Orange Free - u mnie 2,3Mb/s u sąsiada 0,03Mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange Free - u mnie 2,3Mb/s u sąsiada 0,03Mb/s
Witajcie.
Sprawa wygląda tak...
Mamy prawie tą samą ofertę, tzn ja mam 7 GB do pobrania a sąsiad 3.
U mnie jak i u niego zasięg na full. Ja mam modem Any Data ADU-635WA podłączony przez USB a on Axess Tel MV410R podłączony kablem ethernet.
Mój wynik:
http://www.speedtest.net/result/1176963016.png
Jego wynik:
http://www.speedtest.net/result/1176972095.png
Jakieś pomysły? Obydwoje mamy prawie ten sam system operacyjny (ja Win 7 Ultimate on Win 7 Home )
Aha - to nie jest wina wykorzystanego limitu. Tak jest zawsze...
Sprawa wygląda tak...
Mamy prawie tą samą ofertę, tzn ja mam 7 GB do pobrania a sąsiad 3.
U mnie jak i u niego zasięg na full. Ja mam modem Any Data ADU-635WA podłączony przez USB a on Axess Tel MV410R podłączony kablem ethernet.
Mój wynik:
http://www.speedtest.net/result/1176963016.png
Jego wynik:
http://www.speedtest.net/result/1176972095.png
Jakieś pomysły? Obydwoje mamy prawie ten sam system operacyjny (ja Win 7 Ultimate on Win 7 Home )
Aha - to nie jest wina wykorzystanego limitu. Tak jest zawsze...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sadi, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Orange Free - u mnie 2,3Mb/s u sąsiada 0,03Mb/s
Te speedtesty to można o kant ...... Zauważ też że na jednym jest serwer Poznań a na drugim serwer Wrocław 

- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
onimusza666 przyjrzyj się dokładnie wynikom bo dokładnie widać na drugim że ma przekroczony limit 3GB i nie pisz takich głupot że niby coś o kant......takie nie dokładne
to one znowu się są żeby się pomylić o 2.00Mb/s.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Od kiedy ma umowę?Sadi pisze:Aha - to nie jest wina wykorzystanego limitu. Tak jest zawsze...
Skąd ta pewność?
-
- Stały użytkownik forum
Zawsze? Tzn. od kiedy? Bo wynik wskazuje jakby było to cięcie systemowe Orange. Niech kolega zadzwoni do BOK i upewni się czy faktycznie nie wykorzystał limitu. Być może wina leży po stronie operatora i nowy limit nie został odblokowany. Jeśli faktycznie z limitem jest wszystko ok. to proponuje sprawdzić modem sąsiada u siebie na komputerze i odwrotnie - Twój ADU u niego na komputerze. Sprawdzicie w ten sposób czy wina leży po stronie modemu czy komputera sąsiada. Jeżeli jego MV nie osiągnie podobnych wyników u Ciebie (oczywiście przy założeniu, że Twój ADU działa na jego komputerze sprawnie) to będzie to wskazywać na uszkodzenie modemu (ogólnie), jakieś błędy na karcie RUIM, wadliwy kabel LAN (sprawdź pozostałe porty), uszkodzenie karty sieciowej. Sąsiad niech też spróbuje się połączyć w inny sposób, np. po USB lub po Wifi jeżeli to możliwe.Tak jest zawsze...
-
- Stały użytkownik forum
Po czym to poznajesz? Z jakich danych to wynika? Gdzie mam patrzeć na swoje wyniki, żeby zobaczyć, czy mam limit przekroczony czy nie?witoj pisze:onimusza666 przyjrzyj się dokładnie wynikom bo dokładnie widać na drugim że ma przekroczony limit 3GB i nie pisz takich głupot że niby coś o kant......takie nie dokładne
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka
albo

-
- Stały użytkownik forum
Na Orange On-line albo na www.speedtest.net. Jeżeli uzyskasz transfery do 64 Kb/s D i do 32 Kb/s U to prawdopodobnie masz przekroczony limit. Chociaż nie jest to reguła. Pomiary za pomocą liczników ftp maja to do siebie, że nie raz przekłamują faktyczne możliwości łącza w danym czasie. Najlepiej zajrzeć na www.noc.gts.pl i tam pobrać jakiś plik w celu sprawdzenia wydajności łaczaGdzie mam patrzeć na swoje wyniki, żeby zobaczyć, czy mam limit przekroczony czy nie?

-
- Stały użytkownik forum
Pytałam Witoj, bo cóś bardzo autorytatywnie stwierdził, że "dokładnie" to, "dokładnie" tamto...
A to nieprawda, że widać dokładnie
U mnie transfer jest z reguły kiepski, nie ściągam filmów itp, więc i limit trudno mi przekroczyć, ale ucieszyłam się, że ktoś zobaczył w wynikach testu coś więcej, niż tam widać
A tu klops
Zobaczył tylko to, co chciał zobaczyć...
To co piszesz, Centrix, to już wiem, dzięki
A to nieprawda, że widać dokładnie

U mnie transfer jest z reguły kiepski, nie ściągam filmów itp, więc i limit trudno mi przekroczyć, ale ucieszyłam się, że ktoś zobaczył w wynikach testu coś więcej, niż tam widać

To co piszesz, Centrix, to już wiem, dzięki

modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
albo

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przełóżcie karty RUIM i będzie wiadomo.
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nalewka przez ponad rok po przekroczeniu limitu mam "dokładnie" identyczne wyniki up i down .
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To może problem w systemie i nie zdejmuje limitu? Lepiej zadzwonić do BOKu.
-
- Użytkownik forum
Bo jest tak od dobrych kilku miesięcy.Jo_gurt pisze:Skąd ta pewność?
2 miesiące było ok, później net osiąga takie prędkości. U mnie nawet po przekroczeniu limitu jakoś szybciej to pracowało... U niego zanim się strona otworzy można iść do kibelka (na to drugie), zrobić kawę i moooże strona się załaduje.
To akurat wielkiego znaczenia nie ma. Tak czy siak różnica jest zawsze koło 2Mbonimusza666 pisze:Zauważ też że na jednym jest serwer Poznań a na drugim serwer Wrocław
Umowę ma jakoś od września.Jo_gurt pisze:Od kiedy ma umowę?
Problem też w tym, że nie ma kabla USB... Modem nie jest z pierwszej ręki, tak samo z umową, z tego co wiem to była na początku na kogoś innego.centrix23 pisze:Sąsiad niech też spróbuje się połączyć w inny sposób, np. po USB
Tak będzie trzeba zrobić.ja.michal pisze:Przełóżcie karty RUIM i będzie wiadomo.