Sierra 888 i ZTE MF100 - jak sprawdzić czy mają simlocki ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
python
Specjalista bezprzewodowy-junior

Sierra 888 i ZTE MF100 - jak sprawdzić czy mają simlocki ?

Post autor: python »

Witam,
próbowałem na czuja sprawdzić samemu ale bez powodzenia...mam problem z dwoma modemami, Sierra 888 Compass i ZTE MF100. Oba z O2... licho wie czy angielskiego czy niemieckiego, Sierra chyba angielska a MF100 niemiecka bo w takich językach domyślnie się zaczęły instalować. Po uruchomieniu programu który w nich był pokazuje się informacja, że jest niewłaściwa karta sim, pojawia się nawet okienko do wprowadzenia kodu odblokowującego, nie pamiętam czy w obu przypadkach ale było coś takiego- MEP zablokowany, i poniżej - proszę podać kod specjalny. Tak wyglądało u Sierry, co było przy MF100 nie pamiętam, ale coś podobnego raczej. Otóż chodzi mi o to, że poczytałem trochę na forum i widzę, że często to nie simlock stanowi barierę do zadziałania modemu z inną kartą, a ustawienia w oprogramowaniu. Co powinienem zrobić żeby przekonać się czy te modemy mają simlocki i jak to zrobić bezpiecznie żeby im nie zaszkodzić ? Próbowałem z pomocą programu pobranego z forum top netinfo ale albo coś źle robię albo coś jest nie tak. Może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć co zrobić ?
Ostatnio zmieniony 2011-03-03, 14:49 przez python, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sierra 888 i ZTE MF100 - jak sprawdzić czy mają simlocki ?

Post autor: key »

python pisze:Może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć co zrobić ?
Odinstalowac oryginalne oprogramowanie, wlozyc nieoryginalna karte z wylaczonym PIN, uruchomic <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
python

OK...a jak odinstalować oryginalne oprogramowanie ? Tzn z komputera czy z modemu coś odinstalować ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Z komputera, odinstaluj dashboard.
Awatar użytkownika
python

A co to jest tryb RAS - w opisie działania i ustawień TOP NETINFO jest coś takiego i nie wiem czy tym mam się kierować czy czymś innym .
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Remote access service - nie jest Ci potrzebny.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
python

Ustawiłem różne różności według instrukcji, RAS też tam był uwzględniony więc poustawiałem wg instrukcji również... mże nie musiałem ale nie było innej alternatywy. Nie wiem jak to zmienić bo pola są szare i nie da się ich kliknąć. Ogólnie pojawił się poziom sygnału, przy próbie połączenia wywala błąd... co jest do licha ? Jest jakaś prosta instrukcja dla niedorajdów modemowych ???
Na razie próbuję z Sierra 888 Compass, muszę też spróbować z ZTEMF100. Nie wiem jak to poustawiać psia kość, nie bardzo to wynika z opisu w programie .

Teraz łączę się przez telefon Nokia E66 i TOP NETINFO pokazuje wszystko bez niczego, nic nie ustawiałem w nim na ten telefon tylko połączyłem się jak zwykle przez Nokia PC Suite... a tu wszystko pokazuje ten program który zostawiłem pomyłkowo włączony. Ale interesuje mnie sprawdzenie i uruchomienie modemów. Co robię źle ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

python pisze:Co powinienem zrobić żeby przekonać się czy te modemy mają simlocki i jak to zrobić bezpiecznie żeby im nie zaszkodzić ?
Pobierz program PuTTY.
Zaimportuj do rejestru windows ustawienia dla PuTTY.

Uruchom PuTTY, kliknij numer portu COM modemu.

Wpisz polecenia:
AT+CLCK="PS",2
AT+CLCK="PN",2
Jeśli w odpowiedzi będzie zero:
+CLCK: 0
to znaczy że modem nie ma simlocka.

Następnie możesz sprawdzić czy modem połączy się w transmisji pakietowej.
Wpisz polecenia: (zamiast internet wpisz nazwę APNu właściwą dla operatora używanej sieci)
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
AT+CGACT=1,1
Jeśli po wykonaniu CGACT pojawi się OK to znaczy że modem ma dostęp do internetu w danej sieci.
Jeśli zaś pojawi się ERROR wtedy wpisz polecenie AT+CEER i podaj jego wynik na forum.

