Jeśli napisałem w złym dziale to prosiłbym o przeniesienie tematu.
Chciałbym móc korzystać w telefonie z domowego internetu, lecz w moim przypadku nie jest to możliwe poprzez standardowe podłączenie się do routera, oto jak podłączone są u mnie komputery do internetu:
Główny kabel od internetu idzie do routera, od routera idzie kabel do komputera stacjonarnego i ten komputer ma swoje osobne IP. Laptop natomiast jest połączony z routerem przez WiFi, ALE ma osobne IP i jest to tak poustawiane że żadne inne urządzenie nie może połączyć się z tym routerem (chyba że laptop nie byłby podłączony a to inne urządzenie miałoby wpisywane wszystkie protokoły internetowe.
W stacjonarnym i laptopie zawsze muszę mieć wpisane protokoły internetowe TCP/IPv4, inaczej nie ma internetu.
Teraz natomiast chciałbym móc korzystać z internetu w telefonie, telefon ten to Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro z systemem Android 2.1. Zaplanowałem sobie że internet będzie wysyłany poprzez komputer stacjonarny jako że znalazłem jakąś kartę WiFi, co prawda nie wiem czy jest ona całkowicie ale po włożeniu jej do komputera działa, wykrywa sieci i mogę się połączyć z routerem.
Czytałem trochę o tworzeniu takiego punktu dostępowego, stworzyłem sieć bezprzewodową AD-Hoc, zmostkowałem kartę WiFi z kartą do której mam podłączony kabel od neta, no i w komputerze znikł internet, po chwili wywnioskowałem że w tym Mostku Sieciowym muszę wprowadzić protokoły internetowe, wpisałem te swoje i internet wrócił. Wyszukałem w telefonie sieci WiFi, znalazło bez problemu tą sieć którą tworzyłem na komputerze, lecz gdy próbuję się połączyć po chwili łącznia (Connecting...) rozłącza mnie automatycznie (Disconnecting...), nie mam pojęcia co jeszcze muszę zrobić, poradniki w internecie przedstawiają to przeróżnie, tak więc prosiłbym o jakieś naprowadzenie mnie co jeszcze muszę zrobić żeby połączyć się z tą siecią i móc korzystać z internetu.
Model tej karty do sieci bezprzewodowych to TL-WN551G, w specyfikacji w internecie piszą że obsługuje tryb Ad-hoc.
Udostępnianie internetu przez WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Udostępnianie internetu przez WiFi
Może <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> pomoże w tym przypadku.FastMan pisze:zmostkowałem kartę WiFi z kartą do której mam podłączony kabel od neta,
Nie pomagam na PW!
-
Nie bardzo rozumiem, podany przez ciebie temat jest bardzo obszerny i w większości opisuje połączenie dwóch komputerów, a mi chodzi o stworzenie hotspota dzięki któremu będę mógł korzystać z internetu w telefonie. Tak więc prosiłbym o jakieś dokładniejsze rady które pomogą mi rozwiązać problem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co za różnica, w tym przypadku telefon=komputer.FastMan pisze:a mi chodzi o stworzenie hotspota dzięki któremu będę mógł korzystać z internetu w telefonie.
Nie pomagam na PW!
-
Poradziłem sobie za pomocą programu Virtual Router Manager 0.9 beta. Telefon bez problemu wyszukuje sieć, łączę się z nią bez problemu, mam internet w telefonie ale po chwili mnie rozłącza z tej sieci. Jaka może być tego przyczyna?
[ Dodano: 2011-01-06, 12:35 ]
Już się domyśliłem czym to może być spowodowane, mianowicie w moim otoczeniu dwie osoby mają routery ustawione na kanał 11, a na takim samym kanale działa moja karta WiFi nadająca sygnał dla telefonu. Niestety w menadżerze urządzeń w ustawieniach zaawansowanych tejże karty nie mam możliwości zmiany kanału, mam jedynie następujące opcje:
802.11b preamble
Network address
receive buffers
scan valid interval
transmit buffers
Model tej karty to TP-Link TL-WN551G, ale windows 7 wykrył ją jako Atheros AR5005G i takie sterowniki zainstalował, instalowałem również nowsze sterowniki atherosa oraz sterowniki TP-Linka do tego modelu, niestety na żadnych nie pojawiają się nowe opcje a jedynie zmienia się język opcji na polski. Tu pojawia się moje pytanie czy da się jakoś zmienić gdzie indziej ten kanał lub czy są jakieś alternatywne sterowniki dla takiej karty aby pojawiła się możliwość zmiany nadawanej częstotliwości?
[ Dodano: 2011-01-06, 12:35 ]
Już się domyśliłem czym to może być spowodowane, mianowicie w moim otoczeniu dwie osoby mają routery ustawione na kanał 11, a na takim samym kanale działa moja karta WiFi nadająca sygnał dla telefonu. Niestety w menadżerze urządzeń w ustawieniach zaawansowanych tejże karty nie mam możliwości zmiany kanału, mam jedynie następujące opcje:
802.11b preamble
Network address
receive buffers
scan valid interval
transmit buffers
Model tej karty to TP-Link TL-WN551G, ale windows 7 wykrył ją jako Atheros AR5005G i takie sterowniki zainstalował, instalowałem również nowsze sterowniki atherosa oraz sterowniki TP-Linka do tego modelu, niestety na żadnych nie pojawiają się nowe opcje a jedynie zmienia się język opcji na polski. Tu pojawia się moje pytanie czy da się jakoś zmienić gdzie indziej ten kanał lub czy są jakieś alternatywne sterowniki dla takiej karty aby pojawiła się możliwość zmiany nadawanej częstotliwości?