comander, sposob na zaklocenia w glosnikach?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
comander, sposob na zaklocenia w glosnikach?
Mam modem comander ale mam tez w kompie glosniki 5.1 no i jak jestem w necie to oczywiscie strasznie mi glosniki trzeszcza... Co mozna z tym zrobic? Jesli juz to jaka antene polecacie? Bo slyszalem ze mozna antene za okno wystawic i bedzie ok.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Re: comander, sposob na zaklocenia w glosnikach?
Zastosowanie ekranowanego przewodu do glosnikow i uziemienie obudowy komputera powinno znacznie poprawic Twoja sytuacje.
Proponuje tez zastosowanie pierscieni ferrytowych na przewodach zasilajacych oraz na przewodach glosnikowych.
Co do anteny to ten watek byl juz poruszany wielokrotnie na tym forum.
Powodzenia.
Proponuje tez zastosowanie pierscieni ferrytowych na przewodach zasilajacych oraz na przewodach glosnikowych.
Co do anteny to ten watek byl juz poruszany wielokrotnie na tym forum.
Powodzenia.
- vegas
- Stały użytkownik forum
Widocznie masz modem blisko komputera. Ja swój postawiłem wyżej i po problemie. Mój kabel od podgłaszania głośników jest nie ekranowany więc jeżeli zbliże modem słychać jest zakłócenia.
- crow6
- Stały użytkownik forum
Ekranowany przewod do glosnikow to najlepszy pomysl - ale tez troche kosztowny.
Z tanszych pomyslow pomoc powinien:
-kawalek cienkiego przewodu np miedziannego
-tasma
-nozyczki.
Sposob uzycia:
Zlokalizuj w modemie antenke (nie wiem jak wyglada, ale jesli nie ma zewnetrznej anteny to znajdziesz ja porownujac zaklocenia np na glosnikach gdy bedziesz modemem poruszal). Przyklej w tym miejscu kabelek tasma. Druga koncowke przyklej do kaloryfera lub jakichs rur (bez farby!). Mi pomoglo na "plywanie" kursora na laptopie z trackpointem :-)
ps odradzam uzywania uziemienia w gniazdku - czesto jest po napieciem (serio)!!!
Z tanszych pomyslow pomoc powinien:
-kawalek cienkiego przewodu np miedziannego
-tasma
-nozyczki.
Sposob uzycia:
Zlokalizuj w modemie antenke (nie wiem jak wyglada, ale jesli nie ma zewnetrznej anteny to znajdziesz ja porownujac zaklocenia np na glosnikach gdy bedziesz modemem poruszal). Przyklej w tym miejscu kabelek tasma. Druga koncowke przyklej do kaloryfera lub jakichs rur (bez farby!). Mi pomoglo na "plywanie" kursora na laptopie z trackpointem :-)
ps odradzam uzywania uziemienia w gniazdku - czesto jest po napieciem (serio)!!!
- vegas
- Stały użytkownik forum
Uziemienie nie może być POD NAPIĘCIEM!!! Jeżeli tak masz to jest to pomyłka w instalacj lub jakieś uszkodenie sprawdź to! To może być niebezpieczne!ps odradzam uzywania uziemienia w gniazdku - czesto jest po napieciem (serio)!!!
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Hehe calkowicie zgadzam sie z crow6, wiele rzeczy powinno byc inaczej a jest inaczej. Pracuje w firmie ktora zajmuje sie m.in. elektryka i na roznych poprawkach starych inastalacji czesto niesamowite cuda wychodza. A najprostszym sposobem na sprawdzenie czy nie masz na "bolcu" napiecia jest dotkniecie go palcem 

