Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam . Jestem troche zielony w tych sprawachwiec prosze o cierpliwosc
Mieszkam w miejscowosci zadworze (ok 8 km od nadajnika )
posiadam modem e169 pokazuje mi 100% zasegu ale tylko EDGE
co najlepeej dokupic zeby zlapac lepszy zasieg np CDMA lub UMTS/HSDPA?
jakas antena zewnetrzna do modemu lub rouer ?
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.23028 ... 29688/z/12 sa dwa nadajniki w mojej okolicy Nowy Dwor gd ok 8 km w mapie zasegu orange jest zaznaczone kolorem zasiegu HSDPA oraz kiezmark Ok 7 km kolor CDMA. Na mspie pokazuje ze w mojej miejscowosci powinien byc tez CDMA
art185 pisze:Dopier co kupilem ten e169 i starter ale mam EDGE
Skoro kolega ma dobry zasięg 3G to coś mi tu nie pasuje. Idź do kolegi z modemem i niech Ci pokaże ten super zasięg 3G na telefonie. Albo przynajmniej wystaw modem za okno/na balkon.
tak zrobilem wymusilem tylko na HSDPA Postawilem kompa na parapecie i faktycznie zlapalo HSDPA ale zasieg tylko w 10 do 30 % ale przecizez nie moge trzymac kompa na parapecie wiec mysle ze antena ktora mi poleciles powinna zalawic sprawe dzieki
a i czy nie strace zbyd duzo z zygnalu na 10 metrowym kablu do anteny ?
art185 pisze:a i czy nie strace zbyd duzo z zygnalu na 10 metrowym kablu do anteny ?
A dlaczego od razu taki sługi kabel? Nie jest regułą, że im wyżej tym lepszy zasięg złapiesz(u mnie np antena jest zawieszona niecałe 3 m nad ziemią a gdy dam wyżej zasięg spada) jeżeli bez anteny łapałeś te 10-30% to spróbuj z krótszym kablem np 5m