Nurtujące pytanie o kanałach i zakłoceniach

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Nurtujące pytanie o kanałach i zakłoceniach

Post autor: wikara »

Witam mam takie pytanko czy jak ja mam po wifi na kanale 9 swoja siec którą mam w pokoju po wrt54gl i odbieram z 2km panalikiem internet z kanału 1 a u mnie na dachu jest siec tez na kanale 1 jakiegos tam isp i sztachety zamocowane tam sa to czy ta sieć mi moze panelik zakłocic w jakis sposób,lub rury userów wykierowane w sztachety i przy okazji zakłocajace moją antenke podrodze?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nurtujące pytanie o kanałach i zakłoceniach

Post autor: wojteks »

wikara pisze: internet z kanału 1 a u mnie na dachu jest siec tez na kanale 1 jakiegos tam isp
Musi się zakłócać. Przełącz Twój odbiór z 1 na 13 kanał.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Tak tylko ja mam internet z 2km i <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> takiej możliwości przełączenia na inny kanał.
Myślałem ze jak ja odbieram z 2km sygnał to antenka na dachu na kanale 1 nie odbiera sygnału,co najciekawsze problemy powstały jak tylko ta siec powstała na dachu na tym własnie kanale 1 od tamtego czasu mam neta rano lub w mocy albo internet skaczacy lub słabszej jakosci i predkosci zdaża sie że wcale nie mam w dzien.Jak sztachety nie było wszystko działało idealnie na antence dokólnej mini interline a teraz to moja antenka juz 4arta antena i nadal to samo nic nie pomogło,zmiana u mojego isp odpada na pewno bo ja mam internet z hotspota jakiegos ,a tym bardziej ze moja antenka wisiała predzej niż sztacheta na dachu wiec moze zadzwonić do isp od sztachety niech przyjedzie i zmieni kanał co?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mozesz pobawic sie antena z duza selektywnoscia (duze wzmocnienie), moza akurat wstrzelisz sie w jakas luke. Jakie SNR masz w obecnej konfiguracji (dzien/noc)? Jaki jest stosunek twojego sygnalu do sygnalu obcego ISP?

Jestes pewien, ze w okolicy nie doszly nowe uzadzenia na 2.4GHz, n.p. nianie, kamerki....
wikara pisze:a tym bardziej ze moja antenka wisiała predzej niż sztacheta na dachu wiec moze zadzwonić do isp od sztachety niech przyjedzie i zmieni kanał co?
A zaraz potem do papieza, zeby zlegalizowal rozwody... SCNR

Ps. Przeczytaj na spokojnie nastepny post zanim go wyslesz, z tego bulgotu trudno zrozumiec o co pytasz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wikara pisze: wiec moze zadzwonić do isp od sztachety niech przyjedzie i zmieni kanał co?
Zadzwonić możesz ale jak znam życie to nic nie da. Stosowanie innych anten też nic nie da.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Więc tak netstumbler mi nie działa na win7 64bit i mam realteka defaulutowy program który jak wiadomo pokazuje w % alkoholowych i tam w nim mam sygnał 70% a jakosc od 88-do93% skacze ale jak odpale linuxa i sobie w nim sprawdze to SNR mam -65%
Pingi mam dzien od 6 do 9msc noc od 2 do 4msc które nie gubia pakietów i nie wzrastaja do 1000ms.A komenda pod obciażeniem ==ping -l 1400 192.168.1.1 -t do 30ms mam noc dzień.

Siec u isp jest na mikrotiku przydzielane predkosci po ip,np teraz mi leci 600kB/s i nie zmienia sie tylko równo tyle śmiga ale za np 2h juz predkosc bedzie np 400kB/s a pingi juz nierówne różne raz 30mc raz 4ms 15ms itd i tak sobie skacze do max 30ms co powinno isc równo no prawie równo.

key
Z papieżem dobre hehe ,a czy są kamerki tego juz nie wiem może i one sa przyczyna?:(

Zadzwonienie i dogadanie sie ,dlaczego nie mogło by przyniesc rezultatu nie powinno chyba byc problemu by zmienili na inny kanał.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Sprobuj inSSIDer: http://www.metageek.net/products/inssider

I jeszcze raz poprosze: czytaj to co piszesz zanim wyslesz.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