Laptop zamula modemy wszelakie (?) - Sierra gubi pakiety
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Laptop zamula modemy wszelakie (?) - Sierra gubi pakiety
Witam - mam dziwny problem ze sprzętem do internetu mobilnego. Obojętnie co bym nie podłączył - Nokia E51, LG GT540, Samsung Z720 czy wreszcie modem Sierra 885 - po miesiącu-dwóch prawidłowego działanie zaczyna się zarywanie połączeń, zawiechy połączenia, obniżenie transmisji. Do momentu aż łącze zaczyna się wysypywać co 5 minut...
Problem na pewno nie leży ani w sprzęcie do łączenia, ani w łączu. Na laptopie stojącym obok po podłączeniu wszystko działa OK.
Na początku myślałem, że to wina telefonów. Później reinstalacje systemu, format do czysta - nic nie pomagało. W końcu kupiłem normalny modem - i sytuacja zaczyna się powtarzać. Połączenie max 17KiB/s przy HSDPA 60%. Czyli zbliżam się do fazy "terminalnej". Po przełożeniu modemu do innego kompa w testach dobija 7Mbit/s...
Macie jakiś pomysły - bo ja mam już dość...
Problem na pewno nie leży ani w sprzęcie do łączenia, ani w łączu. Na laptopie stojącym obok po podłączeniu wszystko działa OK.
Na początku myślałem, że to wina telefonów. Później reinstalacje systemu, format do czysta - nic nie pomagało. W końcu kupiłem normalny modem - i sytuacja zaczyna się powtarzać. Połączenie max 17KiB/s przy HSDPA 60%. Czyli zbliżam się do fazy "terminalnej". Po przełożeniu modemu do innego kompa w testach dobija 7Mbit/s...
Macie jakiś pomysły - bo ja mam już dość...
Ostatnio zmieniony 2011-01-24, 11:49 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Laptop zamula modemy wszelakie (?) - Sierra gubi pakiety
pegasus_sis jak łączyłeś telefony? BT czy kabel?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Format był, urządzenia różne, drugi komp ok. Coś z portami/ich zasilaniem? Wirusy czy inny syf?
-
Łączyłem najczęściej kablem - po BT okazyjnie. Też podejrzewam porty... ale dlaczego przez pewien czas działa prawidłowo? Format robiłem tylko raz - po nim E51 "odzyskała sprawność", ale też na krótko. Mam nawiedzonego Benq 

-
- Mistrz bezprzewodowy
www.eset.com/online-scanner Przeskanuj Eset Scannerem i daj nam info o wyniku. Jesli to nic nie da to trzeba będzie sprawdzić co się łączy z netem (Koledzy podrzucą link).
[ Dodano: 2011-01-21, 08:23 ]
Znalazłem www.technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897437
[ Dodano: 2011-01-21, 08:23 ]
Znalazłem www.technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897437
-
robi się ciekawie - ma modemie USB Sagem od LiveBOX zaczyna zrywać niekóre pobierania i buforowanie Youtube czy radio internetowe
Zaraz po uruchomieniu mam takie połączenia:

zaraz po uruchomieniu przelądarki:

i

aczkolwiek sytuacja jest dośc dynamiczna
Podanego antyvira nie mogę uruchomić - bo mam błąd przy ściąganiu bazy wirusów. Odpalę na razie swojego Kacpersky'ego.

Zaraz po uruchomieniu mam takie połączenia:

zaraz po uruchomieniu przelądarki:

i

aczkolwiek sytuacja jest dośc dynamiczna

Podanego antyvira nie mogę uruchomić - bo mam błąd przy ściąganiu bazy wirusów. Odpalę na razie swojego Kacpersky'ego.
-
Chyba coś znalazłem - sprawdzałem poleceniem tracert i pin - z niektórych stron gubi mi pakiety
Przy standardowym MTU=1500 mam "pakiet musi być podzielony na fragmenty..." i zmienia się dopiero przy MTU=1420 - "upłynął limit czasu żądania"... firewall i antywir wyłączony na czas sprawdzania.
Wklejam log z ipcofig /all - może mam coś źle...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-01-24, 13:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Poprawiam

Przy standardowym MTU=1500 mam "pakiet musi być podzielony na fragmenty..." i zmienia się dopiero przy MTU=1420 - "upłynął limit czasu żądania"... firewall i antywir wyłączony na czas sprawdzania.
Wklejam log z ipcofig /all - może mam coś źle...
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : br-e06531cb4aa0
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Tak
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:
Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5006EG Wireless Network Ad
apter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-17-C4-02-1F-06
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 5:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Sierra Wireless HSPA Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-A0-D5-FF-FF-A9
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 178.56.6.199
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 178.56.6.199
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 178.56.6.253
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.9.223.79
194.204.159.1
Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 194.9.223.79
Pomocniczy serwer WINS. . . . . . : 194.204.159.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 24 stycznia 2011 10:47:46
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 27 stycznia 2011 10:47:46
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Poprawiam

Ostatnio zmieniony 2011-01-24, 14:53 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
pegasus_sis, wyniki IPCONFIG przedstawiamy w postaci tekstowej tak jak opisano tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> (na samym dole tego postu).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Mam wrażenie że borykam się od dawna z czymś podobnym; z tym że ja podejrzewam wszystko oprócz lapka i systemu - bo przez kilka lat eksploatacji ustaliłem optymalnie co i jak.
Aż do momentu kiedy zaczęło się wszystko sypać; kupiłem nowy modem bo podejrzewałem stary że padł na HSDPA, jest niby lepiej ale tylko niby.
Poza tym po aktualizacji - do nowszej wersji - pakietu antywirusowego mam komunikaty systemu że mam identyczne IP jak ktoś aktualnie w sieci.
Moje podejrzenia idą jednak w kierunku jakości dostawcy usług i jego sztuczek.
Ludzi w sieci przybywa i pewnie stąd to wszystko.
Format faktycznie rozwiązuje sprawę na krótko, potem jest tak jakby ktoś się "dosiadł i zwalniał".
Aż do momentu kiedy zaczęło się wszystko sypać; kupiłem nowy modem bo podejrzewałem stary że padł na HSDPA, jest niby lepiej ale tylko niby.
Poza tym po aktualizacji - do nowszej wersji - pakietu antywirusowego mam komunikaty systemu że mam identyczne IP jak ktoś aktualnie w sieci.
Moje podejrzenia idą jednak w kierunku jakości dostawcy usług i jego sztuczek.
Ludzi w sieci przybywa i pewnie stąd to wszystko.
Format faktycznie rozwiązuje sprawę na krótko, potem jest tak jakby ktoś się "dosiadł i zwalniał".
DELL Studio WIN7 64HP + Option ICON 505 HSDPA 14.4 / 5.76
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
-
Raczej nie to samo - u mnie na innych komputerach wszystko działa dobrze. W dodatku sytuacja jest taka sama na iPlus i Orange. Więc problem jest wybitnie sprzętowy ze wskazaniem na system...