Router tp-link z siecią LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router tp-link z siecią LAN
Nie mam neta na kompie,ale może pokolei.Mam internet z sieci kablowej Vectra-modem.Do modemu jest podłączony router tp-link tl-wr340g
http://www.atel.com.pl/doc/06256i_v_1_2_www.pdf
.Z routera kabelkami puszczam neta na 3 kompy czyli siecią lan.I do tego momentu nie ma problemu.Dopiero jak 1 pc odłączam i podłąćzam inny pc.Stawiałem windę koledze i potrzebuję internet do niego podłączyć i z tym jest problem.Nie jest to wina komputera ,bo jak podłączę tego kompa bezpośrednio pod modem(pomijając router) to jest internet.Jednak pod routerem nijak nie da się połączć z internetem.
Mam dostęp do wszystkich ustawień routera.
Jescze raz 2 pc bez problemu łączą się z internetem ,a 3 nie umie.
Próbowałem wpisywać ręcznie adresy,bramy,dns oraz na autokonfigurację adresu ip i dns.
W tych 2 których wszystko działa, jest we właściwościach protokołu internetowego TCP/IP (w połączeniach sieciowych) zaznaczone /uzyskaj adres ip automatycznie/ i użyj następujących serwerów DNS:
-w 1 pc:156.154.70.25/ /156.154.71.25 (preferowany i alternatywny0
-w 2 pc:82.139.8.7 / /88.154.63.9
Ustawiły się "same" w momencie konfiguracji przy użyciu cd od routera.
No a jaki ma być dns w 3 pc ?
W tych 2 pc działających mam te same:
adres ip-192.168.102 i odpowiednio 101 na drugim pc
brama domyślna :
192.168.1.1 i taki sam serwer dhcp
http://www.atel.com.pl/doc/06256i_v_1_2_www.pdf
.Z routera kabelkami puszczam neta na 3 kompy czyli siecią lan.I do tego momentu nie ma problemu.Dopiero jak 1 pc odłączam i podłąćzam inny pc.Stawiałem windę koledze i potrzebuję internet do niego podłączyć i z tym jest problem.Nie jest to wina komputera ,bo jak podłączę tego kompa bezpośrednio pod modem(pomijając router) to jest internet.Jednak pod routerem nijak nie da się połączć z internetem.
Mam dostęp do wszystkich ustawień routera.
Jescze raz 2 pc bez problemu łączą się z internetem ,a 3 nie umie.
Próbowałem wpisywać ręcznie adresy,bramy,dns oraz na autokonfigurację adresu ip i dns.
W tych 2 których wszystko działa, jest we właściwościach protokołu internetowego TCP/IP (w połączeniach sieciowych) zaznaczone /uzyskaj adres ip automatycznie/ i użyj następujących serwerów DNS:
-w 1 pc:156.154.70.25/ /156.154.71.25 (preferowany i alternatywny0
-w 2 pc:82.139.8.7 / /88.154.63.9
Ustawiły się "same" w momencie konfiguracji przy użyciu cd od routera.
No a jaki ma być dns w 3 pc ?
W tych 2 pc działających mam te same:
adres ip-192.168.102 i odpowiednio 101 na drugim pc
brama domyślna :
192.168.1.1 i taki sam serwer dhcp
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router tp-link z siecią LAN
No to w tym trzecim ustaw tak samo tylko IP daj 192.168.1.99 a płytkę od routera wyrzuć do kosza bo ona tylko miesza.stahurski pisze:W tych 2 pc działających mam te same:
Nie pomagam na PW!
-
Już nic nie wiem,użyłem zewnętrznej karty sieciowej ,takiej wpinanej pod usb,ale ona nie działa .Próbowałem na 2 komp.,.Komunikat o ograniczonej lub braku łączności,czyli połączenie działa ,ale tylko w jedną stronę,wysyłane są pakiety,ale ani jeden pakiet odebrany-wadliwa karta sieciowa?
W drugiej metodzie jest komunikat kabel sieciowy odłączony,przy karcie sieciowej wbudowanej w płytę główną,ale jeśli podepnę sie pod modem bezpośrednio to sieć działa,strony www także.
Może coś z tych narzędzi skorzystać:
W drugiej metodzie jest komunikat kabel sieciowy odłączony,przy karcie sieciowej wbudowanej w płytę główną,ale jeśli podepnę sie pod modem bezpośrednio to sieć działa,strony www także.
Może coś z tych narzędzi skorzystać:
Kod: Zaznacz cały
http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/1100,2,Rozwiązywanie_problemów_z_łącznością.aspx
Ostatnio zmieniony 2011-03-06, 19:23 przez stahurski, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to nie wiem, dziwna sprawa że z modemem działa a przez router nie, może kabel uszkodzony częściowo? Czy możesz zamienić kabel na inny?
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet bezpośrednio z modemu i drugi raz to samo jak jesteś do routera podłączony.
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet bezpośrednio z modemu i drugi raz to samo jak jesteś do routera podłączony.
Nie pomagam na PW!
-
Skorzystałem z narzędzia windowsowego
start/pomoc i obsługa techniczna/użyj narzędzi..../diagnostyka sieci/
i mam tak przy osobnej karcie sieciowej włożonej pod usb:

kiedy ją odłączę i podłączę ten sam kabel tylko pod kartę sieciową wbudowaną w płytę główną wszystko jest zakończone sukcesem,pełny internet.
start/pomoc i obsługa techniczna/użyj narzędzi..../diagnostyka sieci/
i mam tak przy osobnej karcie sieciowej włożonej pod usb:

kiedy ją odłączę i podłączę ten sam kabel tylko pod kartę sieciową wbudowaną w płytę główną wszystko jest zakończone sukcesem,pełny internet.
- wojteks
- *** Administrator ***
Karta na płycie głównej ma automatyczne otrzymywanie IP czy ręcznie ustawione parametry?stahurski pisze:kiedy ją odłączę i podłączę ten sam kabel tylko pod kartę sieciową wbudowaną w płytę główną wszystko jest zakończone sukcesem,
Nie pomagam na PW!
-
W jednym i drugim przypadku wszystko automatycznie (uzyskaj adres ip i dns automatycznie),ręcznie przydzielałem na różne sposoby i bez skutku.
- wojteks
- *** Administrator ***
To już nie wiem o co Ci chodzi, skoro na karcie wbudowanej wszystko działa to może karta USB jest uszkodzona?
Nie pomagam na PW!
-
Wygląda na to ,że ta zewn.karta sieciowa jest niesprawna ,tani badziew z allegro.Dzięki za pomoc.