zakupiłem ten modem i mam problem z uruchomieniem GPS modem wykryty przez system nie instaluje sterowników automatycznie... znalazłem sterowniki na Win 7 x64 ale nie instaluje COM na GPS....
u mnie tego nie ma--->
ponoć wystarczają sterowniki tylko które? chyba ze pod win7 można tylko uaktywnić z hyperterminala?
Laptop Dell program do połaczen GPS Della twierdzi ze nie obsługuje moze potrzebne sterowniki od della?
siwy_oscar pisze:po zainstalowaniu wykrywalo Ci w menadzerze GPS com? czy musiałeś uaktywnić jakos?
Po zamontowaniu modemu i włączeniu laptopa zapytał o sterowniki, podałem katalog ze wspomnianymi sterownikami, zainstalował się modem. Potem wspomniana w innym wątku komenda AT_OIFACE="GPS",1 i restart modemu (albo całego laptopa). Zapytał o sterowniki (ten sam katalog wskazałem) i mam porty COM GPSa.
Odinstaluj wszystko co zainstalowałeś (te sterowniki gryzą się z innymi softami Optiona), odinstaluj soft Della do GPSa i wymuś instalacje wspomnianych sterowników po restarcie systemu.
Nie wiem jak u ciebie ale u mnie ten gps od 382e nie działał wystałem się na dworku aby złapać fixa robiłem według pdf optiona automapa niestety nie widziała nic poza portem 8 a na auto tez nic komuś się udało z czymś (oprogramowanie) odpalić?
Daniel25 pisze: tez nic komuś się udało z czymś (oprogramowanie) odpalić?
Odpalić to bez problemu można tylko że np. w moim laptopie nie łapie pozycji (sprawdzane również z innym modemem który w innym laptopie łapał pozycję normalnie).
Druga sprawa to trzeba przełączyć numer portu GPS Data Interface na niski żeby AM go złapała.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> też ma moduł do GPSa.
wojteks pisze: komenda AT_OIFACE="GPS",1 i restart modemu (albo całego laptopa).
W windows 7 nie ma hyperterminala:( z czego Ty korzystałeś? z HyperTerminal Private Edition?? nie wiem która opcje na początku wybrać i jak sie polaczyc z modemem:(
Wlaczam HT i wybieram pierwsza ikone potem com5 i chce cos wpisac ale sie nie da
Ostatnio zmieniony 2011-02-08, 19:21 przez siwy_oscar, łącznie zmieniany 1 raz.
Można z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> (ustawienia, komendy AT) a również z putty i jego możliwości połączenia do portu Serial (COM) i używamy portu Control Interface.