Witam ponownie - kupiłem tego TP-LINK TL-WR743ND i już mam mały problem ;/
Udostępniam przez niego internet po WiFi - na komputerze z kartą w standardzie N wszystko chodzi jak należy (na 8Mbps łączu tyle też ściąga), natomiast na drugim komputerze z kartą w standardzie G prędkość 3 do max 4 Mbps - kiepsko...
Nawet jak jest połączony tylko komputer z kartą G to i tak taka sama prędkość...
Czemu tak się dzieje ? można to jakoś skonfigurować żeby działało tak jak należy ?
Edit:
Ustawiłem router żeby działał tylko w standardzie G i w tedy prędkość na komputerze z G momentalnie podskoczyła...
Da się ustawić router żeby pracował w standardzie bgn i nie było takich problemów jak wyżej ?
Edit 2:
Mam do testów też router tp-linka tl-wr543g - zrobiłem test obu routerów w trybie pracy wisp. Mieszkam w bloku - ustawiłem je na parapecie zaraz koło siebie i ustawiłem prosto antenki u obu routerów, po czym wszedłem w odnajdowanie sieci.
Ku mojemu zdziwieniu tl-wr543g wyszukał ok 40 sieci natomiast TL-WR743ND wyszukał 14. Nie wiem skąd aż taka różnica ? poszczególne sieci w TL-WR743ND również wykrywał ze słabszym sygnałem (może 2 miały mocniejszy niż w tl-wr543g).
Czemu aż taka różnica ?
Jeśli ktoś może proszę o odpowiedź na moje pytania