router MV410R / konfiguracja www / jak dostać się
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
router MV410R / konfiguracja www / jak dostać się
Witam.
Czy do konfiguracji routera www można się dostać za pomocą kabla USB ?
Czy do konfiguracji routera www można się dostać za pomocą kabla USB ?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: router MV410R / konfiguracja www / jak dostać się
Na 90%.Rudder pisze:Czy do konfiguracji routera www można się dostać za pomocą kabla USB ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Dlaczego tylko na 90%, czy jest coś przez co nie można się dostać przez kabel USB ?
Pytam się ponieważ nie mogę się dostać ani przez opere ani przez IE, a wejście ethernet mam zepsute w kompie.
Pytam się ponieważ nie mogę się dostać ani przez opere ani przez IE, a wejście ethernet mam zepsute w kompie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli połączenie przez USB działa jako modem, a nie wirtualna karta sieciowa, to na pewno nie (tak było w MV410).
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie mozna. W instrukcji tak jest ale moze i cos wymyslisz:)
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tu nie ma czego wymyślać, bo jeśli nie ma połączenia TCP/IP pomiędzy routerem a komputerem, to jak można wejść do webifu...Brylant19 pisze:W instrukcji tak jest ale moze i cos wymyslisz:)
-
- Stały użytkownik forum
Tak właśnie myślałem.
Mam jeszcze pytanie:
Czy moge jeszcze inaczej skonfigurować WiFi aby połączyć się z internetem z innym komputerem ?
Czy połącze bez problemu router z innym komputerem za pomocą kabla ethernet (gdy mam ten router połączony z innym kompem za pomocą USB) ?
Mam jeszcze pytanie:
Czy moge jeszcze inaczej skonfigurować WiFi aby połączyć się z internetem z innym komputerem ?
Czy połącze bez problemu router z innym komputerem za pomocą kabla ethernet (gdy mam ten router połączony z innym kompem za pomocą USB) ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, przez kabel ethernet.Rudder pisze:Czy moge jeszcze inaczej skonfigurować WiFi aby połączyć się z internetem z innym komputerem ?
Nie, to zależy od położenia przełącznika.Rudder pisze:Czy połącze bez problemu router z innym komputerem za pomocą kabla ethernet (gdy mam ten router połączony z innym kompem za pomocą USB) ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Kurcze, czegoś nie rozumiem czy połączenie internetu przez USB to nie połączenie TCP/IP ?Patryk pisze:Tu nie ma czego wymyślać, bo jeśli nie ma połączenia TCP/IP pomiędzy routerem a komputerem, to jak można wejść do webifu...Brylant19 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-02-24, 18:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-02-24, 18:07 przez Rudder, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, w takiej opcji router działa tylko jako modem i TCP/IP pojawia się dopiero w komputerze.Rudder pisze:czy połączenie internetu przez USB to nie połączenie TCP/IP ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A teraz nie moge sie połaczyć do sieci kablem ethernet przez ten router.
Robie tak:
- zmieniam przycisk w panelu sterowania na ten kabel ethernet
- podłączam kabel ethernet do routera i laptopa
- włączam axess managera i mam ciągle ,,urządzenie niedostępne" , a połączenie lokalne nie może pobrać ID
Robie tak:
- zmieniam przycisk w panelu sterowania na ten kabel ethernet
- podłączam kabel ethernet do routera i laptopa
- włączam axess managera i mam ciągle ,,urządzenie niedostępne" , a połączenie lokalne nie może pobrać ID
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel ethernet sprawny?Rudder pisze:włączam axess managera i mam ciągle ,,urządzenie niedostępne" , a połączenie lokalne nie może pobrać ID
Po zmianie pozycji przełącznika zrestartuj router.
Może trzeba ręcznie ustawić IP komputera żeby połączyć się z routerem (sprawdź w instrukcji).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
takwojteks pisze:Kabel ethernet sprawny
Robie takwojteks pisze:Po zmianie pozycji przełącznika zrestartuj router.
