszkod po drodze (mozliwe, ze za jakis czas powstanie miedzy nimi dom)
- neo 6 mega w jednym domu i router ZTE bez wifi
- na drugim domu jakas tuba yagi i ap.
Cel: podzial neo na te 2 domy. W pierwszym ma być również wifi.
Moja koncepcja jest taka, zeby dokupic do 1. domu AP wa500g lub router wr543g. Bedzie wtedy zestaw ZTE + ktorys TP-Link. Stawiamy gdzies przy oknie i w drugim domu powinien byc sygnal bez zadnego problemu.
Ewentualnie, gdyby byly problemy z sygnalem, to do TP-L podlaczyc jakas antene, zamontowana na dachu.
Dobrze kombinuje? Powinno to dzialac?
Przeszlo mi jeszcze przez mysl, by ten router ZTE zamienic na TP-L W8901G. Jest to lepsza opcja?
Pozdrawiam.
sytuacja jest taka:
- 2 domy w odleglosci ok. 100m
- zadnych przeszkod po drodze (mozliwe, ze za jakis czas powstanie miedzy nimi dom)
- neo 6 mega w jednym domu i router ZTE bez wifi
- na drugim domu jakas tuba yagi i ap.
Cel: podzial neo na te 2 domy. W pierwszym ma być również wifi.
Moja koncepcja jest taka, zeby dokupic do 1. domu AP wa500g lub router wr543g. Bedzie wtedy zestaw ZTE + ktorys TP-Link. Stawiamy gdzies przy oknie i w drugim domu powinien byc sygnal bez zadnego problemu.
Ewentualnie, gdyby byly problemy z sygnalem, to do TP-L podlaczyc jakas antene, zamontowana na dachu.
Dobrze kombinuje? Powinno to dzialac?
Przeszlo mi jeszcze przez mysl, by ten router ZTE zamienic na TP-L W8901G. Jest to lepsza opcja?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-01-02, 17:33 przez alfredo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Podział Neo na 2 domy - ocencie prosze moja koncepcje. :)
Zle kombinujesz - moze dzialac, ale juz niekoniecznie stabilnie.alfredo pisze:Dobrze kombinuje? Powinno to dzialac?
Daj sprzet przeznaczony do pracy w takich warunkach o jakich piszesz - n.p. 2xNanostation. Zakladasz i zapominasz.
BTW: jestes pewien ze Neo wolno "wypuscic" poza obszar mieszkania?
Ostatnio zmieniony 2011-01-02, 18:04 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
2xNS to zbyt duze koszty.
Na drugim domu jest juz antena yagi i taka ma zostac. Do tej pory sprawowala sie ok.
Pozostaje jedynie kwestia pierwszego domu. W nim ma byc sygnal rozprowadzany przez wifi + w drugim domu ma byc odbierany.
W przypadku 2 NS i tak musialbym dokupic router z wifi, wiec wychodzi +- 400zl.
Na drugim domu jest juz antena yagi i taka ma zostac. Do tej pory sprawowala sie ok.
Pozostaje jedynie kwestia pierwszego domu. W nim ma byc sygnal rozprowadzany przez wifi + w drugim domu ma byc odbierany.
W przypadku 2 NS i tak musialbym dokupic router z wifi, wiec wychodzi +- 400zl.
...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na ile wyceniasz godzine twojej pracy?alfredo pisze:2xNS to zbyt duze koszty.
Bardzo czesto pozorna oszczednosc parudziesieciu PLN oplacana jest paroma godzinami dlubania az calosc zacznie chodzic, zazwyczaj po japonsku (jako-tako).
BTW: anteny yagi dobre sa dla Radia, TV i do drapania sie po plecach (te na > 2 GHz).
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Robie to charytatywnie, bo chodzi o mojego kumpla. 
Tak jak pisalem - chcialbym zostawic sytuacje w 2. domu tak jak jest, zeby nie generowac kosztow. Najwyzej, jesli bedzie problem, to wtedy cos dokupic.
Jednak na razie wolalbym sie skupic na domu nr 1, czyli tym, z ktorego bedzie sygnal wysylany.

Tak jak pisalem - chcialbym zostawic sytuacje w 2. domu tak jak jest, zeby nie generowac kosztow. Najwyzej, jesli bedzie problem, to wtedy cos dokupic.
Jednak na razie wolalbym sie skupic na domu nr 1, czyli tym, z ktorego bedzie sygnal wysylany.
...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro nie gotowy zestaw, to kup dowolny router na ktorym puscisz OpenWRT/Tomato/DD-WRT + antene panelowa. Tylko ze taniej nie bedzie 

Nie pomagam na PW.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dzielenie Neostrady poza lokal jest niezgodne z umową.
-
- Użytkownik forum
Czemu nie będzie taniej? Panelowke kupie za mniejsze pieniadze niz NS.key pisze:Skoro nie gotowy zestaw, to kup dowolny router na ktorym puscisz OpenWRT/Tomato/DD-WRT + antene panelowa. Tylko ze taniej nie bedzie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale do panelowki potrzebujesz jeszcze dobry AP/router, a to wydatek > 100 PLN. Plus panelowka za 80 + kabel....
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak już wcześniej wspomniano dzielenie neostrady poza lokal jest niedozwolone wiec temat zamykam.
Nie pomagam na PW!