HSPA przez 4 godziny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba1983
Użytkownik forum

HSPA przez 4 godziny

Post autor: ryba1983 »

Witam wszystkich

Mam taki problem a właściwie to pytanie, może ktoś pomoże w rozwiązaniu tej dziwnej sprawy.
Otóż od około półtora miesiąca posiadam modem Huawei K3765 HV.I chociaż mam niecały kilometr dalej BTS który obsługuje UMTS mój modem wyłapuje tylko EDGE (zapewne dlatego że mieszkam na terenie górzystym).Po zakupie modemu chodziłem z kablem i laptopem żeby znaleźć jakąś sieć 3G przez dwa dni centymetr po centymetrze niestety nie udało się....
Gdy już znalazłem najlepszy sygnał EDGE przymocowałem kabel z modemem na stałe ( żeby po prostu cały czas mieć stabilny sygnał) i tak było do dzisiaj.....
Otóż po południu gdy przeglądałem jakieś tam strony zauważyłem że wczytują się o wieeeele szybciej a modem zmienił kolor na niebieski - ku mojemu zdumieniu złapał pierwszy raz w życiu sygnał HSPA i to na poziomie trzech kresek :hurra: .Korzystanie przez ten czas z internetu było po prostu przyjemnością :super: i tak sielanka trwała przez 4 godziny.....
Po tym czasie wszystko wróciło do "normy" :( i modem znowu łapał EDGE.
I tutaj moje pytanie, jakim cudem przez te kilka godzin modem zaczął odbierać 3G?Jestem prawie pewny na sto procent że nie mam i nigdy przez ten cały czas nie odbierałem takiego sygnału.Czy jest możliwe że dzisiaj coś robili przy przekaźniku np. na próbę udostępnili sygnał 3G w nowych miejscach, czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska?
Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony 2011-03-19, 13:02 przez ryba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: HSPA przez 4 godziny

Post autor: wojteks »

ryba1983 pisze:chociaż mam niecały kilometr dalej BTS który obsługuje UMTS
Jesteś tego pewny? Skąd masz informację o tym?
ryba1983 pisze: jakim cudem przez te kilka godzin modem zaczął odbierać 3G?
Mogły być testy przed włączeniem na stałe 3G.
Nie pomagam na PW!
ryba1983
Użytkownik forum

wojteks pisze:Jesteś tego pewny? Skąd masz informację o tym?
No patrzyłem na mapę lokalizacji, poza tym wziąłem naładowanego laptopa i przeszedłem się do tego nadajnika (mam tam 20 minut drogi) i laptop normalnie mi odbierał HSPA.
wojteks pisze:Mogły być testy przed włączeniem na stałe 3G.
Chciałbym bardzo żeby to okazało się prawdą, na razie jadę na EDGE ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Wymuś 3G w programie do łączenia.
ryba1983
Użytkownik forum

Wymuś 3G w programie do łączenia.
Przed chwilą próbowałem- niestety nic z tego modem cały czas mruga szukając sygnału ale nie może go znaleźć jeśli daję na zakres tylko WCDMA.Może jeszcze jakieś pomysły? :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ryba1983 pisze:Czy jest możliwe że dzisiaj coś robili przy przekaźniku np. na próbę udostępnili sygnał 3G w nowych miejscach, czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska?
N.p. gdzies miedzy twoim domem a BTSem parkowala ciazarowka i droga sygnalu byla inna niz do tej pory.
Kanal jest dynamiczny, nigdy nie odbierasz czystego sygnalum zawsze masz multipath, reflekcje, tlumienia, interferencje.
ryba1983 pisze:Może jeszcze jakieś pomysły? :)
Sprawdz na wymuszonym syglane przed domem.
Nie pomagam na PW.
ryba1983
Użytkownik forum

key pisze: Sprawdz na wymuszonym syglane przed domem.
Dzięki na pewno dzisiaj to sprawdzę i dam znać ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

I najlepiej poczekaj chwilę, bo często w 5 sekund sygnału nie złapie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ryba1983 pisze:Otóż po południu gdy przeglądałem jakieś tam strony zauważyłem że wczytują się o wieeeele szybciej a modem zmienił kolor na niebieski - ku mojemu zdumieniu złapał pierwszy raz w życiu sygnał HSPA i to na poziomie trzech kresek :hurra: .
Czy jesteś pewien, że sygnał HSPA był z tego samego nadajnika, co do tej pory?
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:Czy jesteś pewien, że sygnał HSPA był z tego samego nadajnika, co do tej pory?
To znaczy wydaje mi się że tak ponieważ tak jak pisałem wcześniej kabel usb jest przymocowany na stałe a modem do niego podpięty, w pobliżu niema innych nadajników które obsługują HSPA - z tym że stu procentowej pewności nie mam możliwe że złapał sygnał na chwilę z jakiegoś innego ale to już nie z mojego miasteczka.

