Witam, doszło mi w domu kilka urządzeń sieciowych i chciałbym nieco zmodernizować swoją sieć. Na temat spec. N niewiele wiem więc prosiłbym o pomoc.
W obecnej chwili mam w domu poczciwy router Linksys WRT-54GL a w garażu 100m od domu Access Point Linksys WAP-54G z antenami Linksys HGA7T dzięki czemu dostęp do sieci mam w obu miejscach.
Teraz pytanie czy jest możliwość zachować taką strukturę wymieniając jedynie router na jakiś ze spec. N? Chodzi o to żeby nowy router pracował w trybie mixed, np. B/G/N i żeby AP w garażu się z nim porozumiewał za pomocą B/G czy jednak muszę wymienić całość? Dodam jeszcze, że z obecną konfiguracją miałem sporo problemów żeby te dwa urządzenia ze sobą działały, muszą przykładowo pracować wyłącznie przy szyfrowaniu WEP co cały czas nie daje mi spokoju.
Jeśli miałbym stawiać całą sieć na nowych urządzeniach to co wybrać na dzień dzisiejszy? Chodzi o sprzęt Linksys bo do niego mam pełne zaufanie.
Muszę mieć router w domu i AP w garażu. Biorąc pod uwagę odległość i drzewo w lini prostej obydwa urządzenia powinny mieć możliwość wymiany anten na anteny o wyższej skuteczności.
Co daje w kilku słowach Dual-Band i częstotliwość 5GHz, czy warto dołożyć drugie tyle do routera i czy zwykły AP będzie poprawnie z nim współpracował nie mając tych dwóch opcji?
I wreszcie czy są nowe routery tak sprawdzone i polecane jak legendarne już WRT-54GL? Chciałbym zbudować stabilną sieć jaką mam do tej pory, że po pierwszej konfiguracji w ogóle się do niej niedotykam i nie ma żadnych nawet najmniejszych problemów.
Żeby bardziej uzmysłowić potrzeby w sieci pracuje po LAN'ie komputer stacjonarny, telewizor a po Wi-Fi jednocześnie max. 3 notebook'i, 3 telefony, konsola no i oczywiście AP w garażu, korzystam również z DLNA.
Będę bardzo wdzięczny za informacje i pomoc, może ktoś z Was budował ostatnio sieć o podobnych wymogach i mógłby podzielić się doświadczeniem.
Modernizacja sieci B/G na N na Linksysie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Modernizacja sieci B/G na N na Linksysie
Na początek muszę Cię ostrzec że na rynku jest obecne 3 rodzaje N. Draft N, Draft N 2.0 i zatwierdzone pełne N. Niestety sprzęty z różnych N nie pracują ze sobą albo udają że pracują. Paca sieci w trybie b/g/n pogarsza znacznie osiągi w N. Które z urządzeń obecnie używanych ma N i jakie?
Osobiście jeszcze bym poczekał z wymianą routera a wymiana całości sprzętu będzie kosztowna. Co do bezpieczeństwa to zastanawiam się czy nie da się użyć WPA-PSK zamiast WEP.
Stosowanie anten zewnętrznych w N jest utrudnione i wymaga 1, 2 lub 3 (podwójnej lub potrójnej) anten w zależności od standardu AP. Pozostaje oczywiście kwestia zakłóceń i wolnych kanałów w 2.4GHz.
Osobiście jeszcze bym poczekał z wymianą routera a wymiana całości sprzętu będzie kosztowna. Co do bezpieczeństwa to zastanawiam się czy nie da się użyć WPA-PSK zamiast WEP.
Stosowanie anten zewnętrznych w N jest utrudnione i wymaga 1, 2 lub 3 (podwójnej lub potrójnej) anten w zależności od standardu AP. Pozostaje oczywiście kwestia zakłóceń i wolnych kanałów w 2.4GHz.
Nie pomagam na PW!