Laptop + internet z komórki - słaby sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Laptop + internet z komórki - słaby sygnał
Witam,
mój kolega używa komórki jako modemu, w połączeniu z laptopem przez wi-fi, jednak mówi, że ma bardzo słaby sygnał i wręcz gubi.
Internet w komórce ma z Ery.
moje pytanie, czym, jak - można wzmocnić sygnał w komórce, żeby to lepiej działało?
sam tego nigdy nie robiłem, więc jestem kompletnym laikiem, czy trzeba użyć jakiegoś wzmacniacza? antenę na dach? czy są gotowe zestawy plug&play
zależy mu żeby móc używać 3G
pytał w BOK, to mówili mu, że takie coś będzie kosztowało ok 1000zł.
on chciałby wydać maks - 400zł - czy to realne?
powyżej tej sumy nie opłaca mu się korzystac z tego połączenia, tylko wziąć np neo.
przeglądałem przez chwilę forum, ale jak pisałem nie mam, żadnej wiedzy na ten temat, a w forumowej wyszukiwarce nie wiem co wpisać, cokolwiek znajdowało, dotyczy modemów, a tu chodzi o tel. kom.
mam nadzieję, że w dobrym dziale założyłem temat.
proszę o pomoc i cierpliwość.
pozdrawiam.
mój kolega używa komórki jako modemu, w połączeniu z laptopem przez wi-fi, jednak mówi, że ma bardzo słaby sygnał i wręcz gubi.
Internet w komórce ma z Ery.
moje pytanie, czym, jak - można wzmocnić sygnał w komórce, żeby to lepiej działało?
sam tego nigdy nie robiłem, więc jestem kompletnym laikiem, czy trzeba użyć jakiegoś wzmacniacza? antenę na dach? czy są gotowe zestawy plug&play
on chciałby wydać maks - 400zł - czy to realne?
powyżej tej sumy nie opłaca mu się korzystac z tego połączenia, tylko wziąć np neo.
przeglądałem przez chwilę forum, ale jak pisałem nie mam, żadnej wiedzy na ten temat, a w forumowej wyszukiwarce nie wiem co wpisać, cokolwiek znajdowało, dotyczy modemów, a tu chodzi o tel. kom.
mam nadzieję, że w dobrym dziale założyłem temat.
proszę o pomoc i cierpliwość.
pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Laptop + internet z komórki - słaby sygnał
Ja używałem kilku telefonów jako modem, wnioski z użytkowania mam takie: zasięg skacze jak nienormalny, rozłącza się, gubi połączenie (niby jest połączony a danych nie odbiera), zrzuca połączenie do 2G mimo że spokojnie na 3G mógłby się połączyć. Kupiłem sobie za 110zł Huaweia E1550 i nagle wszystko jest idealne - połączenie stabilne, zasięgu nie gubi, ani jednego problemu a aktualnie to jest jedyny dostęp do internetu jaki mam. Nie wiadomo gdzie kolega używa internetu, może jest jakiś operator, który ma normalny zasięg w tym miejscu. Jednak w moim odczuciu modem ma odczuwalnie lepszy zasięg 3G niż telefony. Skoro może wziąć Neo to dlaczego nie weźmie? Przecież internet mobilny nie jest tani a możliwości nieporównywalne nawet w porównaniu do lichej Neostrady.
-
używa tego w okolicach Warszawy, Mińsk Mazowiecki i sama stolica.
myślę, że to kwestia mobilności, może korzystać w domu i w pracy np. - nie wnikałem szczerze mówiąc.
z modemem byłby taki problem, że musiałby przekładać kartę sim - tak/nie?
więc w tym czasie z telefonu nie mógłby korzystać - chyba.
myślę, że to kwestia mobilności, może korzystać w domu i w pracy np. - nie wnikałem szczerze mówiąc.
z modemem byłby taki problem, że musiałby przekładać kartę sim - tak/nie?
więc w tym czasie z telefonu nie mógłby korzystać - chyba.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Powiedz lepiej na jakiej zasadzie on ma ten internet, czy ma blueconnect dokupiony do abonamentu, czy inaczej... W Mińsku i okolicach stolicy to raczej nie powinno być problemu z zasięgiem... Piszesz, że kwestia mobilności - "antena na dach" to raczej nie jest zbyt mobilna. Napisz jaki to telefon, i czy łapie sieć 3G tam gdzie chce, bo informacja jest tylko taka że słabo działa.
