Nagły, tragiczny przesył w iPlus :/

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Nagły, tragiczny przesył w iPlus :/

Post autor: Curunir »

Mam wykupioną usługę iPlus od około 2 miesięcy. Z komputerem łącze się Nokią 6600 za pomocą Bluetooth. Transfery GPRS średnio wynosiły 4,4 KB/s, czasem 5 KB/s. Pod Firefoxem stronki przeglądało się całkiem przyjemnie, nawet można było się pokusić o ściąganie większych plików... Właśnie... można było... :( Od 3 dni transfery spadły do ok 1 KB/s lub nawet mniej :( Przeinstalowałem Windowsa XP, sprawdzałem różne programy do strojenia parametrów TCP/IP (np. Internet Cyclone) - niestety bez rezultatów. To samo dzieje się pod Linuxem, a nawet bezpośrednio na Nokii pod Operą Mini. Nie pomogło formatowanie Symbian'a. Wygląda to tak patrząc na monitor połączenia w Win XP: jest ping - komputer zdalny odpowiada, zapalają się obydwa na raz i gasną - i tak cały czas. Czasem transer podskoczy do 2 KB/s by następnie przez ok 10 sek był równy 0 KB/s :( Gdy było wszystko ok obydwa nie przestawały się świecić.
Ma ktoś z Was jakiekolwiek pojęcie o co w tym chodzi i czy da się z tym coś zrobić?! Zaznaczam, że nie przekroczyłem 1 GB przesyłu itp.
Thx z góry.[/b]
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nagły, tragiczny przesył w iPlus :/

Post autor: Tomekłódź »

Tak ładnie chodziło że można było coś zassać. No i przesadziłeś z tym ssaniem bo Ci limt załączyli. A skąd wiesz że nie przekroczyłeś limitu

Da się ztym zrobić to ze można wykupić dodatkowy pakiet danych. :?:
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Tylko Linuxa SuSE 10.1 zassałem... raptem 5 płytek :D
Hmmm... może rzeczywiście założyli blokadę :/ Sorka więc za zbędnego posta ale zrozumcie - iPlus'a od 2 miechów mam i trochę SZOK gdy nawet strony się nie wczytują... tj. wczytują ale z 10 minut :(
Jedynie przez UniCom'a można porozmawiać...

ps. Przed chwilą dzwoniłem pod 2601 i miła pani powiedziała, że nie tną transferów :/
Awatar użytkownika
Tomekłódź

A co mają mówic że tną tak że aż trzeszczy. Żeby klientów odstraszać.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Curunir pisze:ps. Przed chwilą dzwoniłem pod 2601 i miła pani powiedziała, że nie tną transferów :/
Hahaha, a Ty jej uwierzyłeś. Hahaha, przeczytaj jeden z największych wątków na tym forum, dowiesz się jak to plus nie tnie transferów.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Średnio się czyta przy takich kosmicznych prędkościach :evil: ... no ale jakoś się przemęczyłem i jestem pod wrażeniem :)
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Post autor: evad »

Curunir pisze:Tylko Linuxa SuSE 10.1 zassałem... raptem 5 płytek :D
hm, 5 x 700 MB = 3.5 GB, a limit jest bodajże 1 GB, więc sprawa jest chyba dość oczywista...
Dawid 'evad' Lorenz
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Oj dobra, może trochę się nazbierało giga ;) ale mimo wszystko czuję się oszukany bo w broszurce Plusa nic nie pisało o "limitach" :? a prędkość 1 KB/s to jakaś chora kpina z klientów! :x
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Curunir pisze:Oj dobra, może trochę się nazbierało giga ;) ale mimo wszystko czuję się oszukany bo w broszurce Plusa nic nie pisało o "limitach" :? a prędkość 1 KB/s to jakaś chora kpina z klientów! :x
niestety, w broszurkach jest zawsze pięknie ładnie, a cała prawda zaszyta jest dopiero w umowie, zwykle drobnymi literkami u dołu. selawi...
Dawid 'evad' Lorenz
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

Curunir pisze:Średnio się czyta przy takich kosmicznych prędkościach :evil: ... no ale jakoś się przemęczyłem i jestem pod wrażeniem :)
Ratuj się Linksem, eLinksem, gLinksem lub Operą z włączoną emulacją przeglądarki tekstowej. Zamiast Kadu, Gnu-Gadu itp. ratuj się EKG. Przynajmniej cos będzie można przeczytać przy takiej prędkości.
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Używam UniCom'a pod Linuksem i chodzi dobrze. Najgorzej własnie z www :/ Ratowanie się nie jest żadną pociechą. Wiem, że to głos w pustkę ale czy nie może być normalnie?! Połączeni Neo chyba mają większe limity... nawet mógłbym te 100 zł płacić tylke żeby bez limitów było.

ps. Znacie może jakąś wtyczkę pod Firefox'a która umożliwia pracę w trybie tekstowym lub użytkownika? Nie lubię Opery.
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Curunir pisze:ps. Znacie może jakąś wtyczkę pod Firefox'a która umożliwia pracę w trybie tekstowym lub użytkownika? Nie lubię Opery.
ściągnij sobie przede wszystkim rozszerzenie AdBlock i zacznij konsekwentnie blokować wszelkie źródła reklam, a zwłaszcza tych flashowych. u mnie działa bez pudła i różne strony wyglądają o wiele 'czyściej'.
Dawid 'evad' Lorenz
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Wtyczka Flashblock bardzo fajna. Blokuje wszystko we flashu na stronie gdy chcemy żeby się coś otworzyło to klikamy a to się dopiero wtedy wczytuje. :D
Awatar użytkownika
raptou

Curunir pisze: ps. Znacie może jakąś wtyczkę pod Firefox'a która umożliwia pracę w trybie tekstowym lub użytkownika? Nie lubię Opery.
Kiedyś, gdy męczyłem się na GPRS a wcześniej Dialup próbowałem szukać czegoś tekstowego do przeglądania stron w windows. Niestety znalazłem tylko Operę i dosowego Lynksa.

W Linuksie jest cała masa przeglądarek txt lub okrojonych "zwykłych"
Nawet dziś lubię "ubogie" przeglądarki do czytania, ponieważ wyświetlane strony nie rozpraszają mojej uwagi na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>.

Ostatnio testuję przeglądarkę Flock (Gecko) i naprawdę jestem pod wrażeniem jej szybkości działania.
To nadal wersja Beta i po angielsku ale szybko stała się moją ulubioną. Są wersje pod różne systemy. Do pobrania stąd www.flock.com
Ponieważ to Gecko oczywiście działa adres about:config i można ją jeszcza dopieścić.
Część wtyczek pasuje od Mozilli.

Dla linuksowców polecam gLinks (Links2). To nadal Links ale już z obsługą ramek i grafiką. Taki kompromis szybkości i funkcjonalności oraz prostą i szybką Dillo.
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Panowie, nie wyskakujecie z wtyczkami ogólnie znanymi i podstawowymi ;)
Raptou, dzięki z tym flock'iem - zaraz zobaczę. Jak binarki będą małe to ściągnę teraz, w przeciwnym wypadku w nowym okresie rozliczeniowym :D

ps. Jeśli już jesteśmy w temacie wtyczek do mozilli - mieł ktoś z was kiedyś tak, że flashgot nie wykrywał download managera? Czasami tak mi się dzieje i przycisk "wykryj..." nie pomaga :/
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Używałem flocka, ale nie wiem czemu jest wolniejsza nawet od FF. Do Opery nawet nie ma co stawać przynajmniej na domyślnych ustawieniach i ogólnie jakoś mnie nie przekonała ta przeglądarka.
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Tomek, czyli nie warto? Skoro piszesz ,że słaby to szkoda te 7,7 mega limitu marnować ;) a już mi się ściągał... przy 1 KB/s :twisted:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jak już koledzy polecili Ci do FF AdBlock i FlashBlocka to ja jeszcze dodam. RIP - to pozwoli Ci wyciąć ze strony praktycznie wszystko co będziesz chciał.
Dzięki temu każda stronę z danej domeny możesz sobie spersonalizować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Hehe... dziękuje koledzy ale polecajcie jakieś wtyczki SPOZA strony firefox.pl bo te mało oryginalne są ;) wiecie...egzotyka musi być :)

ps. Nie znam żadnych mało oryginalnych więc nie polecam - żeby nie było :D
Ostatnio zmieniony 2006-06-21, 22:10 przez Curunir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Ktoś tutaj kiedyś pisał też że flock taki dobry, ale jakoś tego nie zauważyłem. Ja uważam pod że względem szybkości działania to Opera jest the best, ale FF ma fajne wtyczki.

I używam jeszcze Kerio Personal Firewall i on mi blokuje wszelkiej maści reklamy i to dość skutecznie, skuteczniej niż FF.
Awatar użytkownika
raptou

Na di.com.pl też o tym pisali, że z tą jej szybkością bywa różnie na różnych platformach. U mnie bomba i gdy by nie to, że zamiast otwierać linki do stron w PHP z programu pocztowego lub Usenetu na siłę próbuje je zapisać, jakby to był jakiś binarek to już by się stała domyślną. A tak do klikania linków nadal jest Konkueror (siedzi kilka kopii non stop w pamięci to odpala się natychmiast) Do "normalnego" serfowania jest już Flock i bardzo mi przypadł do gustu.

Link do artykułu: http://www.di.com.pl/news/14132,Przegla ... _beta.html
ODPOWIEDZ