Czy można szybciej ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy można szybciej ?
Witam, mam do Was pytanie. Jestem w zasięgu BTS'a orange, który nadaje w UMTS2100 (wg http://mapa.btsearch.pl). Łącze się za pomocą Huawei E1752 transfer jaki 'wyciągam' to około 5 Mb/s. Nie narzekam, bo wiem że dla tego modemu to max jaki mogę osiągnąć i chciałem Was spytać czy jakimś modemem jestem w stanie osiągnąć wyższy transfer ? Jeśli tak to proszę Was o info jakim ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Czy można szybciej ?
Jeżeli ten Node B obsługuje to modem e1820, e182e i inne mają HSPA+ do 21 Mbps a najlepsze maja HSPA+ DC do 42Mbps.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dziękuje za odpowiedź a czy jest jakiś sposób aby zweryfikować, czy obsługuje NODE B?
Czy jeżeli Top Netinfo przy podłączonym E1752 wskazuje HSPA+ to jeśli podłącze modem obsługujący ten standard to transfer podskoczy ?
Czy jeżeli Top Netinfo przy podłączonym E1752 wskazuje HSPA+ to jeśli podłącze modem obsługujący ten standard to transfer podskoczy ?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Tak tak baju-baju te 42Mb/s to jest 2razy 21Mb/s 21 na download i 21 na upload na download robili testy w pewnej firmie co sprzedaje bardzo dobre i drogie modemy i uzyskali 5Mb/s w HSPA+ DC bo oni dopiero to wdrażają,a jak będę w okolicy Siechnic pod kominem-Dolnośląskie to zobaczymy czy tam to już uruchomili,bo we Wrocławiu nawet w zwykłym HSPA powinno być dużo,a ten chwyt marketingowy do 42 to wiadomo DO DUŻYMI LITERAMI.
-
- Użytkownik forum
Ok, ale to nie jest opowiedz na moje ostatnie pytanie. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ;
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
E1752 nie obsługuje HSPA+.hodys pisze:Czy jeżeli Top Netinfo przy podłączonym E1752 wskazuje HSPA+
- pogodabartek
Zalezy w jakiej sieci,ale powinno być troszke szybciej i pingi być lepsze.
Orange do 7,2 wszędzie powinno działać bo więcej mi sie nie udało wyciagnąć,plus gsm podobnie a pod nadajnikami różnie 10-14Mb/s
Orange do 7,2 wszędzie powinno działać bo więcej mi sie nie udało wyciagnąć,plus gsm podobnie a pod nadajnikami różnie 10-14Mb/s
-
- Użytkownik forum
@Patryk wiem że E1752 ale tak wskazuje mi top netinfo. Więc pytam czy jak podłącze modem, który obsługuje HSPA+ to będę miał większy transfer niż 5,1 Mb/s ? Dodam że chodzi o ORANGE
- Pijo
Na modemie z HSPA+ możesz realnie wyciągnąć do 8 mbitów. Takie prędkości osiągają osoby tu na forum.hodys pisze:który obsługuje HSPA+ to będę miał większy transfer niż 5,1 Mb/s ?
-
- Użytkownik forum
Dziękuje o taką odpowiedź mi chodziło.
- pogodabartek
A tak najdokładniej to w całym orange jest do 7,2<b/s tylko w tym HSPA+ DC do 42 teoretycznie ale właśnie n aHSPA+ DC znajomi wyciągnęli 8Mb/s więc to nie jest warte te dc świeczki,a jak będą sprzedawać modemy to zapewne te DC będzie w największych abonamentach lub coś podobnego bo teraz maja ludziom ponoć za darmo w każdej opcji to udostępniać,tylko kto posiada taki modem ?? prawie nikt.
Najlepiej kupić sobie jakiś modem sierra wireles 707 np. do 350zł i mieć spokój z rozłanczaniem, zwiechami i simlockami.
A UMTS i hspa+ będzie długo standardem,bo nadajników 2100Mhz ta o nie zlikwidują,bo tego jest pełno w miastach i będą robić tylko upgrade node B do szybszych prędkości HSPA+ DC 42/84 itd.
Pasma 900Mhz nie oddadzą pod swoje LTE i UMTS 900 bo głos też musi lecieć na czymś.
To moja prywatna opinia gdzie mogę się mylić
Najlepiej kupić sobie jakiś modem sierra wireles 707 np. do 350zł i mieć spokój z rozłanczaniem, zwiechami i simlockami.
A UMTS i hspa+ będzie długo standardem,bo nadajników 2100Mhz ta o nie zlikwidują,bo tego jest pełno w miastach i będą robić tylko upgrade node B do szybszych prędkości HSPA+ DC 42/84 itd.
Pasma 900Mhz nie oddadzą pod swoje LTE i UMTS 900 bo głos też musi lecieć na czymś.
To moja prywatna opinia gdzie mogę się mylić