-
internet ma w komórce z abonamentem, nie osobno internet, tak to zrozumiałem.
jakiś 1GB na pobieranie danych i połączył kom przez wi-fi z laptopem.
fakt z tą anteną to mało mobilnie, ale być może w pracy np w warszawie ma lepiej.
a moze to kwestia tego, że komórkę ma służbową, wysoki abonament biznesowy, więc opłacało mu się uruchomić internet w kom.
jeśli się nie mylę, to Nokia N95 pewnie 8GB, a teraz będzie miał Xperie X10.
jakiś 1GB na pobieranie danych i połączył kom przez wi-fi z laptopem.
fakt z tą anteną to mało mobilnie, ale być może w pracy np w warszawie ma lepiej.
a moze to kwestia tego, że komórkę ma służbową, wysoki abonament biznesowy, więc opłacało mu się uruchomić internet w kom.
jeśli się nie mylę, to Nokia N95 pewnie 8GB, a teraz będzie miał Xperie X10.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jaki to model telefonu którego używa jako modem.DarkMind pisze:w połączeniu z laptopem przez wi-fi
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do telefonu to anteny nie podłączy. Dużo problemów może wynikać z telefonu bo jak ja miałem telefon jako modem to ruszyłem go lekko i wywalało go z sieci a z modemem mogę chodzić z laptopem po całym domu, łącznie z kiblem bez żadnych okien i nie ma rozłączania czy przełączania na EDGE. A zasięg mam tu bardzo lichy, około 10%, ~-110
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie pomylili się o jedno zero, bo 1000zł za repeater 3g to raczej mało, chyba że mają takie zablokowane tylko na swoją sieć.DarkMind pisze:sam tego nigdy nie robiłem, więc jestem kompletnym laikiem, czy trzeba użyć jakiegoś wzmacniacza? antenę na dach? czy są gotowe zestawy plug&play
Jeśli chodzi o repeatery to zwykle są sprzedawane w kompletach: antena zewnętrzna, repeater (z zasilaczem), antena wewnętrzna i okablowanie, choć w tych zestawach po 1000zł to jakość wszystkich elementów jest raczej fatalna, szczególnie anteny zewnętrznej. No i używając chińszczyzny można się narazić nawet na karę od chyba UKE, bo nie spełnia to żadnych norm.
[mod] Zdejmuje zgłoszenie, pewnie używa yukou spot czy jakoś tak to się nazywa, nic nie normalnego nie widzę [/mod]
Ostatnio zmieniony 2011-01-20, 16:19 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Podłączy sięMaciek764 pisze:Do telefonu to anteny nie podłączy

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7718
Może to podróbka i dlatego ma kiepski zasięg.DarkMind pisze:eśli się nie mylę, to Nokia N95 pewnie 8GB
-
nokia oryginalna z salonu 
więc, albo repeater albo po prostu kupić mobilny internet i modem na inną sim? lub po prostu neo?
a coś takiego by nie zadziałało?
link

więc, albo repeater albo po prostu kupić mobilny internet i modem na inną sim? lub po prostu neo?
a coś takiego by nie zadziałało?
link
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale to są jakieś absurdalne rozwiązania, z absurdalnymi cenami. Kupić jakiegoś Huaweia, kupić np Orange Free na kartę na Allegro i jest internet szybko i tanio, bez używania marnych modemów-telefonów.
?
Do N95 i Xperii teżPodłączy się