Jak rozowiązać połaczenie ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wilczakr
Początkujący użytkownik forum

Jak rozowiązać połaczenie ?

Post autor: wilczakr »

Witam!!!
Kupiłem laptopa i chciałbym stwożyc sieć bezprzewodową, jednak nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia, a więc jeśli ktoś potrafi mi udzielić pomocy w niżej opisnaym problemie to z góry dziękuję.
Otóz chciałbym stwożyć połaczenie pomiędzy routerem, PC a laptopem i móc korzystać z internetu.
Jednak problem polega na tym, że PC będzie przeniesiony do pokoju, w którym nie ma podłączenia do internetu a w gre nie wchodzą żadne kłucia i tym podobne prace zwiazane z przeciągnięciem przewodu do drugiego pokoju.
Chciałbym żeby router pozostał w tym miejsu co jest teraz a sygnał do PC i laptopa był przesyłany przez " WI FI ".
Proszę o informacje jakiego zestawu musiałbym użyć z przykładami.
Dodam tylko, że posiadam neostradę 6 mb i dotychczas korzystałem z dołączonego modemu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak rozowiązać połaczenie ?

Post autor: wojteks »

wilczakr pisze:że posiadam neostradę 6 mb i dotychczas korzystałem z dołączonego modemu.
Potrzebujesz dowolnego routera z modemem adsl Annex A (do neostrady) powiedzmy Tp-Link TD-W8901G czy Linksys WGA54G2. Potrzebował będziesz równiez karty WiFi do PC na USB lub PCI.
Nie pomagam na PW!
wilczakr
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wilczakr »

To w takim przypadku czy najpier będę musiał skonfigurować router przez kabel , czy będzie mozna to zrobić od razu przez WI FI? Pytam ponieważ czytałem, że router konfiguruje się przez przeglądarkę www i zastanawia mnie czy bez konfiguracji połączy się z komputerem bezprzewodowo?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Wiekszosc routerow jest z grubsza skonfigurowana tak, zeby mozna bylo sie polaczyc przez WiFi i dokonfigurowac reszte. A nawet jesli nie, to konfigurujesz router przy kompie a potem zanosisz go w miejsce pracy.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