Pytania odnośnie konfiguracji

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wonski
Użytkownik forum

Pytania odnośnie konfiguracji

Post autor: wonski »

Stoje nad powaznym problemem, jakim jest porpawna konfiguracja sieci w. Mieszkam w domu w ktorym są cztery mieszkania na czterech poziomach. Dla ułatwienia ponumerujmy je od dołu, czyli parter to mieszkanie nr 1, pierwsze pietro mieszkanie nr 2 itd.

Teraz siec pracuje tak:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Mam nastepujace problemy:

1. Jezeli jeden uzytkownik sieci uruchomi torrenty, reszta ma masakrycznie wielki ping.
2. Komputery ktore pracuja w puli IP 192.168.0.x nie widza w otoczeniu sieciowym tych z puli 192.168.2.x i na odwrot.

Zamierzam wywalic tego mediona i zakupic netgeara 3500l, zainstalowac tomato i poustawiac jakos qos (stawiam przelewem dobrą flaszke za pomoc, chyba ze jest ktos z Lublina, kto potrafilby mi ponoc to sie napijemy razem :) ) jak natomiast rozwiązać drugi problem.

pozdrawiam
Twoje ??cze jest zbyt wolne aby wyswietlic ten podpis (ERROR 404) :)
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Pytania odnośnie konfiguracji

Post autor: oliva »

Mogę pomóc.
1. Jakim dysponujesz łączem?
2. Ilu użytkowników?
Podstawowa sprawa nie dawać nikomu max łącza. Przydzielić limity pasma (gwarant i max) per IP.
Np. łącze 4Mbps/512Kbps
Max na kolejce głównej ustawiasz na 4000/500Kbps, tworzysz kolejki podrzędne dla każdego z IP różne prędkości lub dla nich łącze max 2Mbps/256Kbps i łącze gwarantowane czyli dzielisz max z kolejki głównej na ilość IP. Musisz zawsze mieć rezerwę(zapas) wtedy pięknie działa algorytm pcq.
Można zrobić to na Tomato i na MikroTiku.
Tak kończą się problemy z zapychaniem łącza.
ODPOWIEDZ