Na razie czekam aż się pogoda ustabilizuje bo jak na złość wczoraj padał deszcz a dzisiaj śnieg spadł i nie miałem jak sprawdzić tego sygnału na zewnątrz, może to co nieco wyjaśni sprawę. :roll:
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

BTSy najlepiej sprawdzać w TopNetInfo - wtedy jest całkowita pewność z jakiego NodeB korzystasz - bo nie zawsze jest to takie oczywiste, mimo że z mapy wynika inaczej. Przykład - w Sosnowcu w blokach z grubymi betonowymi ścianami, mimo NodeB oddalonego o nie więcej niż kilometr zasięg jest tragiczny mniejszy niż -100dBm, a żeby było śmiesznie to modemowi zdarza się zalogować do NodeB z całkowicie innej dzielnicy miasta i wtedy prędkość jest niewiele większa niż EDGE - a w życiu bym nie pomyślał że z tamtego miejsca jest możliwość zalogowania się do tej stacji.
ryba1983
Użytkownik forum

Maciek764 pisze:BTSy najlepiej sprawdzać w TopNetInfo - wtedy jest całkowita pewność z jakiego NodeB korzystasz
Dzięki za info, przed chwilą ściągnąłem ten programik z forum i wyskakuje mi coś takiego:

CID : 48716,6 W, LAC 49900

Teraz jak sprawdzić czy to są namiary tego samego nadajnika?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

www.btsearch.org

Masz tam też mapę z zaznaczonymi stacjami.
ryba1983
Użytkownik forum

Jednak to ten sam nadajnik o którym myślałem - proszę mi tylko wyjaśnić dlaczego ten sam nadajnik który łapie UMTS ma już inny CID? W załączniku u samej góry screen.
Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - są może jakieś programy które wymuszają zalogowanie się do konkretnego sektora stacji mając te wszystkie dane?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ryba1983 pisze:proszę mi tylko wyjaśnić dlaczego ten sam nadajnik który łapie UMTS ma już inny CID?
Bo UMTS oraz GSM to są dwie zupełnie różne stacje.
ryba1983 pisze:są może jakieś programy które wymuszają zalogowanie się do konkretnego sektora stacji mając te wszystkie dane?
Niestety takie coś w sposób programowy jest możliwe tylko na Nokii z uruchomionym netmonitorem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ryba1983
Użytkownik forum

Dzisiaj warunki atmosferyczne były dosyć dobre więc wybrałem sprawdzić ten sygnał na zewnątrz.Niestety koło domu modem nie łapał 3G, postanowiłem się przejść z nim około 50 metrów od domu w stronę nadajnika i dalej nic tylko EDGE - po wymuszeniu nie znajdował HSPA. :( Więc wychodzi na to że albo przez te kilka godzin połączył się jakoś z inną stacją,albo tak jak pisał key może przez tą chwilę droga sygnału była inna niż wcześniej -
bo raczej nie jest możliwe żeby przez pomyłkę włączyli UMTS na paśmie 900/1800MHz?Co o tym myślicie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Raz że takie coś jest niemożliwe w przypadku Ery a dwa że musiałbyś mieć modem z UMTS 900 :)
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

Maciek764 pisze:....
Wedlug niektorych specyfikacji podaja ze ten modem ma wlasnie umts 900. Nie od dzis wiadomo ze na 900 jest znacznie wiekszy zasieg niz na 2100. Wiec taki tescik na 900mhz to najsensowniejsze wyjasnienie.

Skoro play moze sobie wydzielic umts z 900mhz to czemu inni nie mogliby pojsc za jego przykladem?