W intrukcji nie jest o tym napisane.Może trzeba ręcznie ustawić IP komputera żeby połączyć się z routerem (sprawdź w instrukcji)
Być może trzeba zrestartowac BIOS ?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1841135.html
Czytamy w szczególności przedostatni post.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może tak, trudno powiedzieć bez dotykania tego komputera.Rudder pisze:Być może trzeba zrestartowac BIOS ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zresetowałem BIOS , ale komp nadal nie pobiera pakietów.
Teraz zauważyłem, że przy podłączeniu internetu przez ethernet komp nie ma bramy domyślnej.
W związku z tym chyba musze chyba wpisać brame i Ip statyczne, ale nie wiem jakie ?
Teraz zauważyłem, że przy podłączeniu internetu przez ethernet komp nie ma bramy domyślnej.
W związku z tym chyba musze chyba wpisać brame i Ip statyczne, ale nie wiem jakie ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli masz ustawione IP Automatycznie to powinien komputer dostać IP, maska, brama, DNS od routera.Rudder pisze:Teraz zauważyłem, że przy podłączeniu internetu przez ethernet komp nie ma bramy domyślnej.
Sprawdź router z innym komputerem innym kablem, oczywiście zakładam że masz prawidłowo zainstalowaną kartę sieciową kablową w komputerze i działa z innym routerem prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdzałem na innym komputerze i jest to samo, czyli komputer nie odbiera pakietów. To znaczy, że mam coś źle skonfigurowane, ale nie wiem co ?
Dodam jeszcze, że jak włączam komputer z podłączonym ethernet to komp sie zamula.
[ Dodano: 2011-02-27, 21:58 ]
Napisałem nowy temat, ale mi go zamknięto w wziązku z tym, wklejam ten post tu.
Od pewnego czasu męcze sie, aby podłączyć intrenet kablem ethernet do komputera.
Dopiero dziś zauważyłem, iż internet nie działa, gdyż przy podłączonym routerze do komputera przez kabel ethernet połączenie lokalne nie uzyskuje bramy domyślnej ( IP ustawione na automatyczne; Ipconfig /all nie pokazuje również bramy domyślnej ). I chyba dlatego to połączenie nie odbiera pakietów ( przesyła je tylko ).
W związku z tym prosze o podpowiedź, co zrobić aby połączenie lokalne pobierało brame domyślna i pakiety.
P.S. -Gdy włączam kompa, a router mam podłączony kablem ethernet to system się muli,
- internet poprzez kabel USB chodzi gładko.
Dodam jeszcze, że jak włączam komputer z podłączonym ethernet to komp sie zamula.
[ Dodano: 2011-02-27, 21:58 ]
Napisałem nowy temat, ale mi go zamknięto w wziązku z tym, wklejam ten post tu.
Od pewnego czasu męcze sie, aby podłączyć intrenet kablem ethernet do komputera.
Dopiero dziś zauważyłem, iż internet nie działa, gdyż przy podłączonym routerze do komputera przez kabel ethernet połączenie lokalne nie uzyskuje bramy domyślnej ( IP ustawione na automatyczne; Ipconfig /all nie pokazuje również bramy domyślnej ). I chyba dlatego to połączenie nie odbiera pakietów ( przesyła je tylko ).
W związku z tym prosze o podpowiedź, co zrobić aby połączenie lokalne pobierało brame domyślna i pakiety.
P.S. -Gdy włączam kompa, a router mam podłączony kablem ethernet to system się muli,
- internet poprzez kabel USB chodzi gładko.
-
- Stały użytkownik forum
Miałem podobny problem tylko, że w komputerze stacjonarnym. Winny okazał się slot PCI w którym była osadzona karta sieciowa. Przełożenie karty do innego pomogło. Gdy karta była w uszkodzonym slocie i połączona z modemem, nie mogłem uruchomić systemu bądź system strasznie mulił. Podłączenie modemu tuż po uruchomieniu systemu nic nie dawało - brak IP, urządzenie niedostępne itd. W innym slocie wszystko działa jak należy. Najlepiej sprawdź komunikację LAN Twojego laptopa z innym urządzeniem tak aby wykluczyć/potwierdzić wadliwość karty sieciowej. 

