Huawei E5 - kilka pytan

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
e5_lenuar

Huawei E5 - kilka pytan

Post autor: e5_lenuar »

Witam.

W dniu wczorajszym stalem sie szczesliwym posiadczem modemu Huawei E5 z ERY
Poniewaz to pierwsze tego typu moje urzadzenie, mam do was kilka pytan:

1. Czy moge w E5 upgrade'owac firmware, jesli jest taka mozliwosc, jak tego dokonac ?
2. Czy po wgraniu nowego oprogramowania strace gwarancje ?
3. Na sieci widzialem zdjecie modemu E5, na wyswietlaczu pokazana byla zbiorcza informacja dot. UP/DL - da sie cos takiego wyswietlic ?
4. Czy istnieje mozliwosc dostania sie do Panelu administracyjnego podlaczajac modem wylacznie przez USB ?

Z gory dzieki za informacje
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei E5 - kilka pytan

Post autor: jakubd »

1. Można, ale najpierw musisz znaleźć jakąś aktualizację. Ja żadnej nie widziałem.
2. Jeżeli będzie to oficjalny upgrade, to nie (ale Era nie wydała takowego).
3. Nie zauważyłem takiej opcji w modemie z oprogramowaniem Ery. Daj linka do tego zdjęcia, który widziałeś. Chętnie zobaczę.
4. Nie, bo to jest panel konfiguracji routera, a jak podłączasz się przez USB, to router jest całkiem wyłączony. No chyba, że podajesz samo zasilanie po USB - wtedy działa normalnie jak router (W celu tymczasowego zmodowania zwykłego kabla USB na taki, który podaje samo zasilanie wystarczy wziąć kawałek papieru i "zasłonić" dwa środkowe styki wtyczki USB przy podłączaniu do laptopa. Często to robię między innymi z E5.)
e5_lenuar

Post autor: e5_lenuar »

jakubd pisze:1. Można, ale najpierw musisz znaleźć jakąś aktualizację. Ja żadnej nie widziałem.
2. Jeżeli będzie to oficjalny upgrade, to nie (ale Era nie wydała takowego).
3. Nie zauważyłem takiej opcji w modemie z oprogramowaniem Ery. Daj linka do tego zdjęcia, który widziałeś. Chętnie zobaczę.
4. Nie, bo to jest panel konfiguracji routera, a jak podłączasz się przez USB, to router jest całkiem wyłączony. No chyba, że podajesz samo zasilanie po USB - wtedy działa normalnie jak router (W celu tymczasowego zmodowania zwykłego kabla USB na taki, który podaje samo zasilanie wystarczy wziąć kawałek papieru i "zasłonić" dwa środkowe styki wtyczki USB przy podłączaniu do laptopa. Często to robię między innymi z E5.)
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

3. Linek do zdjęcia
E5_1
Fotek jest więcej wystarczy poszperać po google
4. Jeśli podłącze przez samo USB uruchamiając go, również nie będę miał dostępu ?

A jak wygląda kwestia modemu ? (czyli nie przez wifi) - istnieją jakieś sterowniki dla linuxa / windowsa ?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

e5_lenuar pisze:Linek do zdjęcia
Ale to jest E585.
ODPOWIEDZ