Ps. Czy ten modem nie ma ukrytego zlacza anteny? Mimo ryzyka takiego majsterkowania znaczaco ulatwiloby zycie.
Link odnosnie umts 900/2100 i ukrytego zlacza anteny http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawe ... odafone%29
ryba1983
Użytkownik forum

marioking pisze:s. Czy ten modem nie ma ukrytego zlacza anteny? Mimo ryzyka takiego majsterkowania znaczaco ulatwiloby zycie.
Link odnosnie umts 900/2100 i ukrytego zlacza anteny http://3g-modem.wetpaint....+%28Vodafone%29
Dzięki za link, nie oparłem się rozkręcić modemu by sprawdzić i okazuje się być to prawdą mam identyczne wejście jak na stronce :cwaniak:
Więc co w takim razie proponowalibyście zaryzykować z kupnem anteny? :D

P.S. Najprawdopodobniej marioking rozwiązał zagadkę :brawa:
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

Nie masz moze od kogo pozyczyc do testow? Coprawda gdyby to zlacze bylo niekatywne to pewnie by wspomnieli na stronce. Tylko to nie taki pewnik, a wydac ze 120zl na darmo za jakis panel zadna frajda.
ryba1983
Użytkownik forum

Niestety nie mam od kogo pożyczyć :/ No właśnie wydać 120zł na darmo to żadna filozofia- muszę się zastanowić czy będzie to opłacalne.Słyszałem że podobno można oddać w ciągu 10 dni ale czy oni tak chętnie przyjmują te anteny z powrotem - pewnie jest dużo takich przypadków :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Skoro play moze sobie wydzielic umts z 900mhz to czemu inni nie mogliby pojsc za jego przykladem?
Bo Play na GSM korzysta z roamingu Polkomtela więc jego GSM może być obcięte/całkowicie nieobecne. Nikt z W3 nie planuje wykorzystywać 900MHz na UMTS bo nie mają na to miejsca po prostu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Maciek764 pisze: Nikt z W3 nie planuje wykorzystywać 900MHz na UMTS bo nie mają na to miejsca po prostu.
Plus miał/ma zezwolenia radiowe na UMTS900 ale nie wdrożył tego rozwiązania na obecną chwilę.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wojteks pisze:Plus miał/ma zezwolenia radiowe na UMTS900 ale nie wdrożył tego rozwiązania na obecną chwilę.
Miał. Już nie ma w wykazie UKE. Chyba zrezygnowali z tego rozwiązania z racji CDMA.
ryba1983
Użytkownik forum

Mam jeszcze dwa pytania - mianowicie gdyby okazało się że to wejście antenowe jest aktywne to wychodzi na to że mógłbym dokupić do niego antenę na paśmie 900MHz lub na 2100Mhz?I czy byłoby jakimkolwiek sensem dokupienie anteny na 900MHz (domyślam się że zasięg byłby lepszy niż na 2100MHz) ale przecież to raczej były testy i nawet po zakupie nie złapie UMTS?Ja korzystam z sieci orange jakby co.
Ostatnio zmieniony 2011-03-22, 15:42 przez ryba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ale co ci da antena na 900MHz? Przecież Era nawet nie ma pozwoleń na UMTS 900. Anteną na 900MHz możesz EDGE wzmocnić. Ale jeżeli jest aktywne to antena na 2100MHz może (nie musi) coś zdziałać.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

W przypadku Orange antena na 900 MHz może tylko oddziaływać na GSM. Do HSPA potrzebujesz antenę na 2100 MHz.
ryba1983
Użytkownik forum

O.K w takim razie przemyślę to jeszcze ponieważ mieszkam na bardzo górzystym terenie i nawet zakup anteny nie da mi stuprocentowej pewności że złapie te 3G.Po prostu pozostało mi tylko sprawdzić inaczej się nie dowiem.Tak czy owak WIELKIE dzięki za pomoc wszystkim użytkownikom :zdrowko: Gdybym zdecydował się na zakup napiszę nowego posta,nie będę tu już zaśmiecał.Temat można zamknąć,chyba że jeszcze ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia :) Pozdrawiam - Jacek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ryba1983 pisze:napiszę nowego posta,nie będę tu już zaśmiecał.Temat można zamknąć
Lepiej napisz w tym temacie, przynajmniej będzie wiadomo o co chodzi.

Na forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>
Nie pomagam na PW!
ryba1983
Użytkownik forum

wojteks pisze:Lepiej napisz w tym temacie, przynajmniej będzie wiadomo o co chodzi.

Na forum »<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>«
O.K na pewno dam znać tutaj jak się zdecyduję na zakup ;)
ODPOWIEDZ