Na koniec pracy wpisz polecenie AT+CGACT=0,1
Ostatnio zmieniony 2011-03-10, 14:22 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
python

OK, tylko gdzie konkretnie wpisać te polecenia ? Które punkty menu i okna dokładnie ? nie wiem jaka jest właściwa nazwa APNu dla Orange i gdzie wpisać te polecenia dotyczące sprawdzenia transmisji pakietowej... co ma mi dać polecenie które wpisałeś jako - na koniec pracy ? Bo już nie napisałeś do czego służy. I jeszcze mam pytanie... jak pozbędę się tych wpisów w rejestrze które zostały wrzucone z ustawień Putty ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:OK, tylko gdzie konkretnie wpisać te polecenia ? Które punkty menu i okna dokładnie ?
Po uruchomieniu PuTTY widoczna jest od razu lista sesji połączeń.
Jeśli wcześniej zaimportujesz ustawienia PuTTY które podałem
to na liście nazw sesji połączeń będą widoczne kolejne numery portów COM01 .. COM99.
Kliknij podwójnie na wybrany numer portu COM aby uruchomić sesję terminala na wybranym porcie.
python pisze:nie wiem jaka jest właściwa nazwa APNu dla Orange
APN dla Orange to internet
python pisze:gdzie wpisać te polecenia dotyczące sprawdzenia transmisji pakietowej...
Po otwarciu sesji terminala widoczne będzie duże okno, tam wpisujesz polecenie, możesz je nawet wkleić i nacisnąć Enter. Kliknij prawym klawiszem myszy gdziekolwiek w oknie terminala aby wkleić tam tekst ze schowka.
python pisze:co ma mi dać polecenie które wpisałeś jako - na koniec pracy ? Bo już nie napisałeś do czego służy.
To polecenie służy do eleganckiego rozłączenia.
python pisze:jak pozbędę się tych wpisów w rejestrze które zostały wrzucone z ustawień Putty ?
Szkoda pozbywać się tak pożytecznych wpisów :] ale jeśli chcesz to pobierz jeszcze raz archiwum sesje_putty_com1_com99.zip - dodałem w nim plik usuniecie_sesji_com01_com99.reg
Ostatnio zmieniony 2011-03-10, 14:25 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
python

Postąpiłem wg wskazówek. Odpaliłem program, ustawione w rejestrze dla Putty, oczywiście pojawiła się lista COM1-COM25, jedynie dla COM1 otwiera się okno...ale nie mogę w nim nic wpisać. Nie wiem dlaczego. Mruga niebieski kursor i nie można nic wpisać z klawiatury ani skopiować i wkleić. Coś zmienić w ustawieniach programu muszę ?

Pisałeś wcześniej, że mam wpisać właściwa nazwę APN zamiast "internet"... a ostatnio napisałeś że dla Orange nazwa APN to "internet"... nie rozumiem tego. Czy należy wpisać samo słowo internet czy cały ten ciąg który podałeś ? - AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
AT+CGACT=1,1

jak już pisałem, nie mogę nic wpisać, klikałem na sto różnych sposobów starając się cokolwiek wpisać. Rozumiem, że jeśli wreszcie uda mi się wpisywać coś w oknie, to te wszystkie polecenia które podałeś wpisuję w nim właśnie ? A gdzie wpisać ustawienia APN ?... nie podałeś.

czyli po skończeniu pracy z Putty trzeba się rozłączyć bo coś może przeszkadzać w działaniu programów czy połączeń modemowych ?

Szkoda pozbywać się tak pożytecznych wpisów piszesz... a do czego są potrzebne/pożyteczne ?

