Konfoguracja routera przy połączeniu z hotspotem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamilos7727
Początkujący użytkownik forum

Konfoguracja routera przy połączeniu z hotspotem

Post autor: kamilos7727 »

Mam taki problem. Dziś zakupiłem router tp-link WR 543G. Jestem podłączony do hotspota i z niego ciągnę internet. Chcę go rozdzielić aby mieć internet w telefonie który posiada wifi. Do tej pory miałem antenę panelową która jest zamocowana na dachu podłączoną do karty sieciowej Air Live. Podłączyłem do routera antenę a router kablem mam połączony z komputerem. Na początku udało mi się skonfigurować tak że miałem internet po kablu tylko w komputerze. Potem skonfigurowałem go i niby było połączenie i nawet tel znajdował połączenie ale nadal nie było internetu. :/
Jakby ktoś mógłby mi w miarę jasno wytłumaczyć co jeszcze mogę zrobić aby wszystko działało. Może ktoś miał podobny problem?
Czekam na porady :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Konfoguracja routera przy połączeniu z hotspotem

Post autor: key »

kamilos7727 pisze:Jakby ktoś mógłby mi w miarę jasno wytłumaczyć co jeszcze mogę zrobić aby wszystko działało
Nic. Przynajmniej nie z jednym AP. Potrzebujesz jeden AP do odbioru internetu oraz router do dalszego podzialu go w domu. Jednoczesnie router bedzie oddzielal twoja siec od interntu, robil za FW.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Konfoguracja routera przy połączeniu z hotspotem

Post autor: oliva »

Możesz wykorzystać swoją AirLive w trybie Ad-Hoc i wtedy łącząc się z nią bezprzewodowo telefonem. Na karcie Ethernet musisz mieć włączone udostępnianie połączenia internetowego. Tylko pamiętaj, że telefonem połączysz się jak komputer będzie włączony. :D
ODPOWIEDZ