Play online - skoki

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafalgracz
Użytkownik forum

Play online - skoki

Post autor: Rafalgracz »

Witam,
bardzo lubie grać w gry fps (counter strike). Posiadam Play Online, który mnie raczej nie zadawala. Ping od 2-10 rano jest w granicach 90-125. Ale później jest kicha 160-300. Ping do 10 rano jest przystępny, ale później to już nie ma mowy o jakimś graniu. Podejrzewam, że to wina zapchanej sieci. Ale nie daje mi spokoju to, że co jakiś czas w ciągu dnia ping maleje. Tutaj jest pokazany ping jak zmalał w czerwonej ramce :Obrazek
Ten wykaz jest z 17:29. Zauważyłem też, że play przez 90% czasu spędzanego przy komputerze jest na HSDPA, a 10% na EDGE. Akurat jak robiłem ten screen, play był cały czas na HSDPA. Wiem to stąd, że na modemie mam lampkę i gdy pali się jasno niebieski to wtedy jest na HSDPA, a jak ciemno niebieski na EDGE. Moje pytanie brzmi, czy da się coś z tym zrobić, by ping w czasie dnia wynosił 90-130?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Play online - skoki

Post autor: wojteks »

Rafalgracz pisze: gdy pali się jasno niebieski to wtedy jest na HSDPA, a jak ciemno niebieski na EDGE
Nie do końca jest jak piszesz. Ciemnoniebieski to UMTS a jasnoniebieski to HSDPA.

Możesz podtrzymać HSDPA pingując jakiś serwer ping -t -l 500 www.xxx.xxx.yy
-l to małe L, 500 to przykładowy pakiet, należy dobrać najmniejszy przy którym modem nie schodzi do UMTS. Na obciążenie sieci to nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Rafalgracz pisze:a jak ciemno niebieski na EDGE.
To nie jest edge tylko gołe 3g, modem przełącza się na wolniejszy tryb gdy przesyła zbyt małe ilości danych. Dokładnie to kontroler sieci tym zarządza a modem tylko wykonuje polecenia "odgórne" Jedyny sposób na to ciągły transfer danych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Z tego co zauważyłem to u mnie w mieście np Play ma mniej nadajników niż reszta ale mocniejsze - no ale więcej ludzi na nich siedzi wtedy, więc to chyba obciążenie sieci na które nic nie poradzisz.
ODPOWIEDZ