I tak jeszcze przy okazji... jak sprawdzić w którym porcie siedzi modem ? Zauważyłem, że wyświetla się kilka takich samych nazw z różnymi portami i nie wiem który jest właściwy. Sprawa dotyczy programu top netinfo.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:jedynie dla COM1 otwiera się okno...ale nie mogę w nim nic wpisać. Nie wiem dlaczego. Mruga niebieski kursor i nie można nic wpisać z klawiatury ani skopiować i wkleić. Coś zmienić w ustawieniach programu muszę ?
W twoim przypadku na pewno nie będą to porty COM1 ani COM2. Sprawdź w menedzerze urządzeń windows jakie numery portów COM masz zainstalowane. Modem może udostępniać kilka portów COM ale mogą być one aktualnie otwarte przez inny program i dlatego PuTTY nie może otworzyć takiego portu - jednocześnie z tym innym programem. Sprawdź który to program blokuje porty, uruchom ProcesExplorer, naciśnij Ctrl F i wpisz słowo serial
Jeśli na liście znalezionych procesów będzie coś (za wyjątkiem KERNEL) to możesz wyłączyć ten proces/program. Może będzie to Nokia PC Suite albo TopNetInfo albo inny manadżer połączeń.
python pisze:Pisałeś wcześniej, że mam wpisać właściwa nazwę APN zamiast "internet"... a ostatnio napisałeś że dla Orange nazwa APN to "internet"... nie rozumiem tego.
Napisałem tak, bo nie wiedziałem jakiej sieci masz zamiar używać więc napisałem bardziej ogólnie (uniwersalnie). W twoim przypadku to są poprawne polecenia:
AT+CGACT=1,1
python pisze:jak już pisałem, nie mogę nic wpisać, klikałem na sto różnych sposobów starając się cokolwiek wpisać.
Porty mogą być zablokowane przez inny program który otworzył je wcześniej niż Ty tego próbowałeś w PuTTY.
python pisze:A gdzie wpisać ustawienia APN ?... nie podałeś.
Za pomocą komendy +CGDCONT którą Ci podałem.
python pisze:czyli po skończeniu pracy z Putty trzeba się rozłączyć bo coś może przeszkadzać w działaniu programów czy połączeń modemowych ?
Nie jest to konieczne bo każdy "rozsądny" menedżer połączeń powinien sobie z tym poradzić.
python pisze:Szkoda pozbywać się tak pożytecznych wpisów piszesz... a do czego są potrzebne/pożyteczne ?
Do PuTTY tylko, są pożyteczne.
python pisze:I tak jeszcze przy okazji... jak sprawdzić w którym porcie siedzi modem ? Zauważyłem, że wyświetla się kilka takich samych nazw z różnymi portami i nie wiem który jest właściwy. Sprawa dotyczy programu top netinfo.
Za pomocą PuTTY możesz sprawdzić na którym porcie COM siedzi modem. Otwierasz kolejno każdy port, poczynając od COM3, i wpisujesz polecenie AT+GMM albo alternatywnie AT+CGMM
Awatar użytkownika
python

Bardzo Ci dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość... rzadko się zdarza żeby tak się działo jak gdzieś o coś pytam na forach. To takie... nie polskie :)

jesli nie jest uruchomiony Tpo Netinfo czy Nokia PC Suite to też może bruździć i muszę to wszystko odinstalować ? TopNetinfo nie muszę chyba bo nie instaluje się go, Nokia PC Siute muszę odinstalować czy tylko nie uruchamiać ? Nie był uruchomiony jak ostatnio próbowałem z Puttym.

Sorry, ale w dalszym ciągu nie rozumiem gdzie mam wpisać AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
AT+CGACT=1,1
oraz gdzie wpisać komendę dotyczącą APN +CGDCONT.

