Logowanie PPPoE w Dialogu nie przydziela pełnej prędkości
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Logowanie PPPoE w Dialogu nie przydziela pełnej prędkości
Mój kolega (mieszka niedaleko mnie, ale nie sięga do niego sygnał mojej sieci Wi-Fi) posiada Internet o przepływności 2 Mb/s w Dialogu, natomiast ja mam 10 Mb/s też w Dialogu. Gdy ja u siebie jestem zalogowany na swój login i hasło PPPoE to mam pełne 10 Mb/s (a nawet z haczykiem jeszcze), tak jak kolega jest zalogowany u siebie na swoje konto to ma 2 Mb/s z haczykiem. Ostatnio potrzebowałem u niego coś szybko pobrać, a że nie sięga do niego sygnał mojej sieci Wi-Fi i nie chciało mi się wychodzić do mojego domu, to postanowiłem się u niego zalogować na swoje konto PPPoE w Dialogu. Najpierw wylogowałem się zdalnie przez Internet z tego konta, żebym mógł się zalogować (w przypadku, gdy jest się już zalogowanym, to z innego miejsca nie da się zalogować na to samo konto - po kilku sekundach od nawiązania połączenia jest ono zrywane), a następnie zalogowałem się na swoje konto u kolegi. No i wszystko fajnie, internet działał, ale pobieranie szło równiutko z prędkością 409 KB/s i nie chciało nawet drgnąć więcej. Co jest przyczyną takiego ograniczenia i czy da się coś z tym zrobić? Bo wydawało mi się, że ograniczenie jest przydzielane wyłącznie po koncie PPPoE.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Logowanie PPPoE w Dialogu nie przydziela pełnej prędkości
Przyczyną może być synchronizacja modemu i nic z tym nie zrobisz o ile kolega nie podniesie prędkości do 10Mbps.Kamil1000 pisze:Co jest przyczyną takiego ograniczenia i czy da się coś z tym zrobić?
To jest drugi stopień.Kamil1000 pisze:Bo wydawało mi się, że ograniczenie jest przydzielane wyłącznie po koncie PPPoE.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Czy jest możliwość sprawdzenia tej synchronizacji na modemie Asmax dostarczanym przez Dialog?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jesteś w stanie się na niego zalogować?Kamil1000 pisze:Czy jest możliwość sprawdzenia tej synchronizacji na modemie Asmax dostarczanym przez Dialog?
-
- Stały użytkownik forum
Nie próbowałem, bo nie wiem jak
. On jest podłączony do rutera i przydziela mi zewnętrzne IP, więc nie wiem pod jakim IP może się kryć.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Cóż, google twoim przyjacielemKamil1000 pisze:więc nie wiem pod jakim IP może się kryć.

To jedyna metoda, żeby sprawdzić na ile się synchronizuje.
-
- Stały użytkownik forum
Znalazłem informację, że jest on pod adresem 192.168.1.1, ale pod tym adresem jest mój ruter ;/.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To odepnij router, podłącz się bezpośrednio do modemu, ustaw adres na kompie z palca i sprawdź.
-
- Stały użytkownik forum
Żeby to było takie łatwe... Modem mam zabudowany, tak jak ruter z którego tylko wystają antenki
.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Cóż, pewnych rzeczy nie przeskoczymy.
Żeby to zadziałało przez router, musiałbyś zmienić jego podsieć adresów LAN (pół biedy) i dorzucić wirtualny interfejs na WAN (a to już niewykonalne na tym sprzęcie).
Żeby to zadziałało przez router, musiałbyś zmienić jego podsieć adresów LAN (pół biedy) i dorzucić wirtualny interfejs na WAN (a to już niewykonalne na tym sprzęcie).
-
- Stały użytkownik forum
W Tomato to wiem jak to się robiło, ale w DD-WRT to nie za bardzo, ale coś wykombinuję.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A, jak masz DD-WRT to raczej też nie powinno być problemów.
Pomyliłem ten wątek z innym.
Pomyliłem ten wątek z innym.
-
- Stały użytkownik forum
W sumie, to nie po to mam Linksysa z "L" na końcu, żebym nie mógł skorzystać z możliwości jakie daje Linux
. A co do modemu, to wszystko fajnie, ruter wykrywa modem na vlan1, ale modem aktywnie odrzuca połączenia (przeglądarka od razu po zaakceptowaniu adresu wywala błąd łączenia).

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To już pewnie wina konfigu Dialoga