nokia na modem z gniazden antenowym
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
nokia na modem z gniazden antenowym
Witam, który ze starszych modeli nokii ma gniazdo do anteny zewnętrznej i oczywiście bluetooth tak żebym mógł wykorzystać go jako modem, telefon będzie wyłącznie do łączenia się z siecią więc nie są potrzebne żadne wodotryski. Czasami spędzam weekend w takiej dziurze że moja nokia N82 bez anteny ma tylko dwie kreski zasięgu i przez to średni już komfort korzystania z sieci spada prawie do zera.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: nokia na modem z gniazden antenowym
Kup zamiast telefonu dowolny tani modem, np. Huawei E160 czy podobny.
Telefony ze epoki w której stosowało się złącza antenowe mają co najwyżej GPRS (np. Nokia 6310i - ma także Bluetooth).
Telefony ze epoki w której stosowało się złącza antenowe mają co najwyżej GPRS (np. Nokia 6310i - ma także Bluetooth).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak chcesz korzystać przez BT to nawet najlepsza antena pod BTSem nie da ci dobrego komfortu.
-
- Użytkownik forum
Mam modem option icon 225 i kiedy jestem w Olsztynie działa świetnie. Ale na wiosce 15 km od Węgorzewa nie da się korzystać z sieci przez niego. Używałem jako modemu mojej nokii N82 ale ona nie ma anteny i zasięg mam na dwie, góra trzy kreski (pod warunkiem że telefon wisi na górnej krawędzi okna.) Dlatego potrzebuję jakiejś starej nokii z gniazdem antenowym ewentualnie z antenką zewnętrzną i bluetoothem obsługującej EDGE.
- wojteks
- *** Administrator ***
Też uważam że potrzebujesz modemu ze złączem anteny zewnętrznej, kupisz taki za 100-160zł. Oczywiście będzie miał EDGE a może nawet WCDMA900. Uzywanie telefonu przez BT to pomyłka.voxuran pisze:Dlatego potrzebuję jakiejś starej nokii z gniazdem antenowym ewentualnie z antenką zewnętrzną i bluetoothem obsługującej EDGE.
Modem możesz podłączyć na przedłużaczu USB (jak uzyjesz aktywnych to i 20m) a na końcu daj HUB USB z zasilaczem i dopiero do niego podłącz modem jakbyś chciał go gdzieś wyżej umieścić (antena z 10m kabla wyjdzie taniej niż przedłużacze USB i HUB).
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma takich.voxuran pisze:Dlatego potrzebuję jakiejś starej nokii z gniazdem antenowym ewentualnie z antenką zewnętrzną i bluetoothem obsługującej EDGE.
Zawsze można wydłubać coś takiego: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13878 , tylko pytanie, czy to ma sens w dzisiejszych czasach i jak długo tak przerobiony telefon podziała (niedopasowanie impedancji się kłania).
-
- Użytkownik forum
Zależy mi na tym żeby nie było kabli, nie musi być nokia mogła być jakaś motorola lub sony ericsson.