Huawei VS Mobile Partner

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba1983
Użytkownik forum

Huawei VS Mobile Partner

Post autor: ryba1983 »

Witam po krótkiej przerwie....

Mam kilka pytań związanych z oprogramowaniem Mobile Partner i modemem Huawei którego używam:

- czy po wgraniu innego softu niż ten który jest fabrycznie tracimy gwarancję na modem?
- co daje nam wgranie nowszego softu ( czy oprócz dodatkowych funkcji np.Voice) nowsze oprogramowanie może przyczynić się do polepszenia zasięgu lub np.obsługę standardu którego modem wcześniej nie obsługiwał - HSPA na HSPA+.
- czy istnieje możliwość ustawienia jakiegoś przypomnienia lub komunikatu gdy kończy nam się dostępny transfer (np.żebym dostawał wiadomość gdy zostaje 100Mb do wykorzystania na karcie sim).

Miałem jeszcze jakieś pytania ale wyleciały mi z głowy - dopiszę jak mi się przypomną (skleroza nie boli ;) ), tymczasem będę wdzięczny za info :)

Pozdrawiam

Jacek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei VS Mobile Partner

Post autor: Chris-Kr »

Przecież wcale nie musisz alternatywnego softu wgrywać do modemu!
Możesz go sobie zainstalować na komputerze i korzystać z niego do woli, całkiem niezależnie o tego zainstalowanego na modemie.
Musisz tylko pilnować, żeby w danej chwili aktywny był tylko jeden z nich.
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:Przecież wcale nie musisz alternatywnego softu wgrywać do modemu!
Możesz go sobie zainstalować na komputerze i korzystać z niego do woli, całkiem niezależnie o tego zainstalowanego na modemie.
Oczywiście rozumiem i pewnie bym tak robił, natomiast mój problem polega na tym że jakiś czas temu antywirus nie wiedzieć czemu wykrył mi wirusa na dysku (I:) -tj. w modemie.I chociaż wiedziałem że tam nie ma zainfekowanych plików i że nawet jak by jakimś cudem były to antywirus nie usunie ich ponieważ to jest "wirtualny dysk" więc wcisnąłem komendę usuń.Jednak dzień później okazało się że antywirusowi udało się coś namieszać w tych plikach- mianowicie najprawdopodobniej w ustawieniach w jakimś pliku konfiguracyjnym autorun ponieważ od tego czasu gdy włożę modem do usb nie wyskakuje już tak jak kiedyś oprogramowanie mobile partner, tylko zawartość wirtualnego dysku - jest to trochę denerwujące ponieważ za każdym razem muszę uruchomić plik autorunu a po chwili jeszcze raz ikonę z mobile partner żeby modem ruszył dlatego postanowiłem od nowa wgrać dashboard i menager.
Co do reszty pytań zadałem je dlatego ponieważ zastanawiam się czy wgrać ten sam soft co był tj.16.001.06.01.500 czy jest jakiś lepszy alternatywny do tego modemu?
A może jest jakieś inne rozwiązanie? :roll:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ryba1983 pisze:mój problem polega na tym że jakiś czas temu antywirus nie wiedzieć czemu wykrył mi wirusa na dysku (I:) -tj. w modemie.
To dosyć ciekawe, zwłaszcza w świetle tego, że niedawno ktoś inny również pisał tutaj o wykryciu rootkita w sofcie modemu Huawei.
Co to był za antywirus?
Czy pamiętasz, jakiego to wirusa wykrył?
od tego czasu gdy włożę modem do usb nie wyskakuje już tak jak kiedyś oprogramowanie mobile partner, tylko zawartość wirtualnego dysku - jest to trochę denerwujące ponieważ za każdym razem muszę uruchomić plik autorunu a po chwili jeszcze raz ikonę z mobile partner żeby modem ruszył dlatego postanowiłem od nowa wgrać dashboard i menager.
Zrób sobie na desktopie skrót do pliku Mobile Partner.exe w modemie i wystarczy w niego kliknąć, że MP się uruchomił.
A niezależnie od tego, na swoim HDD możesz sobie zainstalować jeszcze inną wersję Mobile Partnera czy choćby Top_NetInfo.
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:To dosyć ciekawe, zwłaszcza w świetle tego, że niedawno ktoś inny również pisał tutaj o wykryciu rootkita w sofcie modemu Huawei.
Co to był za antywirus?
Czy pamiętasz, jakiego to wirusa wykrył?
Teraz sprawdziłem w raporcie antywirusa i okazuje się że miałem rację to jakiś odmiana
Worm.Autorun.Bhep

