50 mb/s w upc-bardzo niska prędkość

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
she
Początkujący użytkownik forum

50 mb/s w upc-bardzo niska prędkość

Post autor: she »

Witajcie :)
Na wstępie muszę zaznaczyć,że jestem dziewczyną i nie za bardzo znam się na wszelkich sprawach technicznych,toteż mogę wydawać się zupełnym ignorantem,także proszę żebyście wszelkie rady pisali łopatologicznie cobym je zrozumiała :)
Od tygodnia mam u siebie internet 50Mb/s z upc,który współdzielę z koleżanką.Ja mam komputer stacjonarny,ona laptopa,a router znajduje się w połowie drogi między naszymi pokojami.Musiał zostać zamontowany pod sufitem w pawlaczu,ponieważ tam były wszystkie potrzebne kable,tak więc między naszymi pokojami,a routerem znajduje się ściana.Oba komputery łączą się z routerem za pomocą wi-fi.Ja wiem,że internet z kabla idzie szybciej i dodatkowo rozdział na dwa komputery również spowalnia prędkość,ale biorąc pod uwagę,że plik ściąga mi się z prędkością 150Kb/s to chyba coś jest nie halo.Taką prędkość ściągania mają moi znajomi przy neostradzie 3Mb/s,a nie przy 50 :]
Wcześniej mieszkałam po drugiej stronie Wisły i miałam internet 16Mb/s od prywaciarza.Pliki ściągały mi się z prędkością 1,6Mb/s co oznaczało odcinek serialu w 2 minuty.Teraz wyskakuje mi 40 minut :/ Sprawdziłam na speed teście i wyszło mi,że mam prędkość downloadu 20453Kb/s,a jeśli przy poprzednim internecie(tym 16Mb/s) w tym samym teście wychodziło mi 15500Kb/s,czyli mniej niż obecnie,to na koński rozum powinnam mieć teraz prędkość ściągania wyższą niż 1,6Mb/s,które osiągałam u prywaciarza.Proszę doradźcie mi co mam z tym zrobić.Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: 50 mb/s w upc-bardzo niska prędkość

Post autor: Jo_gurt »

she pisze:150Kb/s
Rozumiem KB/s?
she pisze: 1,6Mb/s
MB/s ;)

Jak ściągasz te pliki?
she

Jo_gurt pisze:Rozumiem KB/s?
...
MB/s ;)

Jak ściągasz te pliki?

tak tak,dokładnie tyle :)

konto premium na rapidshare.wcześniej przy internecie 16 Mb/s odcinek serialu o wielkości 350 Mb/s ściągał mi się w 2 minuty i wyskakiwała prędkość ściągania ~1,6Mb/s,teraz mam internet 50 Mb/s ,a odcinek serialu ściąga mi się z prędkością 150 Kb/s w 40 minut...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-11, 21:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 21:48 przez she, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przydałby się test na kablu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Router i reszta konfiguracji zostala ta sama? Ile innych sieci wykrywasz w okolicy?
she

key pisze:Router i reszta konfiguracji zostala ta sama? Ile innych sieci wykrywasz w okolicy?
router dostałyśmy z upc,wcześniej internet miałam z kabla.a wykrywa mi tylko moją sieć,żadnej innej.chyba muszę rzeczywiście sprawdzić jaka prędkość byłaby na kablu...
jero

Post autor: jero »

Wejdź na strone http://www.noc.gts.pl/ i pobierz z tamtąd jakiś plik, najlepiej 500MB by test trwał dłużej. 20453Kb to jest raczej max co możesz wyciągnąć na połączeniu radiowym biorąc pod uwage, że dzieli Cie ściana i koleżanka, która też korzysta z neta. Jeśli chodzi o te pobieranie 150KB/s to może poprostu trafiłaś na serwer który ma ograniczenia pobierania dlatego spróbuj jeszcze ściągnąć plik z tej strony co podałem i porównaj wyniki
ODPOWIEDZ