Regards - etranger®
- crow6
- Stały użytkownik forum
Troche robi sie OffTopic ale napisze bo moze to komus zycie i sprzet uratowac.
Na uziemieniu jest napiecie. Bez wzgledu na to jak stara jest instalacja i kto ja zakladal. Swego czasu na laboratorium z pomiarow elektrycznych na PWr mierzylismy to napiecie w kontaktach w laboratorium elektroniki. Wyszlo okolo 2V
A wiecie skad oni biora 0V? Maja dodatkowy, izolowany drut biegnacy przez pol budynku i konczacy sie w ziemi na zewnatrz...
Tak wiec UWAGA: nie zakladajcie, ze na uziemieniu jest 0V! Jesli ktos ma filtr na monitor z kabelkiem do odprowadzenia ladunku to nie podlaczajcie tego do gniazdka! To samo tyczy sie komputera! No i uwaga przy malowaniu w okolicach gniazdka bo mozecie zahaczyc o "bolec" (ja kiedys zahaczylem
) A jak musicie miec 0V to jest CO, rury, kran...
Na uziemieniu jest napiecie. Bez wzgledu na to jak stara jest instalacja i kto ja zakladal. Swego czasu na laboratorium z pomiarow elektrycznych na PWr mierzylismy to napiecie w kontaktach w laboratorium elektroniki. Wyszlo okolo 2V

A wiecie skad oni biora 0V? Maja dodatkowy, izolowany drut biegnacy przez pol budynku i konczacy sie w ziemi na zewnatrz...
Tak wiec UWAGA: nie zakladajcie, ze na uziemieniu jest 0V! Jesli ktos ma filtr na monitor z kabelkiem do odprowadzenia ladunku to nie podlaczajcie tego do gniazdka! To samo tyczy sie komputera! No i uwaga przy malowaniu w okolicach gniazdka bo mozecie zahaczyc o "bolec" (ja kiedys zahaczylem

- DADA
- Stały użytkownik forum
Panowie małe sprostowanie.
W polsce w 80% instalacji elektrycznych nie jest to żadne uziemienie jak piszecie a pętla zerojąca.
JESZCZE RAZ POWTARZAM
BOLEC to nie jest uziemienie
Pętla zerojąca może byc połączona z uziemieniem ale wcale nie musi.
Jeśli kolega posiada potenciał na bolcu zerującym to świadczy o niepoprawności zerowania (słaby styk przewodu zerującego lub mały przekroj przewodu zerojącego ,itp)
Proponuje to sprawdzic i skorzystac z porady uprawnionego elektryka.
Potencjał pojawia sie wtedy na bolcu przez inne odbiorniki podłączone do sieci.To może byc naprawde nie bezpieczne.
ZEROWANIE OCHRONNE TO NIE UZIEMIENIE !!!
W polsce w 80% instalacji elektrycznych nie jest to żadne uziemienie jak piszecie a pętla zerojąca.
JESZCZE RAZ POWTARZAM

BOLEC to nie jest uziemienie

Pętla zerojąca może byc połączona z uziemieniem ale wcale nie musi.
Jeśli kolega posiada potenciał na bolcu zerującym to świadczy o niepoprawności zerowania (słaby styk przewodu zerującego lub mały przekroj przewodu zerojącego ,itp)
Proponuje to sprawdzic i skorzystac z porady uprawnionego elektryka.

Potencjał pojawia sie wtedy na bolcu przez inne odbiorniki podłączone do sieci.To może byc naprawde nie bezpieczne.
ZEROWANIE OCHRONNE TO NIE UZIEMIENIE !!!
Ostatnio zmieniony 2006-06-17, 01:00 przez DADA, łącznie zmieniany 1 raz.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A czy CO jest jakoś z ziemią połączone? Chyba że przez wode jeśli obieg nie jest zamknięty...
pozdrawiam, magmike
- DADA
- Stały użytkownik forum
Zakazane jest korzystanie z CO jako uziemienia to samo dotyczy instalacji gazowychmagmike pisze:A czy CO jest jakoś z ziemią połączone? Chyba że przez wode jeśli obieg nie jest zamknięty...

Obecnie wiekszość instalacji wodnych wykonywana jest z PCV zatem też należy wziąść to pod uwagę podczas planowania uziemienia.
Prawidłowe uziemienie i zerowanie jest bardzo ważnym elementem naszej instalacji a wadliwe jego działanie może ponieść za sobą dotkliwe dla kieszeni lub nawet życia człowieka konsekwencje.
Powodzenia w uziemianiu i zerowaniu.