Tutaj info:
ROBAL
Chris-Kr pisze:Zrób sobie na desktopie skrót do pliku Mobile Partner.exe w modemie i wystarczy w niego kliknąć, że MP się uruchomił.
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem - chodzi Ci o to żebym utworzył skrót do MP na pulpicie?Ja skrót taki posiadam ale to jest i tak "obejście" problemu, bardziej zależało by mi na naprawieniu tego - może wystarczy edytować te pliki z wirtuala i dorzucić ten brakujący plik autorun - jest taki program?
Chris-Kr pisze:A niezależnie od tego, na swoim HDD możesz sobie zainstalować jeszcze inną wersję Mobile Partnera czy choćby Top_NetInfo.
Oczywiście używam też TNI okazał mi się bardzo pomocny na pewno go nie usunę :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryba1983 pisze: i dorzucić ten brakujący plik autorun
Podejrzewam że antywirus wyłączył opcje "automatycznego uruchamiania" dla napędów zewnętrznych (CD/DVD/pendrive).
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ryba1983 pisze:bardziej zależało by mi na naprawieniu tego - może wystarczy edytować te pliki z wirtuala i dorzucić ten brakujący plik autorun
Większość użytkownieków tutaj pyta, jak wyłączyć to samoczynne uruchamianie się Mobile Partnera, a Ty wręcz przeciwnie ;)
- jest taki program?
Poczytaj tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692&postdays=0&postorder=asc&start=0, chociaż sądzę, że racje ma wojteks.
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:Podejrzewam że antywirus wyłączył opcje "automatycznego uruchamiania" dla napędów zewnętrznych (CD/DVD/pendrive).
Niestety nie w zasadach grup jest ustawione ok.Na wszelki wypadek sprawdziłem teraz na innym komputerze żeby mieć pewność i jest to samo.Więc na 100% usunął się ten plik.
Chris-Kr pisze:Większość użytkownieków tutaj pyta, jak wyłączyć to samoczynne uruchamianie się Mobile Partnera, a Ty wręcz przeciwnie ;)

Cytat:
Zawsze byłem inny :D , dzięki za link przestudiuję go później i dam znać co z tego wyszło (mam nadzieje że nie kolejne kłopoty :rotfl: )

Jeszcze jak ktoś by mógł cokolwiek napisać na moje początkowe pytania w poście :ok:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ryba1983 pisze:- czy po wgraniu innego softu niż ten który jest fabrycznie tracimy gwarancję na modem?
Zalezy jaka czesc softu podmienisz i jak wrazliwy jest serwisant. N.p. manipulacja w plikach kalibracyjnych definitywnie powoduje utrate gwarancji, update ktory sciagnoles z stronki producenta/ISP zazwyczaj nie.
ryba1983 pisze:- co daje nam wgranie nowszego softu
Zazwyczaj (poza swiadomoscia ze ma sie wyzszy numerek) nic odczuwalnego. Konkretne zmiany znajdziesz w t.zw. release notes.
ryba1983 pisze: nowsze oprogramowanie może przyczynić się do polepszenia zasięgu
Nowsze oprogramowanie nie zmieni sprzetu.
ryba1983 pisze:obsługę standardu którego modem wcześniej nie obsługiwał
Zdarza sie, jesli sprzet byl blokowany przez SW.
Nie pomagam na PW.
ryba1983
Użytkownik forum

