SimData +Bluetooth +SE K700i

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ZiP
Początkujący użytkownik forum

SimData +Bluetooth +SE K700i

Post autor: ZiP »

Witam

Wiem ze moze temat juz sie powatarza chociash jest troche inny. Posiadam telefon K700i ale ustawiony na Orange. Chcialbym polaczyc go z laptopoem za pomoca BT (BlueSoleil) ale jest ten problem ze nie wiem co gdzie i jak wpisywac. Jakies hasla uzytkowniki, ciagni znakow do inicjacji a w telefonie tez nie wiadomo co ustawic. Wyjezdzam za granice w niedziele i zalezy mi na uruchomieniu tego. Czy moge poprosic kogos o pomoc. Na GG lub cos powniwac odsylanie do linkow nie pomoga za bardzo a <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dany post doskonale pomoze innym uzytkownikowm w tym wakacyjnym okresie.

Dziekuje.
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Re: SimData +Bluetooth +SE K700i

Post autor: Curunir »

Może tak bardziej konkretne pytania? :)
Ale oki... wpisujemy punkt dostępowy w telefonie (nie wiem jak z simdatą ale w usłudze dodanej mam www.plusgsm.pl ), zapuszczamy Bluetooth w telefonie, (zakładam, że BlueSoleil zainstalowane i uruchomione) klikamy w BlueSoleil na wyszukiwanie nowych urządzeń. Powinien wykryć telefon. Klikamy na jego obrazek - wyświetlą sie dostępne usługi. Klik na usługę DialUp (ikonka z telefonem) - pojawi się okno sparowania urządzeń zarówno w komp. jak i w tel. - w obudwu wpisujemy taki sam kod.
Jako numer dostępowy wpisujemy *99#, bez nazwy urzytkownika i hasła...i cieszymy się protezą internetu :D
ZiP

Dobra

Zrobilem tak jak mi powiedziales. Polaczylo na telefonie cos wyskoczylo ze polaczone i po chwili w BlueSoeil Disconect COM5 a potem znowu Connect COM5 i tak pare razy az do Error. Czego to moze byc wina ze polaczenie nie jest stabilne?. www.plus.gsm gdzie masz wpisany i jaki profil internetowy masz wlaczony??

P.S. W laptopie posiadam wbudowana IrDE wiec w najgorszym wypadku moze jej uzyc. Bo niestety nagli mnie czas :(
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Z irdą też trzeba będzie ustawiać podobnie :)
Nie www.plus.gsm tylko www.plusgsm.pl - wpisany jest w opcjach połączenia w telefonie, konkretnie w preferencjach połączenia GPRS ,pod "punkt dostępowy" (TO SIĘ TYCZY OCZYWIŚCIE PLUSA - w innych sieciach trzeba wpisać ich punkt dostępowy:D ). Dokładnie nie napiszę jak ma być u Ciebie ponieważ mam inny telefon.
Fajnie by było ,gdybyś dokładnie podał jaki błąd wyskakuje. To kliknięciu na ikonę DialUp w BlueSoleil pozwoliłeś nawiązać wirtualne połączenie COM? Pewnie wpisałeś bo raczej z COM'em się łączy.
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Ja ci powiem tak, odinstaluj blusolejla , bo to powolne jest , dziwnie sie inicjuje i w ogole.
Po restarcie uruchomi sie kreator dodawania sprzetu i
doda ci adapterek bluetooth.
Potem uruchom "centrum pomocy i obslugi technicznej" a tam wpisz w polu wyszukaj: bluetooth.
Dostaniesz w okienku "tematy sugerowane" dwa tematy: "instalowanie telefonu mobilnego bluetooth" i "instalowanie telefonu komorkowego bluetooth i uzywanie go jako modemu" ktore podpowiedza ci co masz dokladnie zrobic aby podlaczyc telefon do internetu.
A co do konfiguracji telefonu to musisz utworzyc w nim nowe konto danych , a w tym koncie musisz dodac wpis www.plusgsm.pl ( malymi literami!!) w opcji APN i zwroc uwage na wpis "CID" i przyporzadkowana mu liczbe.
Potem w okienku logowania do sieci pozostaw pola "nazwa
uzytkownika" i "haslo" puste.
Natomiast w okienku "wybierz numer" widnieje: *99***X# gdzie X zastap ta liczba przypisana do CID.
Zakladam ze masz winxp.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wszystko znajdziesz TUTAJ
ZiP

Dobra panowie wszystko tyra. Szczegolne podziekowania na huberta. Jeszcze pare malych pytanek offtopic. Jak bedzie wygladala sprawa z innymi moperatorami typu zagraniczni oraz np. Orange. Wyjezdzam na pare tygodni do Niemiec i zastanawiam sie nad zakupieniem tam takiej karty.Naetepne pytanko to po czym poznac czy GPRS sam sie walczyl i czy jest wlaczony.Czy sa jakies sposoby na zminimalizowanie pobieranych danych ze stron. Bo za komunikatory az tyle chyba nie kosi jak za strony. Dzieki wielkie!
Awatar użytkownika
Curunir
Stały użytkownik forum

Twoje pytania zostały już wyjaśnione w kilku tematach :) Wystarczy poszukać...
ODPOWIEDZ