Dlaczego nie mogę ustawić modemu BT wiecej niż 115200?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skoku23
Początkujący użytkownik forum

Dlaczego nie mogę ustawić modemu BT wiecej niż 115200?

Post autor: skoku23 »

Mam taki malutki problem nie mogę ustawić modemu BT w ustawieniach Windowsa więcej niż 115200.Transfer jaki mam teraz na Iplusie nie przekracza 14 kb/s a ponoć może być więcej.Posiadam Nokię 6103 która ma ponoć 177000.Z góry dziękuję za pomoc.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dlaczego nie mogę ustawić modemu BT wiecej niż 115200?

Post autor: Szadzik »

To co Ci pokazuje w trayu jest nieważne, a na maksymalne transfery nie licz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Szadzik pisze:To co Ci pokazuje w trayu jest nieważne, a na maksymalne transfery nie licz.
Szadzik, w trayu pokazywana jest prędkość na porcie.
Kumpel miał to samo co kolega i zainstalował program HiSerial, tylko trzeba mieć płytę główną, która jest na liście na stronie http://www.rippstein.net/HiSerialEN.htm skąd można też pobrać sam program.
Poszukajcie w sieci to znajdziecie trochę w tym temacie.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

canidy pisze:
Szadzik pisze:To co Ci pokazuje w trayu jest nieważne, a na maksymalne transfery nie licz.
Tylko że to nie definiuje maksymalnej prędkości. Ja mam GC85 i pokazuje mi 214kbps a maks prędkości jakie miałem to 29KBps. To znaczy, że otrzymuję maksymalną prędkość większą niż tę na porcie. Co wtedy?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Chyba masz 230,4 kb/s na porcie, a wynik 29kB/s to malutkie zakłamanie, bo maksymalnie można uzyskać na tym porcie 28,8 kB/s, (czyli praktycznie 29kB/s).
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

kemott1 pisze:Chyba masz 230,4 kb/s na porcie, a wynik 29kB/s to malutkie zakłamanie, bo maksymalnie można uzyskać na tym porcie 28,8 kB/s, (czyli praktycznie 29kB/s).
A Ty co - wskoczyłeś do mojego kompa i sprawdziłeś jaką mam prędkość na porcie? Przeceiż napisałem, że mam 241,4kbps. A skoro tak napisałem, to nie po to, żeby kłamać, tylko dlatego że tak jest.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Szadzik pisze:A Ty co - wskoczyłeś do mojego kompa i sprawdziłeś jaką mam prędkość na porcie? Przeceiż napisałem, że mam 241,4kbps. A skoro tak napisałem, to nie po to, żeby kłamać, tylko dlatego że tak jest.
To 241kb/s czy 214/s. Jak 241kb/s to wszystko się zgadza. :P
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Post autor: JK »

skoku23 -> Jakiego sterownika modemu używasz. Jeżeli masz zainstalowany tylko jakiś uniwersalny np. Bluetooth DUN Modem to spróbuj zainstalować ten do twojego modelu telefonu na porcie COM BT (Bluetooth Serial Port). Sterownik powinien być w pakiecie Nokia PC Suite, a jeżeli go nie ma to ściągnij ze strony Nokii.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Szadzik pisze:
canidy pisze:
Tylko że to nie definiuje maksymalnej prędkości. Ja mam GC85 i pokazuje mi 214kbps a maks prędkości jakie miałem to 29KBps. To znaczy, że otrzymuję maksymalną prędkość większą niż tę na porcie. Co wtedy?
Jak wiesz szanowny kolego, to w trayu są przekłamania, ale nie różnice kilkukrotne.
Proponuję poczytać artykuły o HiSerial np. v1.4.
To co widziałem, to jak kumpel miał 115200, a po instalacji tego softu zmieniło się na ponad 200000, może i było by to tylko małe przekłamanie gdyby nie to, że net ruszył z przysłowiowego kopyta :) Większość płyt na portach ma ograniczenia, które można zdjąć tymże softem.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

