Dylemat: Huawei E5 czy Huwaei E173 + router?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hasselhoff
Początkujący użytkownik forum

Dylemat: Huawei E5 czy Huwaei E173 + router?

Post autor: Hasselhoff »

Witam. Jestem w trakcie zmiany operatora internetu mobilnego, w przyszły piątek biorę sprzęt od Ery na próbę. Jeżeli net będzie hulał zadowalająco, stanę przed dylematem wymienionym w temacie:
Huawei E5 czy Huwaei E173 + router?

Z połączenia będę korzystał w domu, chcę je rozprowadzić na co najmniej 3 urządzenia. Odległości mogą być znaczne, parę grubych ścian po drodze. Czytałem opinie na temat raczej niedużego zasięgu huawei e5, dlatego chciałbym dowiedzieć się, czy nie lepszą opcją jest e173 + router, i ile taki router będzie mnie kosztować. Propozycje z konkretnymi modelami mile widziane ;)
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dylemat: Huawei E5 czy Huwaei E173 + router?

Post autor: pasza_sadyka »

Cześć.

Do tej pory korzystałem z duetu D100 i modemu E176, mam też od jakiegoś czasu E5. Powiem tak - jeśli przez większość czasu ma Ci to śmigać w domu to bierz modem i router, nie wiem na jaki się zdecydujesz ale router w przeciwieństwie do E5 ma dwie zalety - przynajmniej jedno złącze rj45 i stałe zasilanie plus lepszy zasięg wifi niż E5 którego jak dla mnie jedyną zaletą jest czas działania na baterii - 4h więc do samochodu idealny /kiedy chce z niego korzystać dwie osoby/, niestety o zasięgu E5 to prawda - jest słaby ale nie po to zostało to pudełeczko stworzone. Poza tym E5 ma ograniczenie ilości użytkowników do 5ciu w np. D100 można podpiąć 32 via wifi.
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

A swoją drogą jestem ciekaw czy zwykła ładowarka samochodowa z końcówką usb /np. do telefonów HTC/ obsłuży to pudełeczko. Jakoś nie mam odwagi sprawdzić. Ktokolwiek wie coś w tym temacie?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

pasza_sadyka pisze:A swoją drogą jestem ciekaw czy zwykła ładowarka samochodowa z końcówką usb /np. do telefonów HTC/ obsłuży to pudełeczko.
Do ładowania tego pudełka wymagane jest źródło prądu o napięciu 5V i wydajności prądowej min. 500 mA.
Można go ładować więc z portu USB komputera, huba USB czy z dowolnego innego odpowiednio wydajnego źródła napięcia 5V.
Więcej niż 500 mA E5 nie wciągnie - nawet potrafi przerwać ładowanie, gdy prowadzi się energochłonną transmisję danych.
ODPOWIEDZ