Pisałem już że jestem totalnym analfabetą modemowym i wszystko to jest dla mnie nowe i ... dziwne :) Ale lubię coś zrobić samemu, więc brnę dalej.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:Nokia PC Siute muszę odinstalować czy tylko nie uruchamiać ?
W przypadku każdego z tych programów wystarczy że nie bedą one uruchomione, nie trzeba ich odinstalowywać. Nacisnij jednocześnie dwa klawisze: logoWindows R wpisz msconfig.exe
Przejdź do zakładki Uruchamianie i usuń zaznaczenia przy programach które używają modem. Uruchom ponownie system windows.
python pisze:Nie był uruchomiony jak ostatnio próbowałem z Puttym.
A co pokazał ProcessExplorer po wyszukiwaniu serial ?
python pisze:Sorry, ale w dalszym ciągu nie rozumiem gdzie mam wpisać AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
AT+CGACT=1,1
oraz gdzie wpisać komendę dotyczącą APN +CGDCONT.
Polecenie składające się z komendy +CGDCONT oraz jej parametrów (kolejno: CID, Protokół, APN) wygląda w twoim przypadku dokładnie tak:
Wpisać je można w oknie terminala. Okno terminala już raz przynajmniej widziałeś - po otwarciu portu COM1 w PuTTY, tyle że nie widać było wpisywanych tam liter ponieważ do portu COM1 nie było podłączone żadne urządzenie. W normalnym przypadku widoczne są w tym oknie wpisywane znaki i widać odpowiedzi z modemu. Tylko w pewnych "złośliwych" sytuacjach trzeba najpierw wpisać polecenie ATE1 aby były widoczne wpisywane znaki.
Awatar użytkownika
python

msconfig.exe - wyłączyłem wszystkie okienka... w skrajnej rozpaczy

ProcessExplorer w serial nie pokazał nic.

W dalszym ciągu nic nie mogę wpisać w oknie dialogowym po wybraniu portu COM1-25 w Putty... łapie mnie nerwica :zdziwko: W każdym przypadku po wybraniu dwuklikiem portu (poza COM1 gdzie otwiera się okno terminala ale nie można nic wpisać) pojawia się komunikat w małym okienku (nie w oknie terminala) -
Putty error
Unable to open connection to COM2 ... do COM25
Unable to open serial port
Ostatnio zmieniony 2011-03-05, 14:38 przez python, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:msconfig.exe - wyłączyłem wszystkie okienka... w skrajnej rozpaczy
Później pozaznaczaj je z powrotem.
python pisze:ProcessExplorer w serial nie pokazał nic.
To dobrze.
python pisze:pojawia się komunikat -
Putty error
Unable to open connection to COM2 ... do COM25
Unable to open serial port
To może oznaczać że wybrany port jest już w użyciu przez inny proces. I tak kółko się zamyka, masło maślane... Na razie nie mam pomysłów jak tą zagadkę rozwiązać :(
Awatar użytkownika
python

To mnie załamałeś :cry: ... skoro pomimo zastosowania z Twojej strony zaawansowanej magii modemowo-pc'towej nie ma rezultatu, to sam mogę tylko młotkiem z niemałą satysfakcją się z tym uporać. :roll:

Zaznaczyć z powrotem... już nie pamiętam które były zaznaczone :). czy to bardzo ważne jeśli coś pominę albo dodam więcej niż było ?

Jesli port w użyciu przez inny program, to może to być firewall chociażby ? Bo np antywirus mi się nie odpalił po zmianach ale na pasku widzę że firewall wciąż działa. Druga sprawa... czy programy szpiegujące, przejmujące kompa itp mogą coś takiego powodować z portami ? Bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że komp jest zaatakowany pomimo że programy zabezpieczające nie ostrzegały. Nie bardzo mi się podoba rola bota. też muszę jakoś to sprawdzić, na razie nie wiem jak.

