Modem Qualcomm w Lifebook E780

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Barn
Początkujący użytkownik forum

Modem Qualcomm w Lifebook E780

Post autor: Barn »

Witam,

Dostałem firmowego laptoma Fujitsu Siemens E780, w którym powinien być modem 3g. Pod baterią znajduje się slot na kartę SIM, jest nawet nalepka z obrazkiem karty jak należy ją wsuwać. Jednak urządzenia nie ma w Menedżerze Urządzeń. Patrzyłem też do BIOSa i nie ma tam nic odnośnie tego modemu, myslalem ze bedzie sie dalo jakos aktywować. Czy jest mozliwe, żeby był slot na kartę sim, a mimo to modemu nie było? Bo juz nie wiem co zrobić żeby go uruchomić...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Qualcomm w Lifebook E780

Post autor: wojteks »

Barn pisze:w którym powinien być modem 3g
W którym może być modem WWAN (3G). To przeważnie jest opcja którą trzeba dodatkowo zamówić/zapłacić.
Nie pomagam na PW!
Barn

OK, rozkrecilem laptopa, i slot na karte sim jest ladnie przylutowany do plyty glownej, wszystko wyglada tak, jakby modem tam byl. Czy to mozliwe, ze w modelu, w ktorym NIE MA modemu 3g montowany jest slot na karte sim? Czy moze to byc kwestia jakiegos chipsetu czy czegos zwiazenego z plyta glowna?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Modem zazwyczaj nie ma czytnika SIM. Sprawdz czy jest cos wepchniete w gniazdo oznaczone jako WWAN albo czy masz jeszcze "luzne" anteny.
Nie pomagam na PW.
Barn

Nie ma czytnika SIM? Chyba musi miec, skoro jest to modem 3g? Gdzies sie tą kartę z orange musi dać wsadzić :) Nie mam pomyslu... jestem gotów przyjąć wersję, że mimo, że jest miejsce na kartę sim, modemu jako takiego nie ma. Bardzo dziwna sprawa. Na googlach niestety nie znalazlem nikogo z podobnym problemem :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Barn pisze:Chyba musi miec
Czytnik jest wbudowany w laptopa a sam modem nie posiada czytnika (jest bardzo mało modeli z wbudowanym czytnikiem).

Taki modem 3G wygląda powiedzmy tak: http://allegro.pl/modem-gtm-378-option- ... 34603.html i nawet jest przykładowe zdjęcie montażu w jakimś laptopie. Może być na niego miejsce pod klawiaturą albo pod klapką od spodu.
Barn pisze:że jest miejsce na kartę sim, modemu jako takiego nie ma. Bardzo dziwna sprawa.
Taki modem to jak już pisałem opcja i trzeba najczęściej za niego dodatkowo zapłacić albo dołożyć dodatkowo.
optional integrated 3G/UMTS
...
WLAN notes Import and usage according to country-specific regulations.
3G/UMTS (optional) Sierra Wireless Gobi 2000 (downlink 7.2 Mbit/s, uplink 5.76 Mbit/s)
....
SIM card slot 1 (usable only with 3G/UMTS)
Barn pisze:Na googlach niestety nie znalazlem nikogo z podobnym problemem
To Ty sobie problem wymyśliłeś, to jest standard a nie problem.
Nie pomagam na PW!
Barn

Dzięki za zdjęcia, dzięki nim udało mi się zlokalizować miejsce, gdzie instaluje się taki modem. Obok slotu na modem znajdują się dwa kabelki, jeden żółty drugi pomarańczowy, więc przypuszczam, że jest to podłączenie do anteny. I teraz moje pytanie. Czy jeśli kupilbym sobie modem i chciał zainstalować na własną rękę, będę musiał w jakiś sposób zwrócić się do producenta o "włączenie" go? Czytałem gdzieś na forum, że potrzebne jest wgranie DMS, czy coś podobnego. Nie ma sposobu, żeby zainstalować go samemu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To zależy czy producent dopuszcza montaż obcych modemów. Najlepiej by było jakiś pożyczyć i sprawdzić czy będzie działał. Poza sterownikami (ewentualnie jakimś programem do łączenia się z internetem) nie trzeba nic instalować. Pokaż zdjęcie tej wnęki na modem, kolory kabli mi się nie podobają (zwykle jest czarny i biały albo szary).
Nie pomagam na PW!
Barn

Oto zdjęcia. Zdjęcie z białym urządzeniem przedstawia moją kartę Atheros, która jest wpięta zaraz obok slotu na modem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wygląda tak jak powinno, czy te luźne kabelki mają takie same złączki jak przy karcie WiFi?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wojteks pisze:Wygląda tak jak powinno
Znaczy? Powinien byc pusty slot? :hyhy:

W tym miejscu nie ma modemu UMTS, jest tylko naklejka pokazujaca jak wpiac anteny.
Nie pomagam na PW.
Barn

Dokladnie, nie ma modemu :) Zdjecia maja na celu ukazanie tegoż faktu :) Tak, kabelek żółty i pomarańczowy mają takie same złączki jak przy karcie Wifi, stad wywnioskowalem, ze to antena. Nowy modem kosztuje ok 200-250zl, z tego co patrzylem, więc nie mając pewności, że będę mógł sam to zainstalować, chyba póki co się wstrzymam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Znaczy? Powinien byc pusty slot?
Znaczy że to miejsce dedykowane na modem WWAN o pełnej długości (nowe czasami są już połówkowe jak karty WiFi.

Powiedzmy modem GTM 378 mozna kupić za 100-120zł, GTM 382 E u chińczyka za 140-150zł.
Nie pomagam na PW!
Barn

Ale czy to nie jest tak, że jeśli Fujitsu sprzedaje laptopa z modemem Qualcomm Gobie 2000 jako opcją, to muszę kupić dokładnie ten modem? Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie, które modemy będą działać z tym laptopem? Bo jeśli się okaże, że kupię coś, a tu siup - blokada producenta - to nie będzie ciekawie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Barn pisze:a tu siup - blokada producenta
HP/Dell/Lenovo mają często blokady, o innych nie słyszałem.
Barn pisze:że jeśli Fujitsu sprzedaje laptopa z modemem Qualcomm Gobie 2000 jako opcją, to muszę kupić dokładnie ten modem?
Inne modele FS były sprzedawane z GTM382 czy GTM378. Nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
Nie pomagam na PW!
beliar

Post autor: beliar »

Jeżeli kolega nie jest pewien czy modem zadziala z jego laptopem moge użyczyć Optiona GTM378E w celu sprawdzenia, a gdy zadziala odsprzedac go za 80zl np. :) (zakupilem dell 5620, mam jeszcze dell 5520 (novatel eu870d) wiec option mi jest zbedny)
major
Stały użytkownik forum

Post autor: major »

Na jakim sprzecie testowałes / uzywasz 5620 ? Katowałem swego czasu 5540 na D630 i odpusciłem. W Inspiron 1525 tez nie dał rady. Pewnie nie pociagnie moj staruszek ?
ODPOWIEDZ