Svchost.exe i niewidoczne połączenie sieciowe

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Svchost.exe i niewidoczne połączenie sieciowe

Post autor: Nikelajer »

Witam, nowy dzień nowe problemy :/ No może nie takie nowe, ale mniejsza z tym.

Problem numer uno:
Od dawien dawna za każdym razem, gdy podłączę się do internetu, zrestartuje połączenie, albo drugi komputer, który podłącza się do internetu poprzez mój komputer podłączy się do neta svchost.exe jako usługa sieciowa zaczyna szaleć i przez kilka minut zabiera 50%cpu. Denerwujące jest to dosyć bo momentalnie spada wydajność komputera i nic nie da rady z tym zrobić. W tym momencie net na drugim kompie padł całkiem i mam 4 procesy svchost.exe przez które ja nic praktycznie na kompie robić nie mogę bo zabierają 100% cpu (od 5 minut już tak sobie pracują). Sprawdziłem te procesy i są to:
1. C:\Windows\system32\svchost.exe -k NetworkService (zżera 40-50% cpu)
2. C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs (zżera 30-40% cpu)
3. C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalServiceAndNoImpersonation (zżera 5-15% cpu)
4. C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalServicePeerNet (zżera od 2-10% cpu)

I tak sobie one pracują, a drugi komp nie może się połączyć do neta..

Połączenie mam zrobione w następujący sposób. Mój komputer łączy się poprzez dial-up, w którym zostało włączone udostępnianie połączenia internetowego. Kablem ethernet mam połączony access point, z którym poprzez wi-fi łączy się drugi laptop.

Problem drugi:
Kiedyś gdy miałem tylko połączenie dial-up w Centrum Sieci i Udostępniania widniało normalnie że jestem podłączony z internetem. Później dokupiłem AC podłączyłem, drugi komp bez problemu się łączył i w CSiU nadal było że na moim jest połączenie z internetem + bezproblemowo działała wymiana danych między komputerami. W pewnym momencie (nawet nie wiem kiedy) w CSiU pojawiło się że ten komputer ma ograniczone połączenie do sieci (a internet działał normalnie poprzez dial-up). Wywnioskowałem z tego, że komputer mój widzi jako nadrzędne połączenie z siecią jako połączenie z AC a nie dial-up. W tym samym momencie zniknęła możliwość wymiany danych. Ja nie mogę się "dostać na drugi komputer" natomiast drugi komputer bez problemu wchodzi w foldery udostępnione na moim. Ba mało tego sam przez swój komputer nie mogę wejść poprzez sieć we własne udostępnione foldery (błąd: "System Windows nie może uzyskać dostępu do ... kod błędu 0x800704cf Lokalizacja sieciowa jest nieosiągalna"

Spotkał się ktoś z czymś takim?
Nikelajer

Re: Svchost.exe i niewidoczne połączenie sieciowe

Ok, widzę że nikt się nie spotkał z takimi problemami to ja się podzielę przynajmniej rozwiązaniem na svchost.exe. Otóż 2x musiałem odinstalować modem (a czemu 2x to nie wiem, ale za drugim juz było ok) i zainstalować go ponownie. Teraz już o wiele rzadziej svchost daje o sobie znać. Co do centrum sieci i udostępniania to nie mam pomysłu. Zauważyłem z kolei kolejny dziwny problem. Wpisując w okienku konsoli ipconfig /all wyskakuje mi karta tunelowa połączenie lokalne (od 1 do 623!! razy) nośnik odłączony. Zna ktoś sposób na wyczyszczenie hmm (??) rejestru (??) z niekatywnych/zbędnych/niepotrzebnych połączeń?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Nikelajer pisze:Zna ktoś sposób na wyczyszczenie hmm (??) rejestru (??) z niekatywnych/zbędnych/niepotrzebnych połączeń?
Może to ci pomoże:

1) Obrazek

2) Obrazek

3) Obrazek
Nikelajer

Hmm miałem tam 4 sieci (3 związane z orange, 4 po prostu nazwana sieć) które były jako nieużywane. Po usunięciu internet u mnie i na lapku działa, ale nadal w oknie konsoli od groma śmieci + dodatkowo kolejne połączenie się "utworzyło" Wyglądają te śmieci tak:

Kod: Zaznacz cały

Karta tunelowa Połączenie lokalne* 618:

Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
   Sufiks DNS konkretnego połączenia :
   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4 #606
   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

Karta tunelowa Połączenie lokalne* 619:

Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4 #607

Karta tunelowa Połączenie lokalne* 624:

Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft 6to4 #612
   Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2002:d974:6827::d974:6827(Preferowane)
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 217.116.100.65
                                       79.163.127.70
   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Przy okazji bo tego nie napisałem. W CSiU w aktywnych połączeniach nie ma połączenia przez dial-up. Jest tam tylko sieć niezidentyfikowana (czyli mój AC)
ODPOWIEDZ