Czy w związku z portami , to wina jest tylko kompa czy coś w modemie może wymaga zmian ? Oprogramowanie ze strony producenta pobrałem ostatnie. Nie wiem czy to tylko trzeba zrobić czy coś jeszcze w oprogramowaniu jakimkolwiek zmienić - w modemie albo w kompie ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:Zaznaczyć z powrotem... już nie pamiętam które były zaznaczone :) . czy to bardzo ważne jeśli coś pominę albo dodam więcej niż było ?
Ważne, ale jeśli system XP był instalowany nie dawniej jak rok temu to zaryzykuję że możesz zaznaczyć wszystko.
python pisze:Jesli port w użyciu przez inny program, to może to być firewall chociażby ?
Nie, firewall działa na zupełnie innym poziomie, bardziej abstrakcyjnym niż porty sprzętowe w komputerze.
python pisze:Druga sprawa... czy programy szpiegujące, przejmujące kompa itp mogą coś takiego powodować z portami ? Bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że komp jest zaatakowany pomimo że programy zabezpieczające nie ostrzegały. Nie bardzo mi się podoba rola bota. też muszę jakoś to sprawdzić, na razie nie wiem jak.
Złośliwe programy nie są zainteresowane portami szeregowymi (COM) tylko portami TCP lub UDP.
python pisze:Czy w związku z portami , to wina jest tylko kompa czy coś w modemie może wymaga zmian ? Oprogramowanie ze strony producenta pobrałem ostatnie. Nie wiem czy to tylko trzeba zrobić czy coś jeszcze w oprogramowaniu jakimkolwiek zmienić - w modemie albo w kompie ?
Mam pomysł:) Pobierz darmowy program z microsoft'u: PortMon.
Uruchom go, wejdź w Capture -> Ports, wtedy rozwinie się lista portów COM do których mógł podłączyć się PortMon.
Obrazek
Jest to ważna informacja ponieważ podczas uruchamiania PortMon próbuje podłączyć się do wszystkich portów w systemie więc jeśli przy jakimś porcie brak "ptaszka" to znaczy że port ten był używany przez jakiś inny proces w systemie - podczas uruchamiania PortMon'a.

Teraz powiedz ile portów było na liście i które z nich pozostały niezaznaczone.
Najlepiej naciśnij PrintScreen, potem uruchom XnView, z menu File ->Import Clipboard, Filter -> ImageShack. Zdjęcie zostanie automatycznie wysłane do imageshacka a w Firefox'ie zobaczysz jego podgląd, skopiuj mi adres tej strony.

--------------
Edit: poprawiłem link do XnView Full
Ostatnio zmieniony 2011-03-10, 14:36 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
python

Uruchomiłem program... Portmon Not Connected oczywiście nie ma mowy o wyświetleniu czegokolwiek bo nie działa.

mam myśli samobójcze :(

Może jednak coś jest nie tak. Programy złośliwe odpadają jak sądzisz, w modemie nic nie trzeba zmieniać... to może z systemem jest coś do bani ? Niedawno zacząłem reinstalkę żeby zainstalować brakujące pliki bo podejrzewałem że czegoś brakuje , były jakieś problemy i jakieś plansze pokazywały się że czegoś nie ma ... już nie pamiętam o co chodziło. W każdym razie wrzuciłem płytę, wszystko było ok do momentu kiedy wyskoczył błąd instalacji z jakiegoś powodu i tak się skończyło, że nie skończyła się wcale a zaczęło niby działać już bez problemów. tyle że teraz jak uruchamiam kompa to pokazuje się DOSowa plansza z możliwością wyboru istniejącego systemu lub instalacji XP. Nie wiem jak się tego pozbyć, nie przeszkadzało mi to jak do teraz ale może coś z tym jest właśnie i powoduje problemy ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:Uruchomiłem program... Portmon Not Connected oczywiście nie ma mowy o wyświetleniu czegokolwiek bo nie działa.
Zapomniałem napisać że po uruchomieniu PortMon wybierz w jego menu "Computer" -> "Connect local" i to potrwa nawet minutę (co łatwo też pomylić z zawieszeniem programu).
Awatar użytkownika
python

Właśnie miałem napisać że doszedłem do tego i jest ok, widać to co ma być widać. natomiast XnView mam po polsku i po wejściu w Plik nie ma opcji ->Import Clipboard, Filter -> ImageShack ... czyli importuj pulpit itd. Nie widzę żadnych opcji związanych z ImageShack.

Ale w oknie Portmon pokazuje się lista :

V COM1: Serial0
COM7: BthModem1
COM27: BthModem0
COM14: USBSER000
COM15: USBSER001

Jak widać tylko przy pierwszym jest ptaszek.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

python pisze:po wejściu w Plik nie ma opcji
Ctrl+Shift+V wklei schowek jako nowy obraz

A dodatkowa instalacja filtru ImageShack z tej lokalizacji http://www.xnview.com/en/addons.html udostępni opcję eksportu do imageshack
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:V COM1: Serial0
COM7: BthModem1
COM27: BthModem0
COM14: USBSER000
COM15: USBSER001

