Internet z UPC, duże stray na wifi i nie można odnaleźć siec

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nltog
Początkujący użytkownik forum

Internet z UPC, duże stray na wifi i nie można odnaleźć siec

Post autor: nltog »

Witam,

Mam problem, a w zasadzie to kilka z wifi. Internet dostarcza mi UPC. Mam ich modem i po kablu podpiętym bezpośrednio do modemu nie ma większych problemów z internetem (na 10 Mb/s jest 8, ale biorę poprawkę na stary komputer). Jednak chciałam pozbyć się w domu kabli i dokupiłam router TP-Link WR740N v. 2.0. W komputerze (baardzo stareńki, jak na sprzęty, z windowsami 2000) nie było karty wi-fi, więc dodatkowo dokupiłam takie urządzenie (też Tp-Link), zainstalowałam i podłączyłam komputer. Internet był, ale miałam prędkość mizerną (poniżej 1 Mb/s, no raz było Tsunami o 2 nad ranem i osiągnęłam 2,9 Mb/s) i bardzo często zamiast internetu miałam wiadomość o braku połączenia z siecią. Z początku myślałam, że to wina starego komputera i systemu, w związku z czym źle działa przeglądarka explorera. Przerzuciłam się FF. I to samo. Komputer przeskanowałam Avirą i nie znalazła wirusów, wyczyściłam z innych śmieci, zrobiłam defragmentację. I nic
Dokupiłam kabel, odłączyłam router i niech będzie na kablu z modemu byle był, ale jednak chciałabym od czasu do czasu skorzystać z internetu w komórce z wifi. Telefon to Nokia n97 mini. Problem w tym, że jak mam włączony router i mam internet na komórce, to na komputerze nie mam nic.
Nie wiem jak mam podłączyć sprzęty, żeby mieć internet na kablu ma komputerze i jednocześnie korzystać z wi-fi lub w całość korzystać z wi - fi, ale nie mieć problemów z prędkością i ciągłym wyrzucanie z netu.
Poproszę o porady dla blondi, takie krok po kroku, dziękuję :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet z UPC, duże stray na wifi i nie można odnaleźć siec

Post autor: wojteks »

nltog pisze:Nie wiem jak mam podłączyć sprzęty
Modem UPC, kabel do WAN routera.
Na WAN routera powinien pojawić się adres IP taki jak teraz dostaje komputera (musisz wyłączyć z prądu modem i router, potem włączyć router i modem) ewentualnie może być potrzebne "Clone MAC" z karty kablowej komputera (używanej jak nie ma routera)
WAN musi być skonfigurowany na "Automatic IP". LAN może zostać domyślnie.

Ile sieci WiFi widzi karta WiFi?
Nie pomagam na PW!
nltog
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nltog »

Dziękuję,
czy dobrze zrozumiałam i mam połaczyć jednym kablem router (gniazdo WLAN) z modem (tu bez problemu, bo jest tylko jedno gniazdo pasujące) i dalej pewnie mam połączyć komputer z roouterem (LAN)? Tak zrobiłam jak konfigurowałam po raz pierwszy router. Użyłam do tego dołączonej do zestawu płytki. Ustawiłam hasła i internet, po rozłączeniu komputera z routerem z kabla, a jedynie na adapterze WiFi był, ale słaby i właśnie ciągle miałam informację, że brak sieci, czy brak połączenia. Nie wiem czy w pytaniu ile WiFi widzi sieci chodzi o innych użytkowników, których wyłapuje moje WiFi i nie ma znaczenia, że w związku z założonym hasłem na moje wejść nie można? Jeśli o to, to pokazuje mi się sporo innych użytkowników. Pewnie ma to jakieś znaczenie i coś muszę zmienić w ustawieniach?
Wracam do pierwszej części pomocy i ustawień. Rozumiem, że te zmiany )m. in. klon MACA) mam wprowadzić na stronie routera, która powinna mi się wyświetlić po kliknięciu w konfiguratorze wejścia na stronę routera?
Jak używałam WLAN to faktycznie miała ustawienia na automatyczne.
Ten MAC z karty routera to sprawdzam w połączeniu sieciowym,które u mnie nazywa Wirless cos tam? Nie pamietam całość, bo piszę z innego komputera i nie mogę sprawdzić. Czy na stronie routera?
przepraszam za być może infantylne pytania, ale moja wiedza nie jest jeszcze dostateczna (głupia może zupełnie nie jestem, choćby samodzielne zainstalowanie sobie drugiego twardego dysku, który działa i nie ma konfliktu z głównym o czymś świadczy).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

nltog pisze:Użyłam do tego dołączonej do zestawu płytki.
Czy potrafisz konfigurować router ręcznie przez przeglądarkę po zalogowaniu się?
nltog pisze:to pokazuje mi się sporo innych użytkowników
Pokazują Ci się inne sieci WiFi a nie użytkownicy.

Poczytaj :faq: o konfiguracji routerów.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