BC & BCM

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sightt
Stały użytkownik forum

BC & BCM

Post autor: sightt »

Witam
Pytanie nr.1 czy jest jakaś inna możliwość łączenia się z netem niż przez Blueconnect menager?? Jeśli tak to czy jest jakaś duża różnica w połączeniu i działaniu?? Jeśli jest to proszę o wskazówki jak takie połaczenie utworzyć :)
Pytanie nr.2 Jak się sprawdza pingi? Może jestem głupi ale nie wiem gdzie się to sprawdza :?
Pytanie nr.3 Co daje ip dynamiczny?? Można go zamówić w erze??
Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość :D
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Re: BC & BCM

Post autor: crow6 »

Ad 1.
Mozesz laczyc sie za pomoca Dial-up. Parametry i sposob konfiguracji jest na tym forum na samej gorze (konfiguracje, dziele itp itd). Jesli nie chcesz sam sie bawic w reczne laczenie mozesz sprobowac moj program - link jest poscie "GPRS modem starter" (w razie problemow to sprobuje Ci pomoc skonfigurowac go).
Plus jes taki, ze nie trzymasz menedzera w pamieci.
Minusy sa w zasadzie dwa (przynajmniej ja tyle widze):
-nie masz odbierania i wysylanie smsow GSM z modemu (nie z bramek tylko takich jak z normalnego telefonu);
-czasami przy wysylaniu duzych ilosci informaci lacze potrafi sie zawiesic (przynajmniej tak jest w iPlus).
Ad 2.
-uruchom cos o nazwie "wiersz polecen" - powinien byc gdzies w Menu Start;
-wpisz ping nazwa_strony i wcisnij enter (np. ping www.wp.pl);
Ad 3.
Dostajesz numer IP (ustalany podczas kazdego polaczenia z siecia wiec nie jest zawsze taki sam). Dzieki temu inne komputery moga laczyc sie z Toba poprzez internet podobnie jak to jest w sieciach lokalnych LAN. Wiec lepiej dzialaja niektore programy p2p, mozesz utworzyc serwer w jakiejs grze bez posrednictwa serwerow komercyjnych (np tworzysz sobie serwerek w DiabloII bez posrednictwa serwera Blizzard'a) i kilka innych fajnych rzeczy. No i chodza sluchy, ze siec lepiej wtedy chodzi (ale tego nie jestem pewien bo bez dynamicznego IP chodzi mi swietnie)...
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Ad 1.Korzystając z BC, można bez problemu pozbyć sie "genialnej" aplikacji Blue Connect Mannager na rzecz normalnego połączenia skonfigurowanego dial-up'em.
Opis znajdziesz w tym miejscu. Wszystko krok po kroku.
Jako uzupełnienie podam jedynie:
  • Polecenie inicjujące (dla Ery) AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet" .
    Użytkownik i hasło : erainternet
    W BC nie ma problemu z wyłączeniem żądania PIN'u, więc od razu go wyłącz. W przeciwnym wypadku będziesz musieć dodatkowo w jakiś sposób "dostarczać" ten PIN do modemu.
Ad 3. Niestety, jak dotąd Era nie udostępnia możliwości korzystania z publicznego IP.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sightt
Stały użytkownik forum

Post autor: sightt »

Dzięki za rady. 8)
Jaka jest szansa ?e trafisz w Du?ego Lotka? To proste 50 % Albo trafisz albo nie trafisz ;]
ODPOWIEDZ