Era problem za wysoki rachunek

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cyc1820
Początkujący użytkownik forum

Era problem za wysoki rachunek

Post autor: cyc1820 »

Witam , korzystam z internetu blueconnect w sieci era umowa obowiązuje na okres nieokreślony. Ostatnio operator zablokował mi karte mimo opłacanych regularnie rachunków myślałem , że jest to zapewne spowodowane pewną awarią sieci w celu sprawdzenia tego zadzwoniłem do biura obsługi klienta tam zostałem poinformowany , że mój numer przeniesiony został do monitoringu i w to miejsce mnie przekierowano. rozmawiający konsultant był nieuprzejmy i powiedział , że mój internet jest zablokowany ponieważ w dniu 25.01.2011 r w godzinach od 10.00 do 16.00 były wysyłane pełnopłatne smsy każdy o kwocie 60gr pod nr 7015 a ich ilość przekraczała dwa tysiące wystawiono mi rachunek na kwotę ponad 1300zł najlepsze jest to , że w tym dniu obudziłem się o godz 10.20 a pierwsze połączenie z internetem było zrealizowane w godz 10.36 co było prawdą. Co mogę zrobić w takiej sytuacji bo nie mam zamiaru płacić za coś czego nie zrobiłem to czyste oszustwo, czy możliwe jest uszkodzenie w ich systemie. Na koniec dowiedziałem się jeszcze ,że ten nr to usługa sim extra a po moich wyliczeniach wyszło , że rzekome smsy były wysyłane przynajmniej 7 co minutę przez 6 godzin nie licząć przerw bo karta sim nie zmieści tyle wiadomości. a na karcie niema śladów żadnych sms-ów. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 19:20 przez cyc1820, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Era problem za wysoki rachunek

Post autor: wojteks »

cyc1820 pisze: Co mogę zrobić w takiej sytuacji
Napisać reklamację a w razie jej negatywnego rozpatrzenia być przygotowanym żeby zapłacić.
cyc1820 pisze:a na karcie niema śladów żadnych sms-ów.
SMSy wysyłane z komputera nie zapisują się na karcie (przynajmniej tak jest u mnie).
Nie pomagam na PW!
cyc1820

postanowiłem dołączyć biling rozmów jak ktoś dobrze go obejrzy to zauważy , że jest to ciąg bez przerw a w minucie waha się podobna liczba wiadomości sms czy da się to jakoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

cyc1820 niestety jest taka zasada, że musisz zapłacić. Dopiero potem dochodzisz do zwrotu.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

(Nie)ciekawy temat. Błąd w systemie billngowym zawsze jest możliwy. Z drugiej strony mogłoby to wyglądać na działanie trojana. Nie słyszałem o takim, ale to jest do zrobienia. Do wysyłania SMS, nie jest konieczne ustanowienie sesji (Połącz), wystarczy włączony komp, włożony modem i zasięg sieci? Czy taka sytuacja miała miejsce w feralnych godzinach. SMSy premium zwykle opatrzone są odpowiedzią, podejrzewam że nie masz ich w skrzynce odbiorczej? Czy wiesz jakiej treści SMSy były wysyłane?
cyc1820

skrzynka pocztowa karty sim jest pusta nie ma żadnego śladu odpowiedzi możliwe , że w tym dniu komputer był wyłączony ale listwa przepięciowa nie a modem był podłączony do komputera czy można jakoś wytłumaczyć ten rachunek w erze
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 12:19 przez cyc1820, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

cyc1820 pisze:że w tym dniu komputer był wyłączony
To skąd na bilingu jest transmisja danych?
Nie pomagam na PW!
cyc1820

był włączony na czas transmisji i wyłączany po ale dostęp do prądu miał
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

cyc1820 pisze:był włączony na czas transmisji i wyłączany po ale dostęp do prądu miał
Najpierw piszesz:
cyc1820 pisze: że w tym dniu komputer był wyłączony
A potem:
cyc1820 pisze:był włączony na czas transmisji i wyłączany po ale dostęp do prądu miał
To coś się nie zgadza. Tak samo jak to, że włączyłeś komputer na czas transmisji i potem go od razy wyłączałeś? Nie bardzo w to ktokolwiek uwierzy.

Do wysyłania SMSów transmisja jest bez znaczenia, wystarczy że modem jest zalogowany do sieci (czyli ma zasilanie) i jakiś program komendą AT wyśle SMSa.
Nie pomagam na PW!
cyc1820

nie pamiętam dokładnie jak to w tym dniu było siedziałem przy kompie jakiś czas ale na pewno nie 6 godz w międzyczasie na 100% był wyłączany
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Jeśli ERA będzie Cię olewała, to możesz złożyć reklamacje odnośnie braku odpowiedzi na zapytania do serwisu informacyjnego, które rzekomo wysłałeś. Brzmi to może zaskakująco, ale piszę całkiem poważnie. Serwisy SIM extra polegają na dostarczeniu pewnej treści po zapłacie za to SMS-em. Skoro ich nie dostałeś, to niby za co Cię obciążyli?
cyc1820

czy mogę im w jakiś sposób udowodnić że te wiadomości nie zostały wysłane????????
MIŚ
Użytkownik forum

Post autor: MIŚ »

bomber pisze:Do wysyłania SMS, nie jest konieczne ustanowienie sesji (Połącz), wystarczy włączony komp, włożony modem i zasięg sieci?
Do odbierania na pewno!
Do wysyłania nie wiem.
DELL Studio WIN7 64HP + Option ICON 505 HSDPA 14.4 / 5.76
F&S AMILO VISTA + MERLIN XU870
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

cyc1820 pisze:czy mogę im w jakiś sposób udowodnić że te wiadomości nie zostały wysłane?
Niestety, nie widzę takiej możliwości. SMSy wysyłane nie zapisują się w komputerze (przynajmniej u mnie) więc nie masz jak wykazać że ich nie wysłałeś.

Napisałeś reklamację? Czy już dostałeś jakąś odpowiedź?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