WIELKIE dzięki teraz wiem na czym stoję.A jeszcze takie pytanie mam- związane jest z modemem i systemem operacyjnym, otóż wiadomo że np. przez Linuxa łącze jest o wiele mniej obciążone przez programy i aplikacje dzięki czemu można uzyskać lepsze połączenie sieciowe.W windowsie XP jest już trochę gorzej nawet po wyłączeniu pakietów Qos i kilku innych aplikacji wyniki są gorsze.Natomiast interesuje mnie jak to wygląda między XP a windows seven - ponieważ zastanawiam się czy nie zakupić takowego i jeśli ktoś ma porównanie między tymi dwoma systemami najlepiej na tym samym modemie i komputerze z którego korzystał to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami z użytkowania jeśli chodzi o szybkość ładowania się stron,pingi i download.Czy jest wyczuwalna jakaś drastyczna różnica w pracy modemu w porównaniu do starszego z windowsów?Sorry że trochę na inny temat, pytam przy okazji założenia tego wątku :roll:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ryba1983 pisze:Czy jest wyczuwalna jakaś drastyczna różnica w pracy modemu w porównaniu do starszego z windowsów?
A szybkosc maksymalna dozwolona na autostradzie zmienia sie w zaleznosci od koloru samochodu ktorym jedziesz?

Parametry lacza nie sa okreslone przez system operacyjny. A to jak jakis system chodzi zalezy w duzej mierze od tego, co z nim zrobi wlasciciel. Kolorowe okienka niestety zra zasoby......
Nie pomagam na PW.
ryba1983
Użytkownik forum

Parametry lacza nie sa okreslone przez system operacyjny. A to jak jakis system chodzi zalezy w duzej mierze od tego, co z nim zrobi wlasciciel
No tak tutaj w zupełności masz rację zapomniałem o tym że " co kraj to obyczaj" :) i wynik u każdego może być inny, przydały by się testy na "gołym OS-ie" ;)
toshibal300
Początkujący użytkownik forum

Post autor: toshibal300 »

mobile partner jest dobry, ale po usunięciu albo wgraniu innego softa drivery od modemu się od nowa restartują. Moim zdaniem jest dobry. Polecam

[ Dodano: 2011-04-06, 18:04 ]
@UP: Szybkość łącza zaeży od zasięgu i prędkości udostępnionej przez usługodawce. Mi na BC max ciągnie max 13 kb/s, gdyż usługodawca udostępnia ttaką prędkość
...Tak to leciało!...
Huawei E1750; Edimax EW-7711USn; Tp-Link TL-WN422G; D-link DIR-300; ZTE ZXDSL852; SIEMENS A100; Nokia E90; Nokia E52; Nokia 5130
Internet: BlueConnect; Netia 8Mb/s; iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

toshibal300 pisze: Mi na BC max ciągnie max 13 kb/s, gdyż usługodawca udostępnia ttaką prędkość
Po limicie widzę. ;)

toshibal300, w Janowie to chyba Play śmiga. Ja łapałem, aż w Modliborzycach, ale tylko wieczorem. Oczywiście 2100 MHz bo 900 MHz nie było.
ryba1983
Użytkownik forum

Witam problem został rozwiązany po wgraniu trochę nowszego i bardziej rozbudowanego dashbordu wraz z Mobile Partner 16.001.06.01.501.1 (zmodyfikowany przez użytkownika lesiolo któremu chciałbym podziękować za udostępnienie), oraz oczywiście wszystkim z forum za pomoc :zdrowko:
P.S. Polecam tą wersję MP ma na prawdę kilka ciekawych opcji,m.in: działa w niej poprawnie polecenie stanu pozostałego transferu w USSD które w wcześniejszej wersji nie działało przynajmniej u mnie.

Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