Czy da radę z jednego punktu powiedzmy na 1 piętrze czyli mniej więcej po środku budynku objąć "prawie" cały budynek siecią radiową. Jakie anteny najlepiej dobrać, dookólną, panele czy może zestaw kierunkowych we wszystkich kierunkach.
Czy moze lepiej tzn pewnie lepiej, ale czy to konieczne anteny w pionie na wszystkich piętrach np dookólne obejmujące dane piętro czy powiedzmy w poziomie wzdłuż piętra 1 (środkowego) np jakies panele z dużym dB

Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o małą radę. Ja osobiście zajmowałem się tylko WiFi "zewnętrznie" czyli antena sektorowa w bazie i jakieś kierunkowe jagi u klienta.
Nie chcę odpowiedzi zrób tak i będziesz miał na 100% siec w całym budynku, ale ktoś może mieć jakieś projekty tego typu za sobą i może coś niecoś podpowiedzieć.
No i czy lepiej poradzi sobie z tym 2,4GHz czy moze 5GHz bo osobiscie na 5 GHz jeszcze nic nie robiłem i nie wiem jak tam wygląda przechodzenie przez przeszkody typu ściana z betonu.
pozdrawiam.
EDIT (Pon Cze 19 18:55:24 2006):
Ok budynek ten sam mniej wiecej po srodku danego piętra porządna antena dookólna (cena nie gra roli