Router ADSL jako switch
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router ADSL jako switch
Mam kablówke podłączaną ethernetem. Jeśli podłącze ją bezpośrednio do lapka - wszystko działa.
Chcę rozdzielić ją bezprzewodowo routerem na 2 kompy routerem ADSL (AirLive WT-2000ARM). Gniazdo ADSL zostawiam puste,
pod jednego etherneta podłączam kablówke.
Wszystko jest dobrze gdy do sieci bezprzewodowej podpięty jest jeden komputer. W momencie połączenia drugiego wszystko zaczyna się walic.
Traci połączenie najpierw z netem potem nie mogę wejść nawet w ustawienia routera.
Jakieś pomysły?
Chcę rozdzielić ją bezprzewodowo routerem na 2 kompy routerem ADSL (AirLive WT-2000ARM). Gniazdo ADSL zostawiam puste,
pod jednego etherneta podłączam kablówke.
Wszystko jest dobrze gdy do sieci bezprzewodowej podpięty jest jeden komputer. W momencie połączenia drugiego wszystko zaczyna się walic.
Traci połączenie najpierw z netem potem nie mogę wejść nawet w ustawienia routera.
Jakieś pomysły?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router ADSL jako switch
Nie da się.Voltago pisze:Chcę rozdzielić ją bezprzewodowo routerem na 2 kompy routerem ADSL (AirLive WT-2000ARM).
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wylacz dhcp i skonfiguruj kompy na sztywno.Voltago pisze:Jakieś pomysły?
Oczywiscie twoj isp pozwala na wpiecie wiecej niz jednego kompa?
Nie pomagam na PW.
-
Chciałbym odświeżyć kotleta. Moje pytanie dotyczy prawie tego samego. Mam w domu router jakiś tam TP link, który działa i fajnie dzieli sieć. Jednak w mieszkaniu obok gdzie mieszka brat sygnał wifi jest bardzo słaby pomimo w sumie niewielkiej odległości. Stare budownictwo i pewnie dlatego. Wiem, że mogę zastosować lepszą antenę, ale mam do brata pociągnięty kabelek, do jego końca chciałbym podpiąć (gdyż mam niepotrzebny), drugi router TP-Linka niestety jest on z ADSL, a chciałbym go właśnie po porcie ethernetowym podpiąć jak switch i nowe wifi u brata. Czy jest to możliwe, a jeśli tak to w jaki sposób.
-
- Guru bezprzewodowy
Musisz wyłączyć DCHP i powinno działać.
-
No tak, ale czy również rozdzieli mi neta na kilka kompów po wifi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*