Znalazłem nowy kompresor danych.
Moderator: Moderatorzy
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Znalazłem nowy kompresor danych.
Proszę o opinie na temat tego ,,kompresora danych' ja go testuję i jak na razie wypada dobrze.Link
http://fastun.com
Trzeba sie zarejestrować, do firefoxa jest specjalana wtyczka.
e50+iplus=180kb/s
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Znalazłem nowy kompresor danych.
Tu większość walczy zastanawia się jak wyłączyć kompresję danych w Orange więc nie spodziewaj się jakichś pozytywnych opinii o kompresji.norbert486 pisze:Proszę o opinie na temat tego ,,kompresora danych'
Nie pomagam na PW!
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Większość to za chyba za dużo powiedziane. Orange musiał by mieć powyżej 50% udziału w mobilnym internecie i wszyscy musieli by wykazywać chęć wyłączenia kompresji a raczej tak nie jest.
e50+iplus=180kb/s
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko Orange wymusza kompresję i wielu osobom to przeszkadza (w tym mnie). Ty chcesz dobrowolnie jej używać u innych operatorów, wiele nie zaoszczędzisz ale to Twoje łącze.norbert486 pisze:Większość to za chyba za dużo powiedziane
Nie pomagam na PW!
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Rozwiń temat ..wiele nie zaoszczędzisz'. Cały czas myślę że kompresja ma sens ale mogę się mylić.
e50+iplus=180kb/s
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W dzisiejszych czasach nie ma sensu, no chyba że korzystasz z kiepskiego EDGE albo z GPRS.norbert486 pisze:Cały czas myślę że kompresja ma sens ale mogę się mylić.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Zarejestrowałem się, nie zainstalowałem tego dodatku do FF. Wpisałem adres:port login/hasło w proxomitron'ie.norbert486 pisze:Proszę o opinie na temat tego ,,kompresora danych' ja go testuję i jak na razie wypada dobrze.Link
Opcje konfiguracji stratnej kompresji grafiki dostępne na fastun.com wskazują na to że jest to proxy kompresujące ziproxy.
Działa szybko, poprawia nawet bezstratną kompresję gzip o kilka procent.
W sumie to jest niezły pomysł na biznes.
Niestety bez aktywacji "Premium mode" nie jest obsługiwany protokół HTTPS, tylko HTTP
oraz ujawniany jest nasz adres IP w nagłówku http X-Forwarded-For (brak anonimowości).
Poniżej widać informacje o dodatkowych ograniczeniach fastun.com:

- Xero
- Stały użytkownik forum
Na zawsze by działało ?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Tryb normalny działa zawsze (ma limit 100 MB na dzień). Tylko tryb premiowany ma ograniczenia czasowe (za ile zapłacisz za tyle go masz).Xero pisze:Na zawsze by działało ?
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Może ktoś zrobił jakieś testy tzn. stopień kompresji na danej stronie itd..
e50+iplus=180kb/s
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Fastun jest oparty na ziproxy więc zobacz wyniki testu ziproxy na stronie:norbert486 pisze:Może ktoś zrobił jakieś testy tzn. stopień kompresji na danej stronie itd..
Using Ziproxy to block ads and save bandwidth _ Mudy's Blog
Gdyby ktoś nie wierzył że fastun to "zerżnięty" ziproxy to mam na to prosty dowód. Otóż ziproxy usuwa z zapytań przeglądarki nagłówek http o nazwie X-Ziproxy-Flags więc dodałem ten nagłówek za pomocą Modify Headers w Firefox i okazało się że serwer docelowy nie otrzymał tego nagłówka tylko gdy używałem proxy fastun.com.
Ostatnio zmieniony 2011-03-05, 17:24 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
- norbert486
- Stały użytkownik forum
W statystykach pokazuje mi często stopień kompresji jako zero, a chodzę po normalnych stronach więc coś musi zaoszczędzić.
[ Dodano: 2011-03-05, 16:35 ]
Ciekawe co lepsze fastun czy opera turbo.? Może ktoś się wypowie.
[ Dodano: 2011-03-05, 16:35 ]
Ciekawe co lepsze fastun czy opera turbo.? Może ktoś się wypowie.
e50+iplus=180kb/s
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Opera Turbo obsługuje tzw. persistent connections czyli wykorzystanie tego samego połączenia TCP do wysyłania i odbierania kolejnych danych. Natomiast Ziproxy tego nie obsługuje więc połączenie TCP jest zamykane po pobraniu każdego pojedynczego elementu strony. Czas otwarcia jednego połączenia TCP niby nie jest duży ale w przypadku pobierania dużej ilości elementów graficznych te opóźnienia sumują się i można wtedy zauważyć różnicę szybkości (płynności) między Operą Turbo a Ziproxy.norbert486 pisze:Ciekawe co lepsze fastun czy opera turbo.?