połeczenie rutera wrt54gl z p6381

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djtomi14
Początkujący użytkownik forum

połeczenie rutera wrt54gl z p6381

Post autor: djtomi14 »

Witam.
Pewnie już ktos pisał na forum podobnie ale ja jestem zielony i potrzebuje pomocy i dokładnego wytłumaczenie.
A wiec tak chciałem zrobić siec bezprzewodową używając ruterów Pentagram P6341 i P6381-0 oraz linksys wrt54gl oprog Tomato

Na pewno każdy te urządzenia zna.

Wiec tak moja siec ma wyglądać następujaco: pentagram P6341 podłączony do neta (neostrada) do niego Ethernetem podpięty P6381 jako Access point (on bd na zewnątrz lecz pod dachem) i ma wysłać sygnał do następnego budynku(biura) ok 100 m czysta przestrzeń do tego rutera p6381 podpięta antena panelowa 10dbi i ma się łączyć bez przewodowo z ruterem linksys wrt54gl (Tomato)

Wiec tak moje pytania są następujące :

- w jakie tryby ustawic te rutery by linksys i p6381 łaczyły się ze soba bezprzewodowo i do tego wysyłały Internet tez przez wifi czyli jak bd na podwórku to chciałbym się połaczyc z P6381 a w biurze z wrt54gl wiem tyle ze musza być w trybie AP tylko ze musi być albo point to point lub cos innego

- czy mam cos kombinowac przy adresach ip czy nie

- co z dhcp

Wiec jak by ktos mogł opisac po kolei co jak robic było by fajnie tzn zaczynając od P6341 co zmienic gdzie i jak w ustawieniach potem w p6381 i na koncu wrt54gl
ODPOWIEDZ