Jak widać tylko przy pierwszym jest ptaszek.
BthModem to są porty od modemu Bluetooth - pewnie od Nokii E66. Pozostają więc zaledwie dwa zainstalowane porty COM14, COM15. Hmm.
Gdy uruchamiałeś PortMon to który modem był podłączony do USB - Sierra czy ZTE?
wojteks pisze:A dodatkowa instalacja filtru ImageShack z tej lokalizacji
O właśnie:) Ten dodatek jest też w instalce XnView Full a ja namieszałem podając link do iinstalki XnView Standard.
Awatar użytkownika
python

W gniazdach USB miałem w tym czasie - dongel bluetooth który siedzi cały czas ale mogę go wyjąć bo tylko do przesyłania zdjęć z telefonu do kompa służy, w drugim telefon Nokia E66 bo jakoś muszę z netem się łączyć żeby móc tu pisać, no i ostatnie urządzenie to takie urządzonko do łączenia się z bezprzewodową klawiaturą i myszą.

Prawdę mówiąc to ściągnąłem ten dodatek do XnView ale i tak nie mam tej możliwości. Rozpakowałem go w folderze gdzie jest zainstalowany program. Bez kłopotu mogę zrobić zrzuty ekranu ale nie mam mozliwości wysłania ich za pomocą opisanej metody.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

python pisze: Rozpakowałem go w folderze gdzie jest zainstalowany program
To trzeba te 4 pliki do katalogu AddOn skopiować i zrestartować XnView.

Ten obrazek masz dać jak podłączysz ten wątpliwy modem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
python

Dla pewności zrestartowałem komputer, po tym uruchomiłem wszystko i ... Portmon pokazuje tylko porty 1,14,15 a tych dwóch pozostałych 7 i 27 już nie , nic nie zmieniałem. Nie rozumiem.

Już jest ok.

http://img845.imageshack.us/i/zrzutekranu1.png/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

python pisze:Już jest ok.
Mogłeś tylko to okienko wyciąć z całego pulpitu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:Portmon pokazuje tylko porty 1,14,15 a tych dwóch pozostałych 7 i 27 już nie , nic nie zmieniałem. Nie rozumiem.
Może adapter Bluetooth był wyjęty.
Podłącz w to miejsce Sierre albo ZTE.
Awatar użytkownika
python

Nie, nic nie ruszałem. Coś się chrzani ze sterami chyba. Jak zrestartowałem kompa ponownie to pojawił się komunikat taki http://img814.imageshack.us/i/zrzutekranu2l.png/ i nie mogłem połączyć telefonu. Wyjąłem kabelek z gniazda USB i włożyłem do innego- było ok, włożyłem ponownie do tego w którym było pierwotnie i zadziałało. Czarna magia. W takim razie włożę Sierrę w to miejsce i Portmon/XnView.

Mogłeś tylko to okienko wyciąć z całego pulpitu.

Chętnie bym wyciął samo okienko, ale nie ma tam żadnych narzędzi chyba... nie widziałem.

O, już wiem. W XnView mozna to zrobić... fajna sprawa. Wystarczyło pokombinować. Wielkie dzięki za uwagę.

To po włożeniu Sierry jest taki efekt http://img695.imageshack.us/i/zrzutekranu1n.png/ przy czym włożyłem ją w miejsce gdzie był E66 a ją podłączyłem gdzie indziej.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

python pisze:To po włożeniu Sierry jest taki efekt
Ok :) W PortMon, na liście portów spróbuj samemu pozaznaczać te porty 38, 39, 30, 41. Dzięki temu będziesz wiedział że w PuTTY możesz otwierać te porty dla których uda się wykonać to zaznaczenie.

Pobierz nowe ustawienia dla PuTTY sesje_putty_com1_com99.zip i scal je z rejestrem windows.

Uruchom PuTTY, otwórz sesję terminala z pierwszym portem który udało Ci się zaznaczyć w PortMon (może 38?) i wydaj polecenie:
AT+CLCK="PS",2
AT+CLCK="PN",2
Jeśli w odpowiedzi będzie zero:
+CLCK: 0
to znaczy że modem nie ma simlocka.
Ostatnio zmieniony 2011-03-10, 14:28 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