Mam taki problem a właściwie to pytanie, może ktoś pomoże w rozwiązaniu tej dziwnej sprawy.
Otóż od około półtora miesiąca posiadam modem Huawei K3765 HV.I chociaż mam niecały kilometr dalej BTS który obsługuje UMTS mój modem wyłapuje tylko EDGE (zapewne dlatego że mieszkam na terenie górzystym).Po zakupie modemu chodziłem z kablem i laptopem żeby znaleźć jakąś sieć 3G przez dwa dni centymetr po centymetrze niestety nie udało się....
Gdy już znalazłem najlepszy sygnał EDGE przymocowałem kabel z modemem na stałe ( żeby po prostu cały czas mieć stabilny sygnał) i tak było do dzisiaj.....
Otóż po południu gdy przeglądałem jakieś tam strony zauważyłem że wczytują się o wieeeele szybciej a modem zmienił kolor na niebieski - ku mojemu zdumieniu złapał pierwszy raz w życiu sygnał HSPA i to na poziomie trzech kresek

Po tym czasie wszystko wróciło do "normy"

I tutaj moje pytanie, jakim cudem przez te kilka godzin modem zaczął odbierać 3G?Jestem prawie pewny na sto procent że nie mam i nigdy przez ten cały czas nie odbierałem takiego sygnału.Czy jest możliwe że dzisiaj coś robili przy przekaźniku np. na próbę udostępnili sygnał 3G w nowych miejscach, czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie tego zjawiska?
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Jacek