W trayu nie jest pokazywana szybkość na porcie tylko maksymalna szybkość modemu używana przez stare modemy na linie analogowe podczas negocjacji szybkości połączenia i ignorowana przez modemy GPRS/EDGE.
Szybkość portu i szybkość modemu można ustawiać niezależnie, co nie zmienia faktu, że żadna z tych wartości nie wpływa na rzeczywistą szybkość połączenia (przynajmniej u mnie).
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Do JK

Szybkość portu można ustawić niezależnie od tego co jest w trayu i zgadzam się z tym, ale wywiera to wpływ na szybkość jeżeli faktycznie płyta główna pozwoli na obsłużenie tego parametru, a standardowo zwykle jest ustawione 115200 i jeżeli nie zmienimy tego na płycie to lipa. Zanzaczam, że nie na każdym sprzęcie jest default 115200.
Wiem co widziałem, po zainstalowaniu HiSeriala to zwiększyła się prędkość w trayu, ale my odczuliśmy znaczne przyśpieszenie netu i faktycznie transfer zwiększył się prawie 2 razy.
Oczywiście nie na każdej płycie da się przeprowadzić tą operację.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

canidy pisze:Wiem co widziałem, po zainstalowaniu HiSeriala to zwiększyła się prędkość w trayu, ale my odczuliśmy znaczne przyśpieszenie netu i faktycznie transfer zwiększył się prawie 2 razy.
Domyślam się, że był to modem podłączony kablem do portu szeregowego, za którego obsługę odpowiada Serial.sys i ewentualnie HiSerial.sys.
Problem w tym, że modem bluetooth korzysta z wirtualnego portu szeregowego obsługiwanego przez VComm.sys i tutaj HiSerial raczej nic nie zdziała.

Ja właśnie zaniżyłem szybkość modemu i szybkość portu do 9,6 kb/s, a rzeczywista szybkość połączenia to około 32 kb/s (przycięty transfer).
Jako modemu używam N6230 podłączonej przez bluetooth.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Sęk w tym, że jeżeli połączenie jest przez BT, a tak było w przypadku testu u kumpla to właśnie HiSerial zadziałał.
Wiem, że prędkość na porcie ustawia się oddzielnie, ale prędkość w trayu to na pewno nie jest prędkość modemu.
A propo, jest podobny wątek na tym forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=12913#12913
widać nie tylko ja mam takie zdanie. Tak jak wspomniałem, zależy to od używanej płyty głównej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Akurat w tamtym wątku większość ma podobne zdanie do mojego, a o instalacji sterowników Nokii pisałem na samym początku, bo według mnie tu może być problem (nie z tym co wyświetla się w trayu tylko z rzeczywistym transferem).

Jeżeli chodzi o HiSerial i BT to jestem skłonny uwierzyć, że mógł by on zadziałać, ale tylko w przypadku sterowników BT Microsoftu, ponieważ BlueSoleil instaluje własny sterownik portu wirtualnego, na którym następnie jest instalowany modem (nie ma on nic wspólnego z chipem I/O znajdującym się na płycie głównej, a HiSerial jest dodatkowym sterownikiem do tego właśnie chipu). Nie wiem jak jest w przypadku sterowników BT Microsoftu i nie sprawdzę tego, ponieważ nie działają z moim adapterem BT i nie zamierzam z tym walczyć. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdź u tego kumpla szczegóły sterownika dla portu COM, na którym jest zainstalowany modem BT i poszukaj tam HiSerial.sys.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Myślę, że w tym wypadku masz rację, co do sterowników od BT, sprawdzę to.

To, że większość ma inne zdanie niczego nie dowodzi :)
Ważne, że tamtemu koledze pomogło i mojemu również i chyba tak serio liczy się tylko wynik.
ODPOWIEDZ