Witam.
Postanowiłem napisać o moim problemie na tym forum ponieważ nasi operatorzy komórkowi nie potrafili znaleźć jakiegoś konkretnego rozwiązania. A więc krótkie streszczenie.
W sezonie 2010 postanowiłem zainstalować Internet na moim jachcie w tym celu podpisałem umowę z Orange i dostałem modem ZTE mf 626 osobno dokupiłem Router 3G-6200n następnie konfiguracja i wszystko zaczęło chodzić na 3G Więc ukryłem wszystko na jachcie w skrzyneczce, wyprowadziłem tylko na tablicę rozdzielczą przełącznik ( Internet on lub off).
Ale okazało się że Internet świetnie działa jak jacht znajduje się blisko portu i jest w zasięgu 3G, natomiast jak wypłynie z 3G nie przełącza się na inne zakresy ponieważ router można ustawić na sztywno na UMTS lub CDMA lub GPRS nie da się ustawić wszystkich na raz . W Orange dowiedziałem się że jak ustawię na sztywno CDMA to sytuacja będzie odwrotna Internet będzie na wodzie w portach nie. A pytanie moje brzmi ~:- czy faktycznie CDMA nie ma zasięgu w Giżycku, Rynie, Mikołajkach, Piszu, Rucianych Nidach, Węgorzewie itd. Co za tym idzie na jeziorach będzie a w mieście nie.???
Dzwoniłem do wszystkich operatorów ale niestety nie ma złotego środka.( PODOBNO)
Zadzwoniłem również do producenta EDIMAX i pojawiło się światełko w tunelu. Pan ze wsparcia technicznego stwierdził że na stronie edimax podaje kod źródłowy i wszelkie parametry które są potrzebne do napisania skryptu który będzie przełączał zakresy routera automatycznie. A to dla mnie „czarna magia”
Orange oferuje 2 w 1 modem +router ( CDMA MV-400)
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Robert
[ Dodano: 2011-03-30, 20:26 ]
Poczytałem trochę forum i znalazłem opisany router Huawei
B970b ( dziwne że po wielokrotnym kontakcie z ERA nikt mi tego urządzenia nie zaproponował )
Proszę mi napisać czy modem router Huawei B970b obsługuje technologię CDMA i czy przełącz się automatycznie we wszystkich częstotliwościach i na koniec ,czy ma simlock.
Pozdrawiam
Problem sprzętowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum