Chce podłączyć do routera drukarkę Cannon i850

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
petrosj
Początkujący użytkownik forum

Chce podłączyć do routera drukarkę Cannon i850

Post autor: petrosj »

Chce podłączyć do routera bezprzewodowo (ewentualnie przewodowo) drukarke Cannon i850.
Problem mam taki, ze wszystkie karty sieciowe USB posiadaja wtyk płaski USB, natomiast ta drukarka jest wyposażona w gniazdo USB typu B (takie kwadratowe). Nigdzie w sieci nie moge znależc przejściówki z tego jednego na to drugi USB, jak rownież nigdzie nie ma kart sieciowych USB na ten typ USB kwadratowy typu B.
To gniazdo USB kwadratowe jest na tyle niepopularne, ze ciezko znalezc nawet rozwiazanie kablowe.

Co poradzicie w tej kwestii ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Chce podłączyć do routera drukarkę Cannon i850

Post autor: krystianb »

petrosj pisze:Problem mam taki, ze wszystkie karty sieciowe USB posiadaja wtyk płaski USB, natomiast ta drukarka jest wyposażona w gniazdo USB typu B (takie kwadratowe). Nigdzie w sieci nie moge znależc przejściówki z tego jednego na to drugi USB, jak rownież nigdzie nie ma kart sieciowych USB na ten typ USB kwadratowy typu B.
Bo takie kombinowanie nic nie da. Jeśli drukarka nie ma portu ethernet to musisz kupić printserver (czasem pisane przez w zamiast v) obsługujący Twoją drukarkę. Występują w wersjach z przewodowych (łączenie z routerem portem ethernet) lub z wbudowanym AP (wtedy z drukarką łączysz się przez wifi)

Jest jeszcze opcja udostępnienia drukarki przez kompa, ale wtedy ten musi być włączony żeby coś wydrukować, to Cie pewnie nie interesuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie pomagam na PW.
petrosj

No wlasnie, te przejsciowki sa trudnodostepne

Przepraszam, gdy pisałem ten tekst nie miałem na podglądzie poprzedniej odpowiedzi (nieodswiezony ekran).
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 13:12 przez petrosj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

petrosj pisze: te przejsciowki sa trudnodostepne
O czym Ty piszesz? Jakie przejściówki?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak to trudno dostepne? Dostales link na konkretny produkt w konkretnym sklepie. Wystarczy zamowic, zaplacic i bedziesz mial co potrzebujesz.
Nie pomagam na PW.
petrosj

A , gdybym chcial podłaczyć przewodowo pod router kamerke internetową, aby miec podglad w sytuacji gdy router jest wlaczony, komputer wylaczony a mnie nie ma w domu ?
Adres IP w zasadzie mam bo router jest podłaczony pod siec kablową mojego dostawcy internetu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A , gdybym chcial podłaczyć przewodowo pod router kamerke internetową, aby miec podglad w sytuacji gdy router jest wlaczony, komputer wylaczony a mnie nie ma w domu ?
To musisz kupic router obslugujacy kamerke (nie znam takowego) lub kamerke IP.
petrosj pisze:Adres IP w zasadzie mam bo router jest podłaczony pod siec kablową mojego dostawcy internetu.
Jestes pewny ze jest publiczny i routowalny w internecie?
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