Czy ktoś mi odpowie konkretnie na temat routera i ap?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cder
Początkujący użytkownik forum

Czy ktoś mi odpowie konkretnie na temat routera i ap?

Post autor: cder »

Witam.Mam taki problem.
Mam komputer stacjonarny i laptopa.Chciałem rozdzielić internet radiowy(PPPoe)na te dwa komputery w taki sposób,aby stacjonarny był przez kabel a laptop bezprzewodowo.
Kupiłem ap TPLink TL-WA500g,oraz router TPLINK TL-WR543g.
Naczytałem się opini że:kabel od anteny na dachu dajemy do AP i dalej do routera,oraz opini że robimy odwrotnie:czyli dajemy kabel od anteny do routera i dalej do AP.
Na podstawie różnych wypowiedzi próbowałem podłączyć całość według pierwszej opcji.
Bez rezultatów.
Udało mi się według drugiej opcji,ale czasami są problemy z netem,zrywa poałączenie na jednym z dwóch komputerów lub na obydwu naraz.
Czy możecie mi to wyjaśnić?,jakiś schemat,albo jasno opisać co i jak.
Chciałbym też dowiedzieć się co zrobić z starą kartą PCI którą dostałem od usługodawcy - czy ją wyjąć z komputera?
Bardzo dziękuję,pozdrawiam.
Voytec
Użytkownik forum

Re: Czy ktoś mi odpowie konkretnie na temat routera i ap?

Post autor: Voytec »

TL-WR543g musi odbierać sygnał radiowy, a następnie go routować. Zatem antenę (tą co gdzieś jest na dachu) podłączasz do tegoż routera. Z routerka dajesz skrętką do stacjonarki.

Znając życie, to już namieszałeś w konfiguracji, więc przywróć ustawienia fabryczne (restore defaults, bądź przytrzymanie resetu przez parę dłuższych sekund).

Konfigurujesz TL-WR543g w trybie AP CLIENT ROUTER / WISP. Wszelkie dane od ISP musisz sobie tam wpisać (zakładam, że wiesz jak ustawić PPPoE itd.). Żeby nie zrywało, zaznacz "Connect automatically". Po ustawieniu i zresetowaniu routera, internet powinien się pojawić na komputerze stacjonarnym. Jeśli będzie działało na stacjonarnym, dopiero możesz się pobawić z APkiem i lapkiem bezprzewodowo. Wcześniej tego nie rób, bo tylko sobie namieszasz i będzie kicha :P

Jak działa na stacjonarnym po kablu, to w drugi port LAN routera TL-WR543g podłączasz APka TL-WA500g. (Port WAN w routerze TL-WR543g pozostaje wolny i nieużywany! Gdyż interfejs radiowy realizuje w tym wypadku funkcję WAN). Konfigurujesz jakieś zabezpieczenia i śmiga na lapie. Powinieneś mieć jeszcze 2 wolne porty LAN w routerze do podłączenia komputerów + wolny, niepotrzebny WAN.

Wszystko zadziała, jeśli:

1. Usługodawca nie blokuje rozdzielenia łącza (TLL). Aha, może blokować MAC, zatem być może będziesz musiał w TL-WR543g wpisać maca z karty wifi z kompa stacjonarnego.
2. Poprawnie ustawisz adresy IP. Jeśli masz z tym problem, to napisz, bo nie chce mi się teraz pisać być może niepotrzebnie. Chociaż defaultowe ustawienia raczej powinny zadziałać.

Karta WiFi od usługodawcy teoretycznie jest już niepotrzebna. No chyba, że chcesz blaszaka podłączyć też bezprzewodowo. Nie musisz jej wyjmować, bo nie przeszkadza. Względnie możesz sobie wyłączyć połączenie sieci bezprzewodowej. PS - zerknij w umowę, czy ta karta jest Twoja, czy dzierżawisz ją od ISP i być może będziesz musiał oddać ją przy ewentualnym zerwaniu umowy.

PS - odwrotne połączenie urządzeń (czyli do TL-WA500G antena i dopiero dalej na router) w Twoim przypadku NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ!!! TL-WA500G nie obsługuje PPPoE!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Voytec pisze:PS - odwrotne połączenie urządzeń (czyli do TL-WA500G antena i dopiero dalej na router) w Twoim przypadku NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ!!! TL-WA500G nie obsługuje PPPoE!
Etam, wystarczy skonfigurować PPPoE na porcie wan WR543g
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Voytec
Użytkownik forum

Post autor: Voytec »

Tylko, że TL-WA500G nie będzie umiał się połączyć z ISP... Potrafi jedynie przez WPA2...

Mam oba te urządzenia w domu i identyczną sytuację :) Próbowałem wykorzystać APka jako urządzenie odbiorcze, jednak się nie udało.

No chyba, że faktycznie TL-WA500G jest transparentny i umożliwi TL-WR543G przechwycenie i zestawienie połączenia. Czyli wtedy TL-WA500G służyłby wyłącznie jako radio, a TL-WR543G zestawiałby połączenie po PPPoE za pośrednictwem skrętki i APka (ale już w trybie normalnej pracy jako AP ROUTER)??? W ten sposób powiem szczerze nie próbowałem, a takie rozwiązanie by mnie ucieszyło ;)

W każdym bądź razie SAM TL-WA500G NIE JEST W STANIE POŁĄCZYĆ SIĘ Z PPPoE
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Voytec pisze:W każdym bądź razie SAM TL-WA500G NIE JEST W STANIE POŁĄCZYĆ SIĘ Z PPPoE
Oczywiście. Jeśli ma się sam AP to wtedy konfigurację PPPoE przeprowadzić trzeba na kompie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Voytec pisze:Mam oba te urządzenia w domu i identyczną sytuację :) Próbowałem wykorzystać APka jako urządzenie odbiorcze, jednak się nie udało.
Nie znaczy, że się nie da.
AP jest mostem konwertującym sygnał elektryczny na fale radiowe. PPPoE go nie interesuje.
ODPOWIEDZ