Modem dell 5530 w dellu vostro 1500 i rozłaczanie play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzesiek_197
Początkujący użytkownik forum

Modem dell 5530 w dellu vostro 1500 i rozłaczanie play

Post autor: grzesiek_197 »

Mam mały problem z modemem dell 5530 zamontowanym w dellu vostro 1500 a więc po kompletnej instalacji sterowników i menadżera i ustaleniu odpowiedniego profilu PLAY( bo w tym mam abonament ) występuje nietypowy problem.Po połączeniu menadżerem internet chodzi bardzo dobrze do czasu gdy następuje rozłączenie, objawia się to w ten sposób że manager jest połączony jest zasięg a internet raz jest a za chwilę brak dostępu do internetu . testowałem różne sterowniki i rożne systemy operacyjne z takim samym efektem problem występuje na wszystkich. Zaktualizowałem firmware lecz wciąż jest to samo. Interesującej jest że rozłączanie występuje bardzo często w godzinach szczytu a np w sobotę nie rozłącza w ogóle
Jak myślicie w czym tkwi problem sieci czy modemie czy jeszcze coś innego
poniżej screen problemu
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem dell 5530 w dellu vostro 1500 i rozłaczanie play

Post autor: krystianb »

grzesiek_197 pisze:Jak myślicie w czym tkwi problem sieci czy modemie czy jeszcze coś innego
Ja miałem podobne problemy, tylko że na modemie optiona gtm378e. Jakiś czas temu play zaczął co chwilę zrywać połączenie. Akurat na optionie całkiem zrywało (w ndis można ustawić natychmiastowe ponowne połączenie). Horror normalnie co chwilę nowe IP. Aż pewnego dnia postanowiłem spróbować starego zabytkowego modemu 1.8Mb/s też opisu, przełożyłem kartę. Cud nie zrywa, no prawie wcale nie zrywało. Już nie pamiętam dokładnie jak często było. Ale w między czasie skończyły się GB (mam prepaida). A spróbuje z inną siecią, odkopałem prepaida plusa, cud pół roku nie doładowywany jeszcze działa. No to doładowałem i co ? ? ? Modem wewnętrzny nie zerwał połączenia ani razu, mimo nawet gorszych parametrów sygnału niż w playu.
Aż teraz nie chce mi się doładowywać, a inne sieci mają tak drogo...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Play ostatnie 2 noce majstrował przy sieci, trochę się poprawiło.
major
Stały użytkownik forum

Post autor: major »

To widze ze nie jestem sam. Tyle ze u mniue w Inspiron 1525 w bloku dzieje się to samo. mam 2 takie laptopy i jeden chodzi na Orange, drugi na Play. Play od ...hmm.. chyba 3 mies, zrywa połaczenia od tak. Jak się słucha radia online , to potrafi byc połaczony przez 10h naawet. Jak tylko jakies zabawy z www, to rozłacza, albo modem zostaje wyłaczony i wykryty na nowo. Z orange nie ma najmniejszego problemu. Zamieniałem modemy, kupiłem nawet nową płyte głowną i nic. Sterowników to juz namieliłem ile się da, ostatecznie mam wersje na nowe WmCore i nowy Wireles manager. Czy to TopNet Info czy org Manager, nie ma znaczenia. Win7 , ale to chyba bez znaczenia. Nawet wgrałem do obu firmware R1D06 ... tak tak. Znalazłem zpatchowane ze da się to zrobic z kazdą kartą Dell 5530, nie tylko te z AT&T, zrobiłem SW update na obu komputerach i nic, Play jak zrywa tak zrywa. Tylko dziwne jest to ze czasem po prostu ginie zasieg sieci , połaczenie jest , a slupków od sieci nie ma. Zamieniałem karty miejscami, z WiFi - nie dalo to nic., zamieniałem anteny i tez nic. Zostaje mi tylko sprawdzic jak bedzie na 5520 , a jak nadal lipa to wracam do paluszka PLAY , bo moja pani nie miała problemów wcześniej, a mi się zachcialo mniec wszystko wbudowane.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

major pisze:albo modem zostaje wyłaczony i wykryty na nowo.
To mogło by wskazywać na uszkodzenie modemu.
Reszta to wina operatora. Coś wymajstrowali i zrywa połączenia, wg mnie coś jest nie tak z przechodzeniem pomiędzy hsxpa i gołym 3g. Choć nie na wszystkich modemach są problemy.
Od wczoraj znów jest gorzej, nawet pojawiły się problemy z połączeniem.
major
Stały użytkownik forum

Post autor: major »

Modem jest sprawny, bo najpierw pracował w jednym laptopie, potem dałem go dziewczynie, a sobie kupiłem drugi. No i pracuje ok z kara orange, tylko z Play tak sie dzieje. Moze to wina karty SIM, ale w paluszku Play na USB nie bylo problemu. Właczyłem funkcje łaczenia aotumatycznego po zerwaniu połaczenia, czy nawet MODEM ZAWSZE WŁACZONY, no i nadal coś szfankuje. Fakt jest faktem ze poza miastem nie zerwało ani razu połaczenia, tylko w mieście. ..... i to mnie własnie dobija. BO nie chce jechac poza miasto na internet tylko siedzi obok mnie a ja włosy wyrywam i pakuje kolejny komplet driverów.
BTW - ktos moze wie które dokładnie sterowniki trzba załadowac zeby był GPS jak na rysunku powyzej, są to chyba stery do nowego WMcore, ale jakos nie mogłem utrafic ;(
ODPOWIEDZ