Option GTM382 problem z GPS com

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
siwy_oscar
Początkujący użytkownik forum

Option GTM382 problem z GPS com

Post autor: siwy_oscar »

Witam

zakupiłem ten modem i mam problem z uruchomieniem GPS modem wykryty przez system nie instaluje sterowników automatycznie... znalazłem sterowniki na Win 7 x64 ale nie instaluje COM na GPS....

u mnie tego nie ma--->
Obrazek

ponoć wystarczają sterowniki tylko które? chyba ze pod win7 można tylko uaktywnić z hyperterminala?

Laptop Dell program do połaczen GPS Della twierdzi ze nie obsługuje moze potrzebne sterowniki od della?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Option GTM382 problem z GPS com

Post autor: wojteks »

Ja mam 5.1.36 na Windows 7 32 bity http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=225
Nie pomagam na PW!
siwy_oscar

po zainstalowaniu wykrywalo Ci w menadzerze GPS com? czy musiałeś uaktywnić jakos?

[ Dodano: 2011-02-08, 15:21 ]
u mnie po zainstalowaniu tego sterownika w Menadzeze nie ma GPS nadal :( coś robie nie tak
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

siwy_oscar pisze:po zainstalowaniu wykrywalo Ci w menadzerze GPS com? czy musiałeś uaktywnić jakos?
Po zamontowaniu modemu i włączeniu laptopa zapytał o sterowniki, podałem katalog ze wspomnianymi sterownikami, zainstalował się modem. Potem wspomniana w innym wątku komenda AT_OIFACE="GPS",1 i restart modemu (albo całego laptopa). Zapytał o sterowniki (ten sam katalog wskazałem) i mam porty COM GPSa.

Odinstaluj wszystko co zainstalowałeś (te sterowniki gryzą się z innymi softami Optiona), odinstaluj soft Della do GPSa i wymuś instalacje wspomnianych sterowników po restarcie systemu.
Nie pomagam na PW!
Daniel25

Post autor: Daniel25 »

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie ten gps od 382e nie działał wystałem się na dworku aby złapać fixa robiłem według pdf optiona automapa niestety nie widziała nic poza portem 8 a na auto tez nic komuś się udało z czymś (oprogramowanie) odpalić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Daniel25 pisze: tez nic komuś się udało z czymś (oprogramowanie) odpalić?
Odpalić to bez problemu można tylko że np. w moim laptopie nie łapie pozycji (sprawdzane również z innym modemem który w innym laptopie łapał pozycję normalnie).

Druga sprawa to trzeba przełączyć numer portu GPS Data Interface na niski żeby AM go złapała.

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> też ma moduł do GPSa.
Nie pomagam na PW!
siwy_oscar

wojteks pisze: komenda AT_OIFACE="GPS",1 i restart modemu (albo całego laptopa).

W windows 7 nie ma hyperterminala:( z czego Ty korzystałeś? z HyperTerminal Private Edition?? nie wiem która opcje na początku wybrać i jak sie polaczyc z modemem:(

Wlaczam HT i wybieram pierwsza ikone potem com5 i chce cos wpisac ale sie nie da
Ostatnio zmieniony 2011-02-08, 19:21 przez siwy_oscar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

siwy_oscar pisze:z czego Ty korzystałeś?
Można z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> (ustawienia, komendy AT) a również z putty i jego możliwości połączenia do portu Serial (COM) i używamy portu Control Interface.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze: a również z putty
Dokładnie.
I waży 500 kB zamiast kilku Mega i tony bezużytecznych w dzisiejszych czasach opcji.
siwy_oscar

Program jest genialny....

Wykryło Com GPS Data ustawiłem na com 1 tak samo ustawiłem w automapie ale Cisza będę jeszcze próbował....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

siwy_oscar pisze:Wykryło Com GPS Data ustawiłem na com 1
GPS wymaga jeszcze włączenia namierzania pozycji komendą AT_OGPS=2 , wtedy pojawią się dane na porcie modemu (GGA i podobne).
Nie pomagam na PW!
siwy_oscar

Zrobiłem inaczej z Top_netinfo

Wybrałem GPS wybrałem COM jeden klikłem połącz.... i na dole zaznaczyłem opcje do GTM 382... wcześniej włączyłem AT w ustawieniach i działa

Ale co wyłączenie komputera trzeba to ponawiać... jest jakiś automat? Czy komenda ktora napisałeś jest raz na zawsze czy tak samo jak to co robię

Fixa łapie elegancko;) w mieszkaniu :)

Dzieki za pomoc;)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-02-08, 20:21 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-02-08, 20:22 przez siwy_oscar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

siwy_oscar pisze:Czy komenda ktora napisałeś jest raz na zawsze
Nie, po każdym wyłączeniu trzeba ją wpisać (uruchomić z TNI).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