-
- Stały użytkownik forum
Ale zaraz zaraz ten komputer nie ma zamontowanej karty sieciowej na karcie rozszerzeń w slocie PCI.
Nie wiem jak to jest, ale myślałem, że ona już jest standardowo montowana w płycie głównej kompa, skoro router pokazuje, że ethernet jest dobrze podłączony.
Oto co pokazuje everest:
Nie wiem jak to jest, ale myślałem, że ona już jest standardowo montowana w płycie głównej kompa, skoro router pokazuje, że ethernet jest dobrze podłączony.
Oto co pokazuje everest:
-
- Stały użytkownik forum
A czy do korzystania z internetu radiowego poprzez kabel ethernet potrzebna jest dodatkowa karta sieciowa PCI na karcie rozszerzeń ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie ma na płycie głównej (od kilku lat praktycznie wszystkie mają) to trzeba dokupić kartę sieciową kablową na PCI, koszt rzędu 20-30zł.Rudder pisze: czy do korzystania z internetu radiowego poprzez kabel ethernet potrzebna jest dodatkowa karta sieciowa PCI na karcie rozszerzeń
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A jak taka karta wygląda na płycie głównej ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest najczęściej gniazdo na kabel ethernet gdzieś w pobliżu gniazd USB (takie jak w routerze). Powinny być również zainstalowane sterowniki od tej konkretnej płyty głównej i karta powinna być widoczna w managerze urządzeń.Rudder pisze:A jak taka karta wygląda na płycie głównej ?
Zobacz 3 zdjęcie z gniazdami, nad niebieskimi USB obok gniazd audio http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=eC ... templete=2
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Widać tą karte sieciową.,
Teraz już wiem, że moge podłaczyć internet z routera przez kabel ethernet. Jednak nadal nie można sie połączyć z siecią ( przez ethernet ). Czyżby gniazdo ethernet było zepsute ( świeci sie cały czas pomarańczowa lampka, mówiąca o dobrym połączeniu z siecią ).
Teraz już wiem, że moge podłaczyć internet z routera przez kabel ethernet. Jednak nadal nie można sie połączyć z siecią ( przez ethernet ). Czyżby gniazdo ethernet było zepsute ( świeci sie cały czas pomarańczowa lampka, mówiąca o dobrym połączeniu z siecią ).
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy w menedżerze urządzeń widać jakąś kartę sieciową? Albo jakieś urządzenia z pytajnikiem czy krzyżykiem?Rudder pisze:Czyżby gniazdo ethernet było zepsute
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie. Nie ma.
Internet przez ethernet nadal nie działa - nie pobiora pakietów, nie ma bramy domyślnej.
Internet przez ethernet nadal nie działa - nie pobiora pakietów, nie ma bramy domyślnej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co nie ma? Pisz całymi zdaniami.Rudder pisze:Nie. Nie ma.
Jaka płyta główna jest w tym komputerze?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie mam wykrzykników / pytajników w menadżerze urządzeń.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co jest w zakładce "sieć".
Ten dell na pewno ma wbudowaną kartę i jeżeli jest zainstalowana powinna być widoczna w menedżerze urządzeń Windows. Może w BIOSie jest wyłączona albo coś.
Ten dell na pewno ma wbudowaną kartę i jeżeli jest zainstalowana powinna być widoczna w menedżerze urządzeń Windows. Może w BIOSie jest wyłączona albo coś.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tutaj jest ( http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?f=26&t=20181 ) taki sam problem jak mój, tylko że net działa mi przez usb.
Jeśli chodzi tobie o sieć z everestu to podałem.
Jeśli chodzi tobie o tej sieci z połączenia lokalnego to:
klient sieci M.N. - usługa rpc - lokalizator systemu windows
tcp/ip wszystko domyślnie
Później sprawdze w biosie.
Jeśli chodzi tobie o sieć z everestu to podałem.
Jeśli chodzi tobie o tej sieci z połączenia lokalnego to:
klient sieci M.N. - usługa rpc - lokalizator systemu windows
tcp/ip wszystko domyślnie
Później sprawdze